Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. decembra 2020, 6:00
Čas čítania 4:50
Viktor Kniš

PREHĽAD VIANOČNÉHO LOCKDOWNU: Ktoré obchody a prevádzky sú otvorené, kedy a kde potrebuješ testy a ako je to s cestovaním?

PREHĽAD VIANOČNÉHO LOCKDOWNU: Ktoré obchody a prevádzky sú otvorené, kedy a kde potrebuješ testy a ako je to s cestovaním?
Zdroj: TASR - Jaroslav Novák
NEWS
Uložiť Uložené

Pripravili sme podrobný prehľad opatrení, ktoré začnú postupne platiť pred Vianocami.

Na Slovensku sa od 21. decembra zatvoria všetky obchody s výnimkou potravín, drogérií či lekární. Deťom sa zároveň začnú prázdniny. Tento alternatívny „vianočný lockdown“ má platiť minimálne tri týždne – približne do 10. januára, kedy na základe epidemiologickej situácie krajina prejde na tzv. semafór. Dôvodom je nárast počtu nových prípadov koronavírusu a čoraz viac preplnené nemocnice. 

Premiér Igor Matovič, minister zdravotníctva Marek Krajčí a hlavný hygienik Ján Mikas zároveň nevylúčili, že prísne opatrenia budú v niektorých regiónoch trvať aj dlhšie. 

Prvé zmeny však prichádzajú už od piatku 11. decembra, keď budú musieť prevádzkovatelia reštaurácií zatvoriť terasy. Pripravili sme prehľad najdôležitejších otázok a odpovedí, ktoré Slovákom pomôžu orientovať sa v nových avizovaných opatreniach. Úrad verejného zdravotníctva oficiálne zverejní vyhlášky až v nasledujúcich dňoch, niektoré detaily sa teda ešte môžu meniť. 

Odporúčané
Bödörove „teambuildingy” vo vinici Radošina: Vždy tam vraj chodili aj Dušan Kováčik a Robert Kaliňák Bödörove „teambuildingy” vo vinici Radošina: Vždy tam vraj chodili aj Dušan Kováčik a Robert Kaliňák 7. decembra 2020, 18:33
V tomto článku si prečítaš:
  • Ako to bude s cestovaním pred Vianocami a počas Vianoc v rámci Slovenska
  • Ako to bude s lyžovačkami
  • Čo ak sa situácia nezlepší ani po novom roku
  • Ako „vianočný lockdown“ zmení režim v školách
  • Či bude plošné testovanie
  • Prečo sa nemení režim na hraniciach
Marek Krajčí
Zdroj: TASR - Jaroslav Novák

Môžem sa ešte najesť v reštaurácii?

Od piatku je podľa najnovšej vyhlášky Úradu verejného zdavotníctva zakázané podávať jedlo už aj na terasách reštaurácií. Reštaurácie môžu jedlo vydávať len so sebou cez výdajné okienko. 

Hlavný hygienik tiež vyzval, aby verejnosť nenavštevovala vianočné trhy. 

Domov
Zdieľať
Diskusia