Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. decembra 2020 o 16:39
Čas čítania 0:59
Viktor Kniš

Slovenské školy spúšťajú testovanie na koronavírus kloktacími testami. Matovič vysvetľuje, ako budú fungovať

NEWS IGOR MATOVIČ SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Premiér Igor Matovič cez Facebook informoval o ďalšej veľkej zmene, ktorá pravdepodobne čaká slovenské školy. Testovanie kloktacími testami spustia už budúci týždeň.

Predseda vlády Igor Matovič na sociálnej sieti oznámil pilotný projekt testovania kloktacími testami na školách. „Dohodli sme sa, že už v priebehu tohto týždňa spustíme ďalší pilotný projekt - tzv. poolingový (spoločný) odber vzoriek kloktaním - zatiaľ na dvoch veľkých základných školách,“ uviedol premiér na Facebooku s tým, že sa zapoja len tie deti, ktoré budú chcieť. 

Matovič zároveň naznačil, ako by testovanie malo fungovať. 

„Pani učiteľka rozdá deťom malé štamperlíky, kde im uleje cca 5 ml jemne slanej vody. Deti si so slanou vodou krátko vykloktajú hrdlo, vypľujú do pohárika ... a po jednom následne vlejú do spoločného uzatváracieho pohárika za celú triedu. Ten sa označí a poputuje do laboratória. V laboratóriu zo spoločného triedneho pohárika odoberú vzorku a urobia klasický RT-PCR test,“ ozrejmil Matovič. 

V prípade, že bude výsledok negatívny, znamená to, že trieda môže pokračovať vo vyučovaní. Ak by bol pozitívny, znamenalo by to, že minimálne jeden žiak v triede má pozitívny výsledok a tým pádom by buď išla celá trieda do karantény alebo by deti pretestovali antigénovými, resp. PCR testami. 

Odporúčané
Žigovi zatiaľ verím, na políciu ho nepredvolali, možno ho budúci týždeň teatrálne zoberie NAKA, hovorí Peter Pellegrini Žigovi zatiaľ verím, na políciu ho nepredvolali, možno ho budúci týždeň teatrálne zoberie NAKA, hovorí Peter Pellegrini 6. decembra 2020 o 16:14

Premiér upozorňuje, že táto metóda je vhodná na nasadenie len do regiónov s nízkou mierou aktuálnej nákazy. „Vzhľadom na to, že sa vzorky z kloktania z triedy zmiešajú, pri vyššej miere nákazy v regióne by sa mohlo v pohode stať, že pozitívna bude každá druhá či skoro každá trieda. To by spôsobilo následné neúmerné zahltenie kapacít laboratórií, až by sme im kapacitu minuli,“ vysvetlil na Facebooku Matovič. 

Niektoré školy na Slovensku otvárajú už zajtra. Podmienkou však bolo víkendové pretestovanie žiakov aj učiteľov.

Domov
Zdieľať
Diskusia