Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. decembra 2020, 17:45
Čas čítania 0:46
Adam Novosad

Slovensko vyradí kanabidiol zo zoznamu psychotropných látok, schválila to vláda

NEWS
Uložiť Uložené

Momentálne musí novelu zákona odobrenú vládou schváliť už len parlament.

Vláda schválila novelu zákona o omamných látkach, psychotropných látkach a prípravkoch, ktorú pripravilo Ministerstvo zdravotníctva SR. Vládna koalícia ju odobrila na svojom stredajšom zasadnutí, čoho následkom by malo byť vyradenie látky kanabidiol (CBD) zo zoznamu týchto psychotropných látok..

Odborný výbor Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) vo svojom rozhodnutí uvádza, že látka kanabidiol je neškodná a nespôsobuje vznik závislosti, preto nemá zmysel ju definovať ako zakázanú a ľudí za jej používanie trestať. Kanabidiol nie je zaradený do zoznamu psychotropných látok ani podľa dohovorov OSN.

Kanabidiol vyradíme zo zoznamu psychotropných látok, schválila vláda
Zdroj: Pixabay

V novele zároveň ministerstvo zdravotníctva navrhuje, aby sa slovenský zoznam rozšíril o dve omamné látky prvej skupiny, sedem psychotropných látok prvej skupiny a dve psychotropné látky tretej skupiny. Tieto odporúčania pre členské štáty prijala Komisia pre omamné látky Úradu OSN pre omamné látky a kriminalitu na svojom 63. zasadnutí.

Aj na Slovensku tak podľa novely začneme kriminalizovať crotonylfentanyl, valerylfentanyl, syntetický kanabinoid AB-FUBINACA, alfa-pyrolidínhexanón, halucinogénnu látku DOC, N-etylhexedrón, MDPHP, ale aj etizolam či flualprazolam.

Odporúčané
Robert Fico: Haščák o mne môže polícii povedať len to, či to bola normálna alebo diétna kola Robert Fico: Haščák o mne môže polícii povedať len to, či to bola normálna alebo diétna kola 2. decembra 2020, 11:49

Ministerstvo zdravotníctva sa takto snaží zosúladiť naše právne prostredie s právom Európskej únie a rozšíriť kontrolné mechanizmy vyžadované medzinárodnými dohovormi OSN.

Vyradenie kanabidiolu by malo podľa novely vplývať pozitívne na kozmetický priemysel, kde by vďaka tomu mohla zvýšiť zamestnanosť. Novelu teraz musí schváliť parlament, po čom by mohla začať platiť od 1. marca 2021.

Domov
Zdieľať
Diskusia