Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. novembra 2020, 19:06
Čas čítania 2:39
Dominik Vetrák

Prvé recenzie pre PlayStation 5 odhalili niekoľko prekvapení, ktoré očakával len málokto

TECH PS5
Uložiť Uložené

Zahraničné médiá hodnotia kvalitu novej konzoly od Sony.

Vybrané médiá už od októbra testujú PlayStation 5. Na recenzovanie a testovanie konzoly mali dostatočne dlhý čas, aby mohli odhaliť jej nedostatky. Stále však nemôžu rozprávať o viacerých veciach. Záhadou je naďalej PS Store, plná funkčnosť PS Plus a videá zachytávajúce hry z PS4, ktoré bežia na PS5.

Kompletné informácie o konzole sa teda dozvieme až 11. novembra, deň pred jej vydaním v niektorých krajinách (my v Európe si počkáme do 19. novembra). Namiesto toho, aby sme zhrnuli dojmy iných novinárov, sme sa rozhodli povedať ti niečo o jej prekvapivých funkciách. 

Odporúčané
Recenzia: Xbox Series X Recenzia: Xbox Series X 5. novembra 2020, 15:00

V prvom rade na PS5 nebude funkcia Quick Resume, ktorou disponuje Xbox Series X/S. Vďaka nej môžeš prepínať medzi viacerými hrami, pričom nestratíš postup v žiadnej z nich. Na PS5, bohužiaľ, takáto zásadná funkcia neexistuje, čo je zvláštne, keďže SSD disk má PS5 oveľa kvalitnejší, takže by s načítavaním dát nemala mať problém. 

Ďalšie prekvapenie súvisiace s SSD je rýchlosť načítavania starších hier. Kvalitnejší SSD disk mal načítavať hry oveľa rýchlejšie ako Xbox Series X/S. Opak je však pravdou. 

Gamespot testoval 5 hier z minulej generácie. Porovnal napríklad načítavanie u Final Fantasy XV. Hra sa z menu na PS5 načítala za 25 sekúnd. Na Xboxe si však hral už po 1O sekundách. Monster Hunter World sa z menu do hry načítal na PS5 za 13 sekúnd, zatiaľ čo na Xbox Series X za 6 sekúnd.

Hry zo spätnej kompatibility sú teda na konzolách od Xboxu lepšie optimalizované. Niet sa čomu čudovať, Microsoft pracoval na spätnej kompatibilite roky predtým, než s tým začalo PlayStation. 

Za rýchlosť načítania údajne môže to, že PS4 hry bežia na hardwari PS5 v obmedzenom režime. Keby PS5 spúšťala staršie hry v plnej sile, bola by väčšia pravdepodobnosť, že sa vyskytnú nejaké technické problémy (hra by mohla napríklad spadnúť). Bežia teda v slabších nastaveniach, čo ovplyvňuje aj rýchlosť načítavania. Xbox Series X/S je tak rýchlejšia konzola z hľadiska načítavania hier z minulej generácie, konzola samotná sa tiež spúšťa rýchlejšie.

Odporúčané
PlayStation nás posadilo na zadok s trailermi nových hier. Metro 2033 vo virtuálnej realite a graficky božský Death Stranding 2 PlayStation nás posadilo na zadok s trailermi nových hier. Metro 2033 vo virtuálnej realite a graficky božský Death Stranding 2 1. februára 2024, 10:00

Rýchlosť zapnutia konzoly sa líši azda u každého recenzenta. Záleží na tom, aké hry mali spustené, či sa niečo nesťahovalo a podobne. Všeobecne sa však PS5 z kompletného vypnutia zapne do 23 sekúnd a z Rest módu do 9 sekúnd.

Xbox Series X sa z kompletného vypnutia zapne do 21 sekúnd a z Rest módu zase do 12 sekúnd. Podstatné je, že je všetko veľmi rýchle. Tieto porovnania robia recenzenti len teraz, pri vydaní nových konzol. Tie navyše neskôr určite dostanú vylepšenia, aby sa celý systém ešte zrýchlil, nehovoriac o tom, že niekoľko sekúnd hore dole snáď nebude nikomu prekážať. 

Zaujímavé bude porovnať hry pre novú generáciu konzol. Spider-Man: Miles Morales sa má z menu načítať za 2 sekundy. Hry optimalizované pre PS5, ktoré vyjdú v nasledujúcich mesiacoch, sa teda budú zrejme načítavať oveľa rýchlejšie ako na Xbox Series X. Také rýchle načítavacie časy na Xbox Series X/S nenájdeš v žiadnej hre. Na druhej strane, vďaka Quick Resume, ktoré na Playstation chýba, ich už na Xbox Series X/S veľmi riešiť nebudeš.

Obe konzoly tak pristúpili k načítavaniu hier iným spôsobom. Viac sa nám páči riešenie od Microsoftu. V každom prípade, načítavanie je na PS5 veľmi rýchle a konzola má byť rovnako tichá ako Xbox Series X. 

Odporúčané
Ktorú konzolu kúpiť na Vianoce? Je v roku 2023 lepší Xbox, PlayStation či Nintendo? Ktorú konzolu kúpiť na Vianoce? Je v roku 2023 lepší Xbox, PlayStation či Nintendo? 25. novembra 2023, 9:30

Načítavanie však nie je to najdôležitejšie. Oveľa dôležitejší je stav, v akom hry na konzolách bežia. A to je ďalšie prekvapenie, keďže hry v spätnej kompatibilite bežia v stabilnejších FPS (snímkoch za sekundu) práve na PS5. Testovali to aj experti z Digital Foundry, ktorých video si môžeš pozrieť nižšie. 

Zaujímavé je menu konzoly PS5. V nastaveniach si budeš môcť zvoliť predvolené úpravy hier. V každej hre ti napríklad zapne titulky automaticky. Nastaviť sa budú dať aj rôzne aspekty hrateľnosti pri hrách z pohľadu prvej osoby (akčné strieľačky) či hrách z pohľadu tretej osoby (napríklad The Last of Us či God of War, kde ja kamera postavená nad rameno postavy). 

Dnešným dňom padlo aj embargo na recenzie pre vybrané exkluzívne launch hry. Dozvedeli sme sa tak, že Spider-Man: Miles Morales sa naozaj podaril. Na Metacriticu má po 53 recenziách priemerné hodnotenie 85/100. Darí sa aj Astro’s Playroom. Po 42 recenziách má na Metacriticu 82/100. A to je pritom hra, ktorú dostane každý majiteľ PS5 zadarmo, keďže je na konzole predinštalovaná.

Domov
Zdieľať
Diskusia