Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. novembra 2020, 14:44
Čas čítania 1:22
Tímea Krauszová

Odoberanie titulov je realitou. Podvádzajúcim študentom ich od nového roka môžu vziať vysoké školy

NEWS
Uložiť Uložené

Rozhodnutie bude v rukách rektora.

Poslanci schválili novelu zákona, ktorá umožní odoberanie titulov. Škandály s plagiátorskými diplomovkami by sa teda už v budúcnosti trestali prísnejšie. Novelu vysokoškolského zákona schválili poslanci vo štvrtok, platiť by mala od nového roka.

Prešetriť tvoje štátnice a zobrať ti titul môže rektor, ale môžeš sa ho vzdať aj sám

Nová úprava presne určuje, kedy možno titul odobrať a za akých okolností. O neplatnosti štátnej skúšky bude rozhodovať rektor v prípade, ak záverečnú prácu alebo jej časť „preukázateľne nevypracoval absolvent“ alebo ak neoprávnene použil predmet ochrany duševného vlastníctva inej osoby (teda v prípade, že ide o plagiátorstvo alebo podvod).

Rovnako bude rektor rozhodovať aj o štátniciach tých študentov, ktorí boli právoplatne odsúdení za úmyselný trestný čin, ktorý im dopomohol získať titul. V rukách rektora bude aj osud študentov, ktorí prišli o nižší stupeň titulu (napríklad v dôsledku toho, že sa ho vzdali, alebo ich štátnicu či jej časť vyhlásili za neplatnú). Títo študenti totiž prestali spĺňať základnú podmienku na prijatie na štúdium vyššieho stupňa. 

Domov
Zdieľať
Diskusia