Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. novembra 2020, 16:46
Čas čítania 5:49
Marián Mauik Biel

iPhone 12 Pro verzus Samsung Galaxy S20+. Ktorý z TOP smartfónov je papierovo lepší?

iPhone 12 Pro verzus Samsung Galaxy S20+. Ktorý z TOP smartfónov je papierovo lepší?
TECH
Uložiť Uložené

Pozreli sme sa, v čom vynikajú dvaja hlavní konkurenti na smartfónovom bojovom poli a čo ich rozdeľuje.

Už koncom budúceho týždňa oficiálne na Slovensko dorazí celý rad iPhonov 12. Vo svete sa 12 a 12 Pro už predávajú. Pozreli sme sa ešte pred chystanou recenziou na teoretické, teda papierové rozdiely medzi takmer top modelom od Applu a jeho konkurentom zo stajne Samsung. Nech sa môžeš lepšie rozhodnúť, či do nového jablkového mobilu ísť.

iPhone 12 Pro verzus Samsung Galaxy S20. Zatiaľ len papierovo
Zdroj: Apple

Je jasné, že nad novým iPhonom sa rozhodujú primárne majitelia starého iPhonu. A áno, porovnávať iOS a Android je debata na celé hodiny a možno dni. Ale teraz sme sa pozreli na strohé porovnanie hlavných vlastností a parametrov medzi už legendárnymi konkurentmi.

Odporúčané
iPhone 12 podľa recenzentov nastavuje latku poriadne vysoko. Fotoaparát sa vraj priblížil ku kvalite zrkadloviek iPhone 12 podľa recenzentov nastavuje latku poriadne vysoko. Fotoaparát sa vraj priblížil ku kvalite zrkadloviek 21. októbra 2020, 8:37

Vybrali sme Galaxy S20+, lebo je to menšia verzia vlajkovej lode Samsungu. Takže presne to isté ako iPhone 12 Pro, ktorý je menšia verzia iPhone 12 Pro Max.

Ak by sme mali porovnávať skôr podľa ceny, tak ku iPhonu 12 Pro má bližšie Galaxy S20 Ultra 5G alebo možno Galaxy Note 20 Ultra 5G. Ale tie si necháme na porovnanie s tým najlepším a najväčším od Applu.

Pre porovnanie uvádzame trhové ceny (v najnižšej pamäťovej verzii) a rozmer všetkých prémiových modelov Applu a Samsungu.

  trhová cena veľkosť uhlopriečky 
Samsung Galaxy S20 700 € 6,2"
Samsung Galaxy S20+ 750 € 6,7"
Samsung Galaxy S20 Ultra 5G 1 050 € 6,9"
Samsung Galaxy S20 FE 600 € 6,5"
iPhone 12 mini 800 € 5,4"
iPhone 12 950 € 6,1"
iPhone 12 Pro 1 150 € 6,1"
iPhone 12 Pro Max 1 250 € 6,7"

Dizajn a rozmery

Táto kategória je veľmi subjektívna. Ale skús si predstaviť, že na displeji Galaxy S20+ vidíš iOS a opačne. Ktorý dizajn sa ti aj napriek tomu viac pozdáva?

Obidva modely majú prvotriedne spracovanie a ide v podstate o high-tech spojenie skla a kovu. V prípade Samsungu tu máme zariadenie s rozmermi 161,9 x 73,7 x 7,8 mm a hmotnosťou 186 gramov. Odolnosť zabezpečuje certifikát IP68.

Na druhej strane to je mobil s rozmermi 146,7 x 71,5 x 7,4 mm a hmotnosťou 189 gramov. Znova odolnosť IP68. Ale pol hodinu má vydržať až 6 metrov pod hladinou. Galaxy S20+ len do hĺbky 1,5 metra.

iPhone 12 Pro verzus Samsung Galaxy S20. Zatiaľ len papierovo
Zdroj: Samsung

Plusom Galaxy S20+ sú oblejšie tvary, ktoré až tak nerežú do dlane a miniatúrny otvor v displeji pre prednú kameru. iPhone 12 Pro má stále pomerne masívny a rušivý výrez.

Výhodou iPhonu 12 Pro je použitie kostry z chirurgickej ocele a nie hliníka. A čisto subjektívne, v kombinácii s hranami ako pri legendárnom iPhone 4 či 5 a úplne plochým displejom pôsobí viac elegantne. Nehovoriac, že s menšími rozmermi sa bude ľahšie ovládať a stratí sa aj vo vrecku košele.

Papierový víťaz: iPhone 12 Pro

Displej

V tejto oblasti obidvaja zástupcovia značiek excelujú. Apple používa Oled typu Super Retina XDR s rozlíšením 1 170 x 2 532 bodov, čo pri uhlopriečke 6,1 palca znamená hustotu 460 ppi. Samsung má Dynamic Amoled 2X s uhlopriečkou 6,7 palca a rozlíšením až 1 440 x 3 200 bodov. Teda hustota 525 bodov na palec.

V prospech Applu hovorí profesionálna vernosť farieb a vysoký maximálny jas 1 200 nitov, čo aj profesionáli označili za jeden z top mobilných obrazoviek dneška a sledovanie HDR obsahu má byť skvelé. iPhone 12 Pro podporuje HDR10 aj Dolby Vision. Plusom je aj Ceramic Shield povrch. Ten už niektorí recenzenti otestovali a je ozaj citeľne odolnejší proti prasknutiu. Naopak, odolnosť proti poškriabaniu má byť rovnaká, ak nie o chlp horšia.

iPhone 12 Pro verzus Samsung Galaxy S20. Zatiaľ len papierovo
Zdroj: Apple

Galaxy S20+ má obraz ešte jemnejší, hoci s nižším maximálnym jasom. Stále ide o jeden z najlepších mobilných displejov na trhu, o čom sme sa mohli osobne presvedčiť. Má ešte jednu výhodu. Podporuje 120 Hz obnovovaciu frekvenciu, hoci len pri znížení rozlíšenia na full HD.

Pri maximálnom rozlíšení je Galaxy S20+ jemnejší, ale väčšina bežných používateľov si nevšimne zníženie na full HD. Určite si ale všimne prechod na 120 Hz. Pre nadšencov, ktorí sa venujú úprave fotografií rovno na mobile, bude obrazovka iPhonu pravdepodobne lepšia voľba. Pre širokú verejnosť bude lákavejší displej Galaxy S20+.

Papierový víťaz: Galaxy S20+

Výkon

Ak sa na výkon pozrieme z pohľadu bežného používateľa, oba smartfóny sú viac ako dostačujúce. Prakticky by si musel veľmi dlho hľadať nejakú aplikáciu alebo hru, s ktorou by mal niektorý z nich problémy. V prospech Galaxy S20+ by mohlo hovoriť 8 GB operačnej pamäte oproti 6 GB v iPhone. Ale iOS je optimalizovaný perfektne a to sa týka aj spustenia mnohých aplikácii na pozadí.

Ak by sme sa na výkon ale pozreli technicky a podľa surových čísel, tak na plnej čiare vyhráva iPhone 12 Pro. Používa procesor Apple A14 Bionic vyrábaný 5 nm technológiou, pričom Samsung má Exynos 990 vyrábaný staršou 7 nm technológiou.

V testoch je rozdiel ozaj viditeľný. Napríklad v Geekbench 5 dosiahol A14 Bionic o viac ako 60 percent vyššie skóre. V teste AnTuTu 8 to bol rozdiel 680 000 bodov pre Apple verzus 534 000 bodov pre Samsung. Na americkom, kanadskom a kórejskom trhu používa Samsung v Galaxy S20+ procesor Snapdragon 865, ktorý za Apple A14 Bionic zaostáva už o dosť menej.

Papierový víťaz: iPhone 12 Pro

Spotreba a nabíjanie

Len pre informáciu, kapacita batérie Galaxy S20+ je 4 500 mAh, v iPhone 12 Pro je to 2 815 mAh. Na prvý pohľad obrovský rozdiel a mnohí by sa mohli mylne domnievať, že Samsung teda musí mať dvojnásobnú výdrž. Ale kapacita batérie je len jeden z faktorov, ktorý vplýva na reálnu výdrž mobilu. Veľmi záleží na najväčšom žrútovi – displeji. Teda jeho rozlíšení, veľkosti a obnovovacej frekvencii. A potom ešte na celkovej optimalizácii systému.

 

V tomto sa Apple vyzná – ako to ukázal jeho vlaňajší iPhone 11 Pro Max. S omnoho menšou kapacitou batérie dosahoval lepšie výsledky výdrže než konkurenti s o tretinu väčšou batériou.

Odporúčané
Ktorú nabíjačku si vybrať k novému iPhone 12? Ktorú nabíjačku si vybrať k novému iPhone 12? 25. októbra 2020, 12:03

Samsung to však dohnal spomenutou kapacitou a Galaxy S20+ mal približne rovnakú výdrž ako vlaňajší iPhone 11 Pro. Lenže Apple na tohtoročnom iPhone 12 Pro ubral aj z kapacity vlaňajšieho modelu a celkovo má v testoch citeľne nižšiu výdrž než starší súrodenec. Ergo bude zaostávať aj za Galaxy S20+.

Balenie iPhonu 12 Pro
Balenie iPhonu 12 Pro Zdroj: MKBHD
 

Výhodou smartfónu od Samsungu je podpora rýchlejšieho nabíjania (25W verzus 20W), ale nabiť treba väčšiu batériu. Takže celkový čas nabíjania je podobný. Rýchlejšie je pri Galaxy s20+ aj bezdrôtové nabíjanie (15W verzus 7,5W). Presnejšie, iPhone 12 Pro tiež podporuje 15W bezdrôtové nabíjanie, ale jedine cez MagSafe a nie akúkoľvek Qi podložku. No a potom je tu tá chýbajúca nabíjačka v balení iPhonu. Všetko o téme nabíjačiek k novým iPhonom si sa mohol dočítať tu.

Papierový víťaz: Galaxy S20+

Foto a video

Ak by sme sa odrážali od prvých zahraničných testov, výsledok by aspoň papierovo mal byť zrejmý. iPhone 12 Pro sa v mnohom vyrovnáva iPhonu 11 Pro, vo videu a nočných záberoch ho predbieha. A všeobecne podával vlaňajší iPhone 11 Pro o chlp lepšie výsledky ako Galaxy S20+. Ale poďme poporiadku.

iPhone 12 Pro je osadený trojicou fotoaparátov, každý s rozlíšením 12 Mpix. Stabilizovaný primárny s clonou f/1.6, sekundárny s 2X optickým zoom a clonou f/2.0 a ultraširokouhlý s clonou f/2.4. Prvé dva sú opticky stabilizované a ponúkajú autofocus. Verzia Pro má navyše aj LiDAR senzor na rozoznávanie 3D scény.

iPhone 12 Pro verzus Samsung Galaxy S20. Zatiaľ len papierovo
Zdroj: Samsung

Galaxy S20+ disponuje tiež trojicou kamier. Primárny má rozlíšenie 12 Mpix a svetelnosť f/1.8, teleobjektív s 1,1X optickým zoomom schováva 64 Mpix snímač s clonou f/2.0 a ultraširokouhlý snímač má rozlíšenie 12 Mpix s clonou f/2.2. Nechýba ešte 0,3 Mpix ToF senzor na rozoznávanie scény.

Papierovým rozdielom ešte je, že Galaxy s20+ zvláda nahrávanie 8K videa a iPhone 12 Pro je zas prvý mobil, ktorý nahráva HDR Dolby Vision videá. Prvá funkcia je nepodstatná, lebo 8K televízorov je minimum a HDR Dolby Vision si zas užijete len na displeji iPhonu 12 Pro. Pri akomkoľvek zdieľaní na televízore alebo na YouTube má video štandardné HDR. Ale iPhone 12 Pro podľa množstva prvých recenzií bude oproti konkurentovi víťaziť v oblasti nočného snímania. Dokonca aj pri ultraširokouhlom fotoaparáte.

iPhone 12 Pro verzus Samsung Galaxy S20. Zatiaľ len papierovo
Zdroj: Apple
 

Obidvaja konkurenti budú pre drvivú väčšinu používateľov skvelou náhradou kompaktného fotoaparátu s kopou doplnkových funkcií. iPhone 12 Pro pre svoju prehľadnú aplikáciu, plynulý prechod medzi troma kamerami a profesionálnymi možnosťami nahrávania videa bude pravdepodobnejšie obľúbenejšia voľba.  

Papierový víťaz: iPhone 12 Pro

Softvér a ďalšia výbava

Do vojny medzi iOS a Androidom nebudeme zachádzať. To by bola nekonečná debata a drvivá väčšina je už roky spokojná s tým svojím systémom. Všetci vedia, že Apple sa snaží vtiahnuť do svojho ekosystému, a tak je v iOS stále niekoľko obmedzení, ktoré Android používatelia nepoznajú. Zároveň to ale znamená perfektnú optimalizáciu. Jeden systém pre jeden model telefónu.

Celkovo je už ale Android v optimalizácii na skvelej úrovni minimálne posledné tri roky a dáva používateľovi omnoho viac voľnosti. Počet aplikácií už nikto nerieši a exkluzivít pre jeden alebo druhý systém je úplne minimum. iPhone 12 Pro funguje na iOS 14.1, Galaxy S20+ zas práve v tieto dni dostáva aktualizáciu na Android 11 s grafickou nadstavbou OneUI 3.0.

iPhone 12 Pro verzus Samsung Galaxy S20. Zatiaľ len papierovo
Zdroj: Samsung
 

Z ostatných funkcií a vlastností patria medzi hlavné rozdiely napríklad slot pre microSD kartu u Galaxy S20+ alebo čítačka odtlačkov v displeji. iPhone žiadne karty nikdy nepodporoval a treba sa spoľahnúť na čítačku tváre. V dobe koronakrízy preferujem odtlačky. Občas sa môže zísť aj prepojenie s monitorom pomocou funkcie Samsung DeX. Obidvaja začínajú na internej pamäti 128 GB, iPhone 12 Pro je ešte na výber aj v 256 GB a 512 GB verzií. Samozrejme, s tým výrazne stúpa cena. Síce len o kúsok, ale univerzálnejší nám príde Galaxy S20+.

Papierový víťaz: Galaxy S20+

Cena

V tejto kategórii už ani nejde o papierového, ale reálneho víťaza. Niet sa čo diviť, Galaxy S20+ je o celých 400 eur lacnejší než iPhone 12 Pro. Alebo inak povedané, je celú tretinu lacnejší. To je obrovský rozdiel, pričom ani nespomíname aspoň pár eur navyše, ktoré mnohí dajú za nabíjačku k iPhonu. Samozrejme, ak by sa to dalo nejako presnejšie určiť a iPhone by bol o celú tretinu objektívne lepší než Galaxy S20+, cenový rozdiel by už nehral úlohu.

Papierový víťaz: Galaxy S20+

iPhone 12 Pro verzus Samsung Galaxy S20. Zatiaľ len papierovo
Zdroj: Samsung
 

Apple iPhone 12 Pro proti Samsung Galaxy S20+ - 3:4

Celkový papierový víťaz: Samsung Galaxy S20+

Obidva smartfóny sú vo všetkých kategóriách špičkové. Skvelé spracovanie, úžasné displeje, kopec výkonu a fotia už pomaly lepšie než drahé kompakty. Každý má aj viacero výhod a nevýhod oproti konkurentovi. Tým rozhodujúcim rozdielom ale ostáva cena. Viac ako 30 % už je riadna medzera. Ak ale financie dovoľujú, hlavne ľudia zžití s Apple ekosystémom budú omnoho spokojnejší s iPhonom 12 Pro.

Anketa:
Ktorý z dvojice je tvoj favorit?
Apple iPhone 12 Pro
Samsung Galaxy S20+
Apple iPhone 12 Pro
52 %
187 Hlasov
Samsung Galaxy S20+
48 %
174 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia