Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. októbra 2020, 6:44
Čas čítania 1:12
Adam Novosad

Vakcína proti koronavírusu by mala byť čoskoro hotová. Slovensko podľa ministra Krajčího očakáva prvé dodávky začiatkom roka

NEWS VAKCÍNA
Uložiť Uložené

Na distribuovanie vakcíny proti koronavírusu si budeme musieť niekoľko mesiacov počkať.

Popredný americký odborník na infekčné ochorenia Anthony Fauci upozornil, že vakcína proti koronavírusu nebude dostupná skôr ako v januári. Donald Trump pritom viackrát naznačoval, že vakcína na ochorenie Covid-19 by sa mohla dostať k prvým ľuďom krátko pred americkým prezidentskými voľbami, ktoré sa konajú 3. novembra, ale tento dátum nie je možné stihnúť, upozorňuje Bloomberg.

Aj keď farmaceutické spoločnosti vyvíjajúce vakcíny investovali do vývoja a klinických štúdií obrovské množstvo peňazí, personálu aj času, v súčasnosti pred koncom roku 2020 tieto klinické testy nebudú schopné splniť všetky podmienky na zavádzanie vakcín širokej verejnosti.

Vakcína na koronavírus nebude dostupná skôr ako v januári. V klinických štúdiách zatiaľ nedosiahli potrebný počet chorých
Zdroj: TASR/AP

Klinické testy sú navrhnuté tak, aby prebiehali až do chvíle, kým neochorie vopred určené percento účastníkov. Momentálne tak podľa Anthonyho Fauciho dosiahne väčšina štúdií toto percento až niekedy v polovici decembra.

Niekedy v decembri začneme vidieť spoločnosti s dostatočným počtom prípadov,“ opisuje Fauci. V nadväznosti na ukončenie testovania potom komisia monitorujúca bezpečnosť celej štúdie odporučí alebo zamietne nasledujúci krok.

Odporúčané
V Česku hlásia napriek sviatku takmer 13-tisíc nových prípadov koronavírusu. Ide o rekord vo voľný deň V Česku hlásia napriek sviatku takmer 13-tisíc nových prípadov koronavírusu. Ide o rekord vo voľný deň 29. októbra 2020, 8:26

Až po ukončení klinického testovania môže spoločnosť podať núdzovú žiadosť o posúdenie vakcíny Správe potravín a liečiv (FDA). Tá môže po posúdení všetkých faktorov vydať povolenie na núdzové používanie vakcíny v januári. Na príprave vakcíny pracuje viacero amerických aj európskych farmaceutických firiem. 

Domov
Zdieľať
Diskusia