Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. októbra 2020, 10:32
Čas čítania 0:52
Viktor Kniš

Poliaci nechodia do práce, lebo nesúhlasia so zákazom interrupcií. Vyhlásili celoštátny štrajk

NEWS POĽSKO
Uložiť Uložené

Poliaci štrajkujú proti interrupciám.

Poľský Ústavný súd pred pár dňami rozhodol, že umelé prerušenie tehotenstva pre vývojové chyby plodu nie je v súlade s ústavou. V preklade to znamená, že v nábožensky orientovanom Poľsku budú interrupcie už takmer úplne zakázané. Zákon v súčasnosti hovorí, že žena môže podstúpiť interrupciu len v prípade, že tehotenstvo ohrozuje život matky alebo splodila dieťa nezákonným spôsobom – znásilnením alebo incestom.

S takým rozhodnutím nesúhlasí veľmi veľa poľských žien, ale aj liberálnejšie zmýšľajúceho obyvateľstva, ktoré vyšlo do ulíc, aby dalo najavo svoju nespokojnosť s obmedzovaním práv. Protesty vyústili až do celoštátneho štrajku a mnohí Poliaci v stredu preto neprišli do práce. Sprísnenie interrupčnej legislatívy sa nepáči ani starostom Krakova a Varšavy, ktorí protesty podporili. Iniciatíva pod názvom Štrajk žien sa v súčasnosti riadi základným heslom „Nepôjdeme do práce“. Celoštátny štrajk iniciovali organizátori protestov.

Domov
Zdieľať
Diskusia