Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. októbra 2020, 11:18
Čas čítania 1:34
Tímea Krauszová

Od pondelka po celoplošnom testovaní budú na hraniciach testovať všetkých. Vraj ak nič nespravíme, dopadneme ako Taliansko

NEWS KORONAVÍRUS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Testovanie je podľa ministra obrany jediná vec, ktorá môže Slovensko zachrániť pred lockdownom.

Testovanie na hraniciach sa bude robiť už v pondelok po prvom kole plošného testovania, oznámil dnes počas brífingu s novinármi minister obrany Jaroslav Naď. Testovať budú všetkých, ktorí chcú prejsť cez hranice.

Výnimku budú mať, samozrejme, všetci s platným negatívnym testom na COVID-19, či už z celoplošného testovania, zo súkromných testov. Testovanie nemusí byť problémom ani pre pendlerov a kamionistov, ktorí prechádzajú viacerými krajinami a tak či onak musia so sebou mať negatívny test. Predbežne oznámil, že rátajú s testami každé dva týždne.

Podľa ministra vnútra Romana Mikulca je však otázka hraníc zatiaľ otvorená. Je možné, že niektoré prechody by sa uzavreli. „Radšej nech sú kolóny na hraniciach, než by nám malo zlyhať zdravotníctvo,“ dodal.

Odporúčané
Slovensko má nový rekord v počte nakazených koronavírusom. Pribudlo 2202 pozitívnych prípadov Slovensko má nový rekord v počte nakazených koronavírusom. Pribudlo 2202 pozitívnych prípadov 21. októbra 2020, 10:03

Situácia je zlá, keby sme nič nerobili, dopadneme ako Taliani

„Situácia v nemocniciach začína byť veľmi zlá,“ povedal minister obrany Jaroslav Naď po rokovaní vlády. „Ak sa situácia nezlepší, je pravdepodobné, že v priebehu mesiaca bude počet pacientov v nemocniciach desaťnásobný,“ varoval. Testovanie je podľa neho jediná vec, ktorá môže Slovensko zachrániť pred lockdownom.

Minister dodal, že sa snažia prinášať také opatrenia, ktoré už v teoretickej rovine zabránia tomu, aby sa situácia na Slovensku priblížila k našim českým susedom alebo k situácii, ktorú sme sledovali v Taliansku či Španielsku.

Podľa neho by bez opatrení už o pár týždňov došlo k bodu zlomu, sledovali by sme smutné zábery v reportážach, v ktorých odnášajú truhly s obeťami koronavírusu. Tomuto sa snaží predísť.

Vyzdvihoval však ochotu zdravotníckeho personálu v súvislosti s celoplošným testovaním. Zdravotníci aj administratívni pracovníci sa naň vraj hlásia dobrovoľne a vo veľkom, pomoc ponúkajú aj rôzne organizácie ako Slovenský Červený kríž či dobrovoľní hasiči. Naď apeloval na starostov, aby sa upokojili.

Odporúčané
Odborník na epidemiológiu: Keď sa nenakazíš na Pohode, nakazíš sa na druhý deň v električke. Na lockdowny nevidím dôvod (Rozhovor) Odborník na epidemiológiu: Keď sa nenakazíš na Pohode, nakazíš sa na druhý deň v električke. Na lockdowny nevidím dôvod (Rozhovor) 9. júla 2022, 14:30

Tí musia zoznamy mien odovzdať do zajtra do obeda, no ešte včera nemali úplne jasnú predstavu o tom, ako bude testovanie prebiehať, ako dlho bude trvať a ako budú dobrovoľníci chránení. Okrem ľudí musia zabezpečiť aj viacero vecí, napríklad stoly, nástenku, telefón a počítač s internetom, ale aj dezinfekciu priestorov pomocou ozónových či ionizačných generátorov.

Za utorok pribudlo na Slovensku rekordných 2 202 prípadov nového koronavírusu. Nikto ďalší, našťastie, nezomrel, a tak je celkový počet úmrtí tak na čísle 98. Laboratóriá otestovali 13 832 vzoriek. Z ochorenia sa vyliečilo ďalších 400 ľudí.

Ministerstvo obrany dnes už prezradilo aj detaily o celoplošnom testovaní. Prečítaj si o nich viac. Dnes o 18:00 sa stretnú členovia pandemickej komisie, budú riešiť zhoršujúcu sa situáciu okolo koronavírusu. Následne vo štvrtok ráno o 8:00 zasadne aj ústredný krízový štáb.

Odporúčané
Ak si vieš zabezpečiť 10-dňovú karanténu, testovať sa nemusíš. Ministerstvo obrany prezradilo detaily o celoplošnom testovaní Ak si vieš zabezpečiť 10-dňovú karanténu, testovať sa nemusíš. Ministerstvo obrany prezradilo detaily o celoplošnom testovaní 21. októbra 2020, 9:26
Domov
Zdieľať
Diskusia