Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. októbra 2020, 11:21
Čas čítania 0:55
Daniel Mikolášik

Omše sa od 15. októbra rušia. Do stredy majú kostoly výnimku, nevzťahuje sa na ne zákaz zhromažďovania

NEWS
Uložiť Uložené

Pohreby, krsty a sobáše sa budú môcť vykonávať aj po dátume 15. októbra, avšak s obmedzeným počtom účastníkov.

Pre sväté omše platia do stredy 14. októbra tie isté pravidlá ako doteraz. Nevzťahuje sa na ne zákaz zhromažďovania skupín nad šesť osôb, ktorý platí od utorka. Od štvrtka však budú omše pozastavené aj napriek sťažnostiam biskupov, že na takéto rozhodnutie potrebuje vláda ich súhlas. Informoval o tom hovorca Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Martin Kramara.

Odporúčané
Kostoly môžu byť ideálne miesto pre šírenie nákazy. Koronavírus na Slovensku sa dotkne aj veriacich Kostoly môžu byť ideálne miesto pre šírenie nákazy. Koronavírus na Slovensku sa dotkne aj veriacich 6. marca 2020, 20:59


„Ohľadom otázky, či sa od utorka zákaz zhromažďovania nad šesť osôb vzťahuje aj na bohoslužby, KBS kontaktovala Úrad verejného zdravotníctva. Dostali sme odpoveď, že tento zákaz sa na verejné bohoslužby nevzťahuje,“ uviedol Kramara. Omše podľa jeho slov budú úplne prerušené od štvrtka 15. októbra.

„Dovtedy, teda v utorok aj v stredu pre bohoslužby platia doterajšie pravidlá,“ ozrejmil hovorca KBS. Pohreby, krsty a sobáše sa budú môcť vykonávať aj po dátume 15. októbra, avšak s obmedzeným počtom účastníkov. Bude pre ne platiť pravidlo jedna osoba na 15 štvorcových metrov v interiéri.

Kostoly majú výnimku. Zákaz zhromažďovania nad 6 ľudí sa na omše nevzťahuje
Zdroj: Ilustračná foto: TASR/AP

V exteriéri sa podľa KBS počet neobmedzuje, zostane však povinnosť zachovať dvojmetrové rozstupy. Po oznámení plošného zákazu biskupi napísali predsedovi vlády Igorovi Matovičovi (OĽANO) list. Vyjadrujú mu v ňom podporu v zápase proti šíreniu pandémie, aj to, že je samozrejmé, že cirkev nariadenia štátu poslúchne.

„Biskupi sú však zároveň presvedčení, že plošné zákazy bohoslužieb, ktoré šírenie nákazy nespôsobujú, žiadaný účinok v boji proti nákaze neprinesú,“ tvrdí Kramara. Veriacich podľa biskupov pripravia o jedinečný zdroj duchovného života a sviatostnej posily. „Prosia ho preto ešte raz o zváženie vydaného plošného zákazu,“ uzavrel Kramara.

Domov
Zdieľať
Diskusia