Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
18. októbra 2020, 9:30
Čas čítania 4:40
Daniel Mikolášik

TEST 10 jablkových džúsov: Ktorý outsider nás prekvapil najviac a ako obstál Pfanner s takmer 200-ročnou tradíciou?

TEST 10 jablkových džúsov: Ktorý outsider nás prekvapil najviac a ako obstál Pfanner s takmer 200-ročnou tradíciou?
Zdroj: REFRESHER/Daniel Mikolášik
GASTRO
Uložiť Uložené

Ktorý jablkový džús je najlepší? Ochutnali sme Cappy, Relax či Happy Day. Prekvapila nás však šťava z Lidla.

Sú osviežujúce, sladké, chutné a množstvo ľudí ich preferujú aj preto, že majú sviežejšiu chuť ako napríklad pri ovocné sirupy. Reč je o jablkových džúsoch, ktoré by sa pri poctivej príprave mali vyrábať maceráciou a lisovaním jabĺk.

Väčšia klasika ako džúsy s príchuťou jablka sú už azda len pomarančové, ktoré sme už tiež v minulosti testovali. Tentokrát sme sa vybrali do štyroch rôznych supermarketov (Tesco, Billa, Lidl a Kaufland) a vybrali sme 10 džúsov od rozličných výrobcov či značiek.

Odporúčané
Veľký test pomarančových džúsov: Ktorá značka je najlepšia? Veľký test pomarančových džúsov: Ktorá značka je najlepšia? 29. novembra 2018, 17:05

Chceli sme sa presvedčiť o tom, ktoré a či vôbec stoja za ochutnanie, a ktorý jablkový džús je najlepší. Testovali sme výlučne džúsy z krabíc, nie čerstvé šťavy. Výber v našich končinách je do istej miery obmedzený a v supermarketoch sme natrafili na to, že mnohí výrobcovia, ktorí ponúkajú pomarančové džúsy, nemusia nutne predávať aj jablkové.

Nový článok
Zdroj: REFRESHER/Daniel Mikolášik

V článku je prezentovaný subjektívny názor troch testujúcich. Džúsy sme zoradili zostupne od najmenej chutného až po ten najlepší. Ceny sú orientačné a môžu sa líšiť v závislosti od konkrétneho obchodného reťazca.

Odporúčané
Veľký kolový test: Ako chutí údajne najlepšia kola na svete a z ktorej doslova škrípu zuby? Veľký kolový test: Ako chutí údajne najlepšia kola na svete a z ktorej doslova škrípu zuby? 23. februára 2020, 11:46

Clever

Objem: 1 l
Cena: 0,65 €
Hodnotenie: 3/10

Suverénne najhoršie hodnotenie v našom teste získala 100 %-tná jablková šťava z koncentrátu od výrobcu Clever, ktorý predáva Billa. Chuťovo bola nezaujímavá a veľmi nevýrazná. Kvalite však zodpovedá aj cena. Spomedzi všetkých testovaných džúsov bol Clever najlacnejší.

Usúdili sme, že chuť sa nám zdá príliš umelá a v porovnaní s ostatnými džúsmi najmenej pripomínala reálnu chuť jabĺk. Dvaja z degustátorov zhodnotili, že sa im zdá, akoby bola šťava zriedená s vodou.

Odporúčané
Veľký test obložených bagiet: Ktorá sa nás snažila oklamať a prečo vyhral najväčší outsider? Veľký test obložených bagiet: Ktorá sa nás snažila oklamať a prečo vyhral najväčší outsider? 15. júla 2020, 10:26

Necítili sme ani žiadnu kyselkavú chuť, ktorá je pre jablkové džúsy špecifická. Čo sa týka energetických hodnôt, oproti iným supermarketovým značkám džúsov ako Tesco či Lidl (džús Solevita) mal Clever najväčšie množstvo kalórií, a to 46 kcal na 100 ml a obsah cukru bol 11 g/100 ml. Z testu si právom odnáša 3 body z 10.

Veľký test jablkových džúsov: Ochutnali sme Pfanner s takmer 200 ročnou tradíciou, ale aj krabičák z Billy
Zdroj: REFRESHER/Daniel Mikolášik
Odporúčané
Testovali sme jedlo na Vianočných trhoch v Bratislave. Ktorý stánok odporúča foodbloger Čoje a kde majú najlepšiu cigánsku? Testovali sme jedlo na Vianočných trhoch v Bratislave. Ktorý stánok odporúča foodbloger Čoje a kde majú najlepšiu cigánsku? 24. novembra 2019, 9:41

Tesco

Objem: 1 l
Cena: 1,27 €
Hodnotenie: 4/10

Ani ovocný nápoj od Tesca v nás nevzbudil príliš uspokojivé pocity. Nebolo to však až také tragické ako pri predošlom džúse. Prekvapilo nás aj to, že mal oproti iným jablkovým džúsom farbu skutočného domáceho jablkového muštu (farba nebola hnedá a priehľadná, ale skôr žltá a nepriezračná, až mliečna).

Pri ochutnávaní sa nám zdala prvá chuť najprv zvláštna, po niekoľkých hltoch to už bolo príjemnejšie. Jeden z degustátorov poznamenal, že miestami chutí, akoby to bolo jablko spojené s multivitamínom. Kaloricky bol na tom o čosi lepšie ako Clever – 44 kcal na 100 ml a obsah cukru bol v tomto prípade 9,7 g/100 ml. Získal 4 body z 10.

Veľký test jablkových džúsov: Ochutnali sme Pfanner s takmer 200 ročnou tradíciou, ale aj krabičák z Billy
Zdroj: REFRESHER/Daniel Mikolášik
Odporúčané
8 hotových jedál zo supermarketov. Ktoré chutilo ako z reštaurácie a ktoré by sme nedali na tanier ani nepriateľovi? 8 hotových jedál zo supermarketov. Ktoré chutilo ako z reštaurácie a ktoré by sme nedali na tanier ani nepriateľovi? 4. mája 2020, 12:20

Caprio

Objem: 2 l
Cena: 1,49 €
Hodnotenie: 4/10

Rovnaké hodnotenie ako predchádzajúci džús získala aj značka Caprio. Hoci za cenu 1,49 dostaneš až dvojlitrové balenie, jeho chuť nás však nijako neoslnila. Práve naopak. Už vôňa naznačovala, že džús bude chutiť umelo a skutočne tomu tak aj bolo.

Intenzívna umelá chuť bez akejkoľvek stopy po skutočných jablkách. Dokonca by sme ju prirovnali k nejakým jablkovým cukríkom. Aj farba bola pri džúse Caprio zvláštna – najpriezračnejšia spomedzi ostatných. Chuťovo, ale aj vizuálne pripomínala vodu s jablkovým sirupom.

Značka Caprio dokonca ovocné sirupy aj vyrába a jeden z degustátorov, ktorý ich pravidelne nakupuje poznamenal, že chuť majú takmer rovnakú. Pozitívne však hodnotíme vysoký obsah vitamínu C (12 mg/100 ml). Čo sa týka energetických hodnôt, džús má len 27 kcal na 100 ml a obsah cukru bol tiež nižší – 6,4 g/100 ml.

 

Veľký test jablkových džúsov: Ochutnali sme Pfanner s takmer 200 ročnou tradíciou, ale aj krabičák z Billy
Zdroj: REFRESHER/Daniel Mikolášik
Odporúčané
TEST 15 ľadových káv: Ktorá z nich sa najviac podobala skutočnej káve a ktorá chutila ako slepačí bujón? TEST 15 ľadových káv: Ktorá z nich sa najviac podobala skutočnej káve a ktorá chutila ako slepačí bujón? 10. júna 2020, 10:36

Billa

Objem: 1 l
Cena: 0,75 €
Hodnotenie: 5/10

V tomto prípade budeme pomerne stručný. Chuť jablkovej šťavy z koncentrátu z Billy totiž nijako nepotešila, ani nezarmútila. Zhodli sme sa, že je azda najobyčajnejší a hovorí o tom aj bodové ohodnotenie. Opäť sme však mali pocit, akoby bol džús zriedený s vodou.

Nebol ani príliš kyslý, ani príliš sladký. Tak akurát. Jeden z degustátorov povedal, že v džúse cíti chuť vlašských orechov. Zloženie na obale však absentovalo, takže sme sa o prítomnosti orechov nič nedočítali. 

Hodnotovo je na tom úplne rovnako ako džús Clever, 100 ml obsahuje 46 kcal a 11 g cukru.

Veľký test jablkových džúsov: Ochutnali sme Pfanner s takmer 200 ročnou tradíciou, ale aj krabičák z Billy
Zdroj: REFRESHER/Daniel Mikolášik

Rio

Objem: 1 l
Cena: 0,99 €
Hodnotenie: 6/10

Rio nás príjemne prekvapil hneď v niekoľkých ohľadoch. Podobne ako džús z Tesca nemal hnedú priesvitnú farbu, bol mliečny až „kalný“,  čo pripomínalo reálnu farbu domáceho jablkového muštu. Okrem toho mal znížený obsah cukru, ktorý v tomto prípade nahradili glykoidmi steviolu získanými zo stévie.

Pre nás bola chuť veľmi sladká, ale príjemná. Kyslosť minimálna, skôr narazíš na trpkosť. Podľa jedného degustátora dokonca voňal skôr ako keby mal hruškovú príchuť. Chuť Ria bola stabilná a vyvážená, neprekvapí ťa žiaden horký či kyslý zvrat. Kalorický príjem je v tomto prípade 34 kcal na 100 ml. Na bodovom hodnotení sme sa nevedeli zhodnúť, a tak sme urobili priemer troch hodnotení, teda 6,5 boda z 10.

Veľký test jablkových džúsov: Ochutnali sme Pfanner s takmer 200 ročnou tradíciou, ale aj krabičák z Billy
Zdroj: REFRESHER/Daniel Mikolášik

Happy day

Objem: 1 l
Cena: 1,54 €
Hodnotenie: 7/10

Klasika, ktorú azda nikomu nemusíme predstavovať. Cenovo však patrí už k tým drahším značkám, no za výslednú chuť sa rozhodne oplatí. Je totiž naozaj dobrý, dosť sladký s osviežujúcimi zábleskami kyslosti. Chuť nie je príliš výrazná, no ani agresívna. Jednoducho primerane vyvážená.

Vyskúšaj predplatné
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 89787 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako vyzerá výsledná tabuľka s umiestnenými džúsmi
  • Ktorý džús má najviac kalórií
  • Prečo nás džús z Lidla príjemne prekvapil
  • Kto sa stal nekompromisným víťazom
  • Ktorý džús má najdlhšiu tradíciu
  • Ktorý bol ako jediný v plastovej fľaši a ako to ovplyvnilo jeho chuť
Domov
Zdieľať
Diskusia