Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. októbra 2020, 15:25
Čas čítania 0:49
Matej Krajčovič

Mars bude mimoriadne blízko Zeme, takáto situácia sa znova zopakuje až za 15 rokov

NEWS VESMÍR
Uložiť Uložené

Krátka vzdialenosť znamená ideálne podmienky na pozorovanie aj v prípade, že nevlastníš teleskop.

Mars je planétou, na ktorej by už v krátkom čase mohla pristáť ľudská posádka. Plány počítajú aj s postupným budovaním základne s trvalou prítomnosťou človeka. 

Tento týždeň pritom bude k Zemi vôbec najbližšie za posledné roky, konkrétne „len“ 62,1 milióna kilometrov. Informoval o tom web ScienceAlert s tým, že červená planéta sa znova podobne priblíži až o ďalších 15 rokov. 

Samozrejme, tento údaj má pre teba aj niekoľko praktických výhod, najmä ak sa v noci rozhodneš sledovať oblohu. Mal by byť dostatočne jasný a žiarivý, aby si ho lokalizoval aj bez teleskopu. Existuje niekoľko nástrojov alebo mobilných aplikácií, ktoré ti ho pomôžu nájsť s pomocu kompasu a senzorov v mobile. 

Odporúčané
Pleseň z Černobyľu bude zrejme chrániť ľudí cestujúcich na Mars. Dokáže blokovať radiáciu a rastie takmer sama Pleseň z Černobyľu bude zrejme chrániť ľudí cestujúcich na Mars. Dokáže blokovať radiáciu a rastie takmer sama 28. júla 2020, 22:13

Vôbec najkratšia vzdialenosť by mala byť už zajtra v noci, teda 6. októbra, stále to však bude viac než v roku 2003, kedy Zem od nášho suseda delilo 57,6 milióna kilometrov. 

Len na porovnanie, obe planéty obiehajúce po eliptickej dráhe okolo Slnka môže v opačnom prípade, teda keď sú od seba najďalej, deliť až 401 miliónov kilometrov.

Domov
Zdieľať
Diskusia