Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. októbra 2020, 10:51
Čas čítania 1:13
Adel Ghannam

Už v novembri sa Kočner s Ruskom dozvedia, či strávia dlhé roky za mrežami. Kauza zmeniek ide na Najvyšší súd

NEWS RUSKO
Uložiť Uložené

Kočner s Ruskom si v novembri vypočujú definitívny verdikt za falšovanie televíznych zmeniek.

Už 10. a 11. novembra rozhodne senát Najvyššieho súdu o tom, či strávia Marian Kočner a Pavol Rusko nasledujúce roky vo väzení. Vyvrcholí totiž kauza falšovania zmeniek TV Markíza, v ktorej odsúdil senát Špecializovaného trestného súdu Ruska s Kočnerom na 19-ročný trest odňatia slobody. Vyplýva to z rozpisu pojednávaní zverejnenom na stránke Najvyššieho súdu. 

Rusko s Kočnerom sú neprávoplatne odsúdení za to, že si vymysleli legendu o neexistujúcich zmenkách, ktoré mali slúžiť ako vyrovnanie za spor o súkromnú televíziu. Kočner si v spore nárokoval vyplatenie takmer 70 miliónov eur zo strany Markízy.

Odporúčané
Kočnerov príbeh sa oslobodzujúcim rozsudkom za vraždu nekončí. Čo ho čaká na Najvyššom súde a v akých ďalších kauzách je namočený Kočnerov príbeh sa oslobodzujúcim rozsudkom za vraždu nekončí. Čo ho čaká na Najvyššom súde a v akých ďalších kauzách je namočený 3. septembra 2020, 11:46

Údajná legenda hovorila o tom, ako vymysleli Kočner so svojím vtedajším spoločníkom a aktuálne obvineným Štefanom Ághom zmenky, aby sa urovnal spor o Markízu z konca 90-tych rokov, keď sa odohrala tzv. revolúcia v Markíze. Počas nej prišli do Markízy Kočner s Ághom a nebohým mafiánom Petrom Čongrádym a televíziu násilne obsadili.

Oficiálne urovnanie sporu prišlo, keď o dva roky neskôr vyplatila Markíza Kočnerovi a Ághovi 80 miliónov korún, avšak Kočnerova a Ruskova obhajoba tvrdí, že to bolo málo, a tak sa vymysleli zmenky. O tých do roku 2016 nikto nikdy nepočul a vzhľadom na to, že už Rusko nebol dlhé roky riaditeľom ani spolumajiteľom televízie, tak za ne mala platiť Markíza resp. jej americká matka CME ako ručiteľ. 

Markíza od začiatku sporu tvrdila, že ide o vymyslenú legendu a dokazovala to výpoveďami svedkov, akými boli viacerí riaditelia televízie, účtovníčky a členovia ličenčnej rady, ktorí o zmenkách do roku 2016 nikdy nepočuli. 

Naopak, Kočnerova a Ruskova obhajoba sa odvolávala na divokú dobu 90-tych rokov, kedy sa účtovníctvo nerobilo tak prísne a nebohých svedkov, akým mal byť napríklad aj zavraždený advokát Ernest Valko. 

Odporúčané
Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok 15. marca 2024, 13:47

Silným momentom v procese bolo zachytenie komunikácie cez aplikáciu Threema, ktorú polícii odovzdal Peter Tóth. Jeho svedectvo a komunikácia cez Threemu, dokazujúca obrovskú korupciu na súdoch, boli aj podľa predsedu senátu, ktorý Kočnera odsúdil, jedným z kľúčových dôkazov obžaloby.

Domov
Zdieľať
Diskusia