Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. septembra 2020, 18:37
Čas čítania 3:14
Viktor Kniš

Igor Matovič: Rúška budeme nosiť aj v exteriéri, v pláne je zavedenie núdzového stavu, obmedzia obchody aj reštaurácie

NEWS IGOR MATOVIČ
Uložiť Uložené

Premiér Igor Matovič dnes po zasadnutí ústredného krízového štábu oznámil, ako bude Slovensko ďalej postupovať v snahe zmierniť epidemiologickú situáciu.

Igor Matovič a hlavný hygienik Ján Mikas oznámili na tlačovej konferencii niekoľko základných bodov, na ktorých sa dohodol ústredný krízový štáb. Rokovanie ústredného krízového štábu stále pokračuje, jeho členovia sa zatiaľ dohadujú na detailoch opatrení.

Platnosť všetkých opatrení je od 1. októbra 2020 do odvolania, resp. dovtedy, kým nebude krivka pozitívnych prípadov klesajúca. Podľa premiéra Igora Matoviča bude kontrolovať dodržiavanie opatrení polícia. Rozdávať budú aj pokuty. 

Premiér  dodal, že ak sa bude situácia zhoršovať, budú zatvárať obchody a firmy presne tak, ako počas prvej vlny. Upozornil, že tejto situácii sa dá predísť len dodržiavaním opatrení. 

„Situácia je mimoriadne vážna, to, čo sa udeje počas najbližších dvoch týždňov nemáme,“ povedal Igor Matovič s tým, že očakáva, že prijatie týchto opatrení sa môže prejaviť najskôr o 14 dní. 

Hranice

Maďarsko a Rakúsko ostávajú medzi menej rizikovými krajinami. Uviedol to počas rokovania ústredného krízového štábu hlavný hygienik SR Ján Mikas s tým, že majú porovnateľné problémy v súvislosti s novým koronavírusom ako Slovensko.


„Zatiaľ nedochádza k zmene rizikovosti týchto krajín pre SR, takže zostávajú v rámci zoznamu medzi menej rizikovými krajinami. Je to aj z toho dôvodu, že na Slovensku sa výrazne zhoršila epidemiologická situácia,“ povedal Mikas. Poznamenal, že problémy máme porovnateľné ako susedné krajiny. Opatrenia v súvislosti s hranicami by preto podľa jeho slov neboli korektné ani veľmi efektívne. 

V prípade Česka sa zatiaľ neuvažuje nad sprísnením opatrení, aj keď situáciu monitorujú. 

Hromadné podujatia

Podľa hlavného hygienika Jána Mikasa sa zakážu všetky hromadné podujatia s výnimkou sobášov, pohrebov alebo krstov, alebo ak organizátor podujatia zabezpečí, že všetci účastníci budú mať negatívny PCR test nie starší ako 12 hodín. Aj také podujatie musí organizátor nahlásiť. Ide o športové, kultúrne aj cirkevné podujatia.

Odporúčané
FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu 19. marca 2024, 18:00

„Poprosil som ministerku kultúry, aby komunikovala s kultúrnou obcou. A taktiež to isté platí pri športovcoch, aby nám kultúra a šport na Slovensku nezahynuli,“ odpovedal Igor Matovič na otázku o kompenzáciu pre tých, ktorých sa nové opatrenia dotknú.

Športové podujatia sa podľa Jána Mikasa s vysokou pravdepodobnosťou zrušia úplne, zatiaľ však nie je zrejmé, či sa budú konať aj bez divákov. 

Medzi hromadné podujatia patria aj sväté omše. Pohľad hlavného hygienika treba nájsť spôsob, ako ich vysielať online. 

Súdy budú mať výnimku rovnako ano zasadnutia verejnej moci, zasadnutia vlády a zasadnutia parlamentu. Na ústrednom krízovom štábe sa ešte dohodnú, či bude môcť byť na hlavných pojednávaniach prítomná verejnosť a novinári. 

Rodinné oslavy

Domov
Zdieľať
Diskusia