Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. septembra 2020, 16:03
Čas čítania 2:07
Tímea Krauszová

Správa o stave planéty 2020 hovorí o katastrofickom stave Zeme: Ničenie prírody má priamy vplyv aj na životy ľudí

NEWS EKOLÓGIA ŽIVOTNÉ PROSTREDIE ZVIERACIA RÍŠA
Uložiť Uložené

Konštatuje to Správa o stave planéty 2020, ktorú zverejnila organizácia Svetový fond na ochranu prírody.

Populácie rýb, vtákov, obojživelníkov, plazov a cicavcov na svete poklesli v priemere o 68 percent od roku 1970. Konštatuje to Správa o stave planéty 2020, ktorú zverejnila organizácia Svetový fond na ochranu prírody (WWF).

Strata biodiverzity ohrozuje život na planéte, vrátane ľudí

Správa využila údaje o 4392 druhoch živočíchov a 20 811 monitorovaných populácií z rôznych častí sveta. Najväčší úbytok zaznamenali v Latinskej Amerike a Karibiku (84 %) a v Afrike (65 %). Z pohľadu ekosystémov klesla populácia sladkovodných živočíchov o 84 %.

Strata biodiverzity je podľa riaditeľky WWF Slovensko Miroslavy Plassmann problémom globálnej bezpečnosti, ekonomiky, etický a morálny problém. „Naša prosperita je ohraničená prosperitou planéty. A Slovensko nemôže stáť bokom pri snahe zastaviť alarmujúci úbytok biodiverzity,“ povedala a dodala, že pre efektívnu ochranu prírody musí Slovensko zaviesť bezzásahový režim na polovici rozlohy národných parkov, v rezerváciách aj pralesoch. Zamerať by sa podľa nej mal štát aj na opatrenia na zlepšenie stavu vôd, a na spôsob výroby a spotreby potravín a tovarov.

Domov
Zdieľať
Diskusia