Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. júla 2020, 20:03
Čas čítania 0:49
Tina Hamarova

Slovenka z Krupiny kandiduje do amerického Kongresu. Do USA pôvodne prišla ako au-pairka

POLITIKA USA VOĽBY
Uložiť Uložené

Eva Putzová kandiduje za Demokratickú stranu v štáte Arizona.

Slovenka Eva Putzová prišla prvý raz do Spojených štátov v roku 1998 ako au-pairka. O dva roky na to sa presťahovala do mesta Flagstaff v Arizone, kde začala profesionálnu kariéru v sektore obnoviteľných zdrojov. Okrem magisterského titulu na Ekonomickej univerzite v Bratislave, absolvovala programy na Harvarde aj Cornell University.

Od roku 2007 je americkou občiankou a v tohtoročných voľbách kandiduje do federálneho Kongresu za Demokratickú stranu. V rozhovore pre slovenské noviny v anglickom jazyku The Slovak Spectator priznala, že chce bojovať najmä za spravodlivý prístup k zdravotníctvu pre všetkých, za aktívny boj proti klimatickej kríze či za rovnosť pre všetkých, bez ohľadu na pôvod či farbu pleti.

Pre Trumpove vzťahy s Putinom tu všetkých východoeurópanov považujú za Rusov. Ľudia totiž nerozlišujú prízvuky,“ priznala v rozhovore Eva. „Pre ľudí v Spojených štátoch by Slovensko pokojne mohlo byť len jednou z bývalých sovietskych republík," dodáva.

V Amerike jej chýba silná vodcovská osobnosť ako je napríklad slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. „Aj symbolické vedenie má, samozrejme, svoju hodnotu. Zuzana Čaputová je vynikajúcim príkladom toho, čo symbolické vodcovstvo môže urobiť. Dokázala to napríklad nosením rúška, v čom jej sekundovali ďalší vrcholní politici. To vytvára štandard, ktorý v USA chýba,“ dodala Eva Putzová.

Odporúčané
Slovenka rieši trestné činy zamestnancov OSN. Najhoršie sú prípady sexuálneho zneužívania, korupcia, podvody a krádeže (Rozhovor) Slovenka rieši trestné činy zamestnancov OSN. Najhoršie sú prípady sexuálneho zneužívania, korupcia, podvody a krádeže (Rozhovor) 1. februára 2020, 10:43

Voľby do Kongresu prebehnú spolu s demokratickými primárkami 4. augusta. Od roku 2014 už ambiciózna Slovenka pôsobí ako poslankyňa v mestskej rade 75-tisícového arizonského mesta Flagstaff.

Domov
Zdieľať
Diskusia