Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
26. júla 2020, 19:01
Čas čítania 0:44
Tina Hamarova

O trávu v Bratislave sa postarajú kozy. Mesto skúša experiment s kosením za pomoci Vendy a Lízy

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Kozičky-kosičky dostali mená z pesničky Horkýže Sliže.

O údržbu zelene v okolí jazera Rohlík v bratislavskom Ružinove sa po novom starajú dve mestské kozičky - „kosičky“, ktoré dostali mená ako z pesničky kapely Horkýže Slíže Vendy a Líza.

Ide o iniciatívu komunálneho podniku hlavného mesta na pozemkoch, ktoré prešli vlani do správy mesta. Magistrát chce tiež potešiť obyvateľov z okolia. „V rámci potreby sa môže presunúť ohrada s kozičkami na iné miesto pri udržiavaní zelene. Kozičky sa presúvajú aj s ohradou vždy na konci dňa na večer do košiara v Čiernom lese a nasledujúci deň sú opäť odvezené k jazeru Rohlík na nové miesto s čerstvou trávou,“ napísal bratislavský magistrát.

„Služby týchto štvornohých pomocníčok plánujeme do budúcna využívať aj v iných mestských lokalitách, okrem spásania predstavujú príjemný druh rozptýlenia pre okoloidúcich,“ doplnil magistrát. 

Z novej atrakcie majú radosť najmä deti, chodia mestské kozičky nakŕmiť trávou či ďatelinou. Iniciatívu však vnímajú pozitívne všetci obyvatelia mestskej časti Ružinov.

„Celý Ružinov by Vendy s Lízou síce 'pokosiť' nestíhali, ale na špeciálne miesta, ako je napríklad Rohlík, sa hodia skvele. Podľa správ, ktoré dostávame od Ružinovčanov, však najväčšiu radosť spravili rozhodne deťom,“ skonštatovala Tatiana Tóthová, riaditeľka komunikačného oddelenia ružinovského miestneho úradu.

Odporúčané
V Bratislave vyrúbali stromy bez povolenia a pobúrený je aj primátor Matúš Vallo. Z centra ubudla vzacná zeleň V Bratislave vyrúbali stromy bez povolenia a pobúrený je aj primátor Matúš Vallo. Z centra ubudla vzacná zeleň 26. júna 2019, 14:52
Domov
Zdieľať
Diskusia