Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. júla 2020 o 13:03
Čas čítania 0:48
Tina Hamarova

Egyptské hieroglyfy si budeš môcť preložiť aj sám. Google spúšťa nový prekladač

ZAUJÍMAVOSTI GOOGLE
Uložiť Uložené

O čo by to mal India Jones s takouto appkou jednoduchšie.

Aj ty si si chcel niekedy sám preložiť nápisy v pyramídach, hrobkách či priamo na sarkofágoch faraónov zo starovekej egyptskej ríše? Teraz to už bude možné. Google prichádza s aplikáciou, ktorá vďaka umelej inteligencii dokáže rozoznať tajomné obrázky a preložiť ich do zrozumiteľnej reči. 

Nástroj na preklad hieroglyfov sa volá Fabricius a je súčasťou aplikácie Google’s Arts & Culture. Google ho spustil pri 221. výročí objavenia Rosettskej dosky, ktorá pomohla rozlúštiť kód starovekých egyptských hieroglyfov.

Fabricius zároveň podľa webu Lonely planet  umožňuje používateľom spätne prekladať svoje správy do hieroglyfov. Akademici však upozorňujú, že ide len o zábavu, preklad sa nedá považovať za odborný. Nová google aplikácia má však aj časť, ktorá má vyslovene pomáhať vedcom pri skúmaní jednotlivých staroegyptských textov.

V rámci aplikácie zároveň nájdeš aj rôzne vzdelávacie materiály pre začínajúcich egyptológov. Hieroglyfy sú jednou z najrannejších foriem písma. V Egypte sa používali asi od roku 3200 pred Kristom až do roku 400 nášho letopočtu.

Odporúčané
Rosettská doska: Obsahom málo podstatná kamenná platňa, ktorej vďačíme za rozlúštenie hieroglyfov Rosettská doska: Obsahom málo podstatná kamenná platňa, ktorej vďačíme za rozlúštenie hieroglyfov 19. júla 2016 o 16:54

Fabricius je zatiaľ dostupný len pre počítače a funguje tak, že používateľ nahrá fotku hieroglyfu, aplikácia ju zväčší a porovná s ostatnými hieroglyfmi v databáze. Niektoré nápisy, samozrejme, poznačil čas a počasie, preto nie všetko sa dá pomocou appky doslova rozlúštiť.

Google ale dúfa, že rýchle a presnejšie preklady dopomôžu najmä k novým historickým objavom.

Rossetská doska
Rossetská doska Zdroj: Wikimedia
Domov
Zdieľať
Diskusia