Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je sponzorovaný obsah spoločnosti studentstartup.sk.
16. júla 2020, 18:02
Čas čítania 1:24
Sponzorovaný obsah

Slovenskí študenti STU inovujú v gastro biznise. Chcú odstrániť (túto) otravnú situáciu.

TECH PIVO STARTUP
Uložiť Uložené

Pozri sa, s akým super nápadom prišli šikovní slovenskí študenti.

O súťaži Slovak University Startup Cup 2020 pre vysokoškolských študentov sme ťa informovali už v apríli. Dnes by sme ti ale chceli predstaviť jeden z víťazných tímov a predovšetkým výborný nápad, s ktorým prišiel. Poďme na to!

Čo je Cask a na čo slúži?

Pilotným projektom tímu Elang je systém Cask, ktorý slúži na monitorovanie tlakových nádob. Ide o inteligentnú váhu špeciálne prispôsobenú pre pivové sudy a podobné nádoby spojenú s mobilnou aplikáciou. Slúži predovšetkým barmanom, čašníkom a ľuďom v gastro priemysle. Vďaka nej môžu vedieť, koľko piva, či inej tekutiny sa v sude nachádza a kedy ho bude treba vymeniť, alebo vyčistiť výčapný systém.

Nový článoka
Zdroj: www.inqb.sk

Obsluha váhy je jednoduchá. Položíš na ňu sud a Cask za teba sleduje situáciu v nádobe. V prípade, ak sa jej obsah blíži ku dnu, ťa upozorní cez aplikáciu. To šetrí čas nielen barmanom a čašníkom, ale aj zákazníkom, ktorí vďaka tomu nemusia čakať na ďalšie pivko ani o minútku dlhšie, než je nutné.  

Vizualizácia CASK
Vizualizácia CASK Zdroj: Tím Elang

Prvé miesto vo svojej kategórii

Výborný nápad ocenili aj porotcovia v súťaži Slovak University Startup Cup 2020, z ktorej si tvorcovia Elangu odniesli prvé miesto v kategórii Priemyselné technológie, technické riešenia, robotika. Za víťazstvom však stojí nielen super nápad, ale predovšetkým skupina šikovných študentov STU.

Nový článoka
Zdroj: www.inqb.sk

Kto za tým stojí 

Líderkou projektu, ktorá v súčasnosti dohliada na procesy a komunikuje v mene celého tímu je Anežka Železňáková, ktorá je zároveň jedinou babou v partii. Anežka je však aj ideamakerkou, ktorá tento nápad dostala. Popri škole totiž pracuje v oblasti gastronómie.

Tento tím študentov začína svoj podnikateľský príbeh. Čo chcú zmeniť a na čom zarobiť?
Zdroj: Tím Elang

Ambiciózni, mladí a šikovní. Takí sú Slováci, čo študujú na STU v Bratislave.
Zdroj: www.fei.stuba.sk

Mužskú časť tímu tvoria 4 členovia, rozdelení do dvoch tímov. Jakub Vadovský a Jakub Arendáč majú na starosti softvér (aplikáciu) a druhý tím, ktorí tvorí Rasťo Straka s Vratkom Režom sa sa stará o hardvér, pracuje na elektronike a konštrukcii zariadenia.

Víťazný tím momentálne pracuje na optimalizácii prototypu váhy a vývoji aplikácie. Na jeseň by členovia tímu chceli zariadenia testovať v prevádzkach, ktoré sa chcú  stať súčasťou prvej implementácie prototypov, aby na základe feedbacku vedeli vylepšiť nedostatky. Ak vieš o prevádzke, ktorá by sa chcela pripojiť k testovaniu, neváhaj ich kontaktovať.

Tím Elang
Tím Elang Zdroj: Tím Elang

Elang vznikol na pôde Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, ktorá je nielen výbornou vysokou školou a vzdelávacou inštitúciou, ale aj miestom, kde majú mladé talenty možnosť prostredníctvom technologických inkubátorov a súťaží preniesť svoje nápady do reálneho sveta. 

Späť
Zdieľať
Diskusia