Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. júla 2020, 14:20
Čas čítania 6:44
Mario Hudák

Zubrom sa v Poloninách darí, stretnúť ich môžete aj počas dňa. Napriek zákazu sa na nich v národnom parku aj poľuje

Zubrom sa v Poloninách darí, stretnúť ich môžete aj počas dňa. Napriek zákazu sa na nich v národnom parku aj poľuje
Zdroj: VJ
PRÍRODA
Uložiť Uložené

V karpatskej divočine sme hľadali najväčšie zviera slovenských lesov. Ak máte šťastie, bizóny z východu môžete pri Hostoviciach vidieť vo voľnej prírode na niekoľko metrov aj z auta.

Minulý rok našiel veterinár Vladislav Juško v potoku pri Hostoviciach (okres Snina) na severovýchode Slovenska zastrelenú zubricu.

„V ten deň som mal divné tušenie, že ich idem pohľadať a pozrieť. Išiel som do lesa nad Poľanou. Tam som ich začul, no nechcel som ich plašiť. Uhynula ešte v ten deň. Streliť ju museli deň predtým. Na krku mala obojok s funkčnou vysielačkou. O týždeň nám zavolal jeden poľovník, že je v potoku. Sčasti už bola zožraná. Zarazilo ma, že v hrudníku mala nožom vyrezanú veľkú dieru. Vyzeralo to, že tam niekto hľadal projektil. Aby ho nemohli identifikovať.“

Veterinár a nadšený pozorovateľ zubrov Vladislav Juško vo svojej veterinárnej ambulancii.
Veterinár a nadšený pozorovateľ zubrov Vladislav Juško vo svojej veterinárnej ambulancii. Zdroj: REFRESHER/Mario Hudák

„Zubor hrivnatý vyhynul vo voľnej prírode na začiatku 20. storočia v dôsledku nadmerného lovu, vysokej početnosti iných veľkých cicavcov, pasenia domáceho dobytka v lesoch, vojny a politickej nestability,“ píše sa na webe Štátnej ochrany prírody k 15. výročiu života Zubra hrivnatého (Bison bonasus) v Národnom parku Poloniny.

V roku 1924 žilo vo voľnej prírode na celom svete iba 66 jedincov tohto nádherného veľkého bylinožravca, ktorý bol kedysi bežne rozšíreným druhom v lesoch a na lúkach celej Európy.

Odporúčané
Kremácia malého plemena trvá viac ako hodinu. Pri veľkých a ťažkých psoch aj štyri. Pozreli sme sa do zvieracieho krematória Kremácia malého plemena trvá viac ako hodinu. Pri veľkých a ťažkých psoch aj štyri. Pozreli sme sa do zvieracieho krematória 19. mája 2020, 9:40

Sediaci býk

Koncom 19. storočia bol na pokraji vyhynutia aj jeho americký príbuzný Bizón americký (Bison bison). Potom čo s jeho tisícovými čriedami žili po stáročia vo vzájomnej rovnováhe pôvodní obyvatelia Ameriky Indiáni, ho za niekoľko desaťročí takmer úplne vystrieľali bieli prisťahovalci.

Jeden z najslávnejších indiánskych náčelníkov – Sediaci Býk (Sitting Bull) - dostal meno podľa zvláštneho správania bizónov, ktoré Indiáni poznali a rešpektovali.

Bol totiž dôležitý pre prežitie obidvoch druhov. V adrenalínovej vášni lovu sa mladí indiánski lovci uprostred bizóních stád v istom momente naučiť ovládnuť svoj lovecký pud.

Zranený zubor Matúš našiel útočisko na farme v Snine.
Zranený zubor Matúš našiel útočisko na farme v Snine. Zdroj: REFRESHER/Mario Hudák

Ak bolo prežitie bizónieho stáda lovom kriticky ohrozené, staré býky si začali hromadne sadať na zem, aby vlastným telom chránili svoje samice a mláďatá. To bol pre Indiánov signál na okamžité ukončenie lovu.

V tomto článku si prečítaš (pozri aj fotogalériu v slovenskej prírode voľne žijúcich zubrov):
  • Kde na Slovensku môžeš za bieleho dňa na pár metrov stretnúť v prírode zubra
  • Prečo ich poľovníci nemajú radi a ako sa snažia zahladiť po sebe stopy
  • Koľko zubrov a v koľkých čriedach žije v Poloninách
  • Aký veľký a ťažký je zubor a ako rýchlo by ťa dokázal dobehnúť
  • Ako sa darí zubrom v národnom parku, kde ich pred 15 rokmi vypustili

Zubre sa do európskej divočiny začali znovu vypúšťať v 60. a 70. rokoch minulého storočia. Dnes žije v európskych oborách a voľnej prírode, vo viac ako 300 stádach, takmer 7,5-tisíc zubrov hrivnatých. Voľne v prírode viac ako 5,5-tisíc.

Odporúčané
Sušiareň liečivých bylín v Hanušovciach: Lipový kvet do nej vozili na vozoch, dnes chátra a vlastní ju bezdomovec Sušiareň liečivých bylín v Hanušovciach: Lipový kvet do nej vozili na vozoch, dnes chátra a vlastní ju bezdomovec 19. júna 2020, 13:50

Posledného zubra na území Slovenska údajne koncom 15. storočia ulovil Matej Korvín (1443-1490) vo Vigľašských lesoch.

V decembri 2004 bolo v Poloninách do voľnej prírody vypustených 5 zubrov: Archie, Ittina, Pasqualina, Izehärz a Isabella. Pochádzali z Holandska, Talianska a Švajčiarska.

Najväčšie voľne žijúce stáda sú teraz v poľských Bieszczadoch (400 kusov). V Poľsku pustili zubre do voľnej prírody už v roku 1963. Dnes ich v celej krajine žije viac ako tisíc.

Zubre žijú divo aj v ukrajinských Karpatoch (220 kusov). Ich populácia rovnako ako populácia z poľských Bieszczad susedí so slovenskými Poloninami.

Národný park Poloniny
  • Rozprestiera sa v Prešovskom samosprávnom kraji
  • Jeho rozloha je 298 kilometrov štvorcových
  • Nachádza sa tam 7 národných prírodných rezervácií, 13 prírodných rezervácií a jedna prírodná pamiatka.
  • Poloniny sú jediným územím na Slovensku s výskytom zubra hrivnatého vo voľnej prírode.
  • V roku 2004 boli Poloniny vybraté pre projekt: Založenie voľne žijúcej populácie zubra hrivnatého v slovenských Karpatoch
  • V spolupráci so slovenskou Štátnou ochranou prírody ho realizovala holandská mimovládna organizácia Large Herbivore Foundation pôvodne v Poľsku, Rumunsku a Ukrajine.

Národný park Poloniny na severovýchode Slovenska susedí s poľskými Bieszczadami aj ukrajinskými Karpatami.
Národný park Poloniny na severovýchode Slovenska susedí s poľskými Bieszczadami aj ukrajinskými Karpatami. Zdroj: NP Poloniny

V Poloninách sa im darí

V decembri 2004 bolo v Poloninách do voľnej prírody vypustených 5 zubrov: Archie, Ittina, Pasqualina, Izehärz a Isabella. Pochádzali z Holandska, Talianska a Švajčiarska.

Krátko po vypustení sa k čriede pripojil divožijúci býk Pišta. Odvtedy bolo do slovenskej prírody vypustených celkovo 11 zubrov (8 kráv a 3 býky). Zubre mali obojky s vysielačkami a boli telemetricky monitorované.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 86140 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo ich poľovníci nemajú radi a ako sa snažia zahladiť po sebe stopy
  • Aký veľký a ťažký je zubor a ako rýchlo by ťa dokázal dobehnúť
  • Ako sa darí zubrom v národnom parku, kde ich pred 15 rokmi vypustili
Domov
Zdieľať
Diskusia