Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. mája 2020, 9:40
Čas čítania 6:48
Mario Hudák

Kremácia malého plemena trvá viac ako hodinu. Pri veľkých a ťažkých psoch aj štyri. Pozreli sme sa do zvieracieho krematória

Kremácia malého plemena trvá viac ako hodinu. Pri veľkých a ťažkých psoch aj štyri. Pozreli sme sa do zvieracieho krematória
Zdroj: REFRESHER/Mario Hudák
ZAUJÍMAVOSTI CINTORÍN KOŠICE PES
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov
a chcem zobraziť obsah
späť na hlavnú stránkuSpäť

Nemáš veľký pozemok, nechceš riskovať pokutu alebo mať zo psíka mäsokostnú múčku? Kafiléria, komunálny odpad, zakopanie, zvierací cintorín alebo krematórium. Toto sú všetky legálne aj nelegálne možnosti čo spraviť s telom uhynutého domáceho zvieratka.

„Toto je kremačná pec, práve prebieha spaľovanie,“ ukazuje mi Peter Gajdoš (33) dvojmetrovú mohutnú pec s obrovskými oceľovými dverami.

Malým priezorom vidieť ostrý, žltočervený plameň. Vnútri malej miestnosti, ktorú horúca dieselová pec prakticky celú vypĺňa, to poriadne hučí.

Do kremačnej miestnosti vchádza Petrova mama Beáta (56). Krematórium pre zvieratá „Dúhový most“ prevádzkujú spoločne.V severnej časti Košíc pri rieke Hornád, v areáli Univerzity veterinárneho lekárstva, je to jediné krematórium tohto typu na východe Slovenska.

Popol, ktorý zostane po kremácii v peci sa potom pomelie na prach a uloží do urny.
Popol, ktorý zostane po kremácii v peci sa potom pomelie na prach a uloží do urny. Zdroj: REFRESHER/Mario Hudák

Po nekonečnom kolotoči vybavovačiek ho otvorili pred dvoma rokmi. Prevádzkuje ho Petrova firma Ekovrt. Technický inžinier sa profesionálne živí vrtmi pre studne a tepelné čerpadlá.

„Práve prišli, súhlasia. Môžete ich pred kremáciou so psíkom odfotiť v pietnej miestnosti,“ hovorí mi Beáta. Pod nohami nám pobehuje Cézar, dvojmesačné šteniatko hnedého dobermana.

Gajdošovci vždy chovali veľa psov. Po ich smrti sa nejako nechceli zmieriť s tým, že ich v kafilérii pomelú do mäsokostnej múčky, alebo skončia ako komunálny odpad.

Odporúčané
Izraelský dokumentarista: Ustašovci veľmi dobre vedeli, koho dobodali bajonetom a komu nožom odrezali prsia Izraelský dokumentarista: Ustašovci veľmi dobre vedeli, koho dobodali bajonetom a komu nožom odrezali prsia 15. mája 2020, 9:30

Iba teplý vzduch

V Košiciach sa najprv snažili zriadiť psí cintorín. Po rokoch boja s mestskou byrokratickou mašinériou to vzdali. Pomoc nakoniec prišla od rektorky veterinárnej univerzity Jany Mojžišovej, nápad s krematóriom pre domácich miláčikov dostal v máji 2018 konkrétnu podobu.

„Môžem vám ju aj otvoriť ak chcete. Ale veľký pozor teraz je tam 850 stupňov Celzia,“ otvára Peter masívne vráta rozpálenej kremačnej pece.

Majiteľ krematória Dúhový most Peter Gajdoš ukazuje ovládanie dieselovej kremačnej pece.
Majiteľ krematória Dúhový most Peter Gajdoš ukazuje ovládanie dieselovej kremačnej pece. Zdroj: REFRESHER/Mario Hudák

Zo zadnej časti 35-tisícového spaľovacieho zariadenia šľahajú plamene. Na železnom dne vidieť čierny a sivý popol a niekoľko spálených kostí. Kremácia menšieho psíka sa pomaly končí.

V tomto článku si prečítaš:
  • Kde na v Košiciach sa nachádza jediné a prvé krematórium pre zvieratá na východe Slovenska
  • Aké zvieratá, ako a kedy sa tu spaľujú
  • Koľko stojí a trvá kremácia malého a veľkého plemena
  • Čo môžeš urobiť legálne alebo nelegálne, ak ti zomrie domáci miláčik
  • Aké produkty vyrábajú zo psov a mačiek v jedinej slovenskej kafilérii pri Žiline
  • Kde vznikol prvý cintorín na svete, v Európe, Čechách a na Slovensku

„V druhej komore nad spaľovacou časťou sa všetky spaliny ešte raz prehrejú na 1000 stupňov. Do komína a vonku už ide iba čistá para, horúci vzduch. Ovzdušie to neznečisťuje, nie sú tam takmer žiadne emisie. Popol potom vyberieme a pomelieme na jemný prášok, ktorý sa dá do urny,“ popisuje Peter postup kremácie v Dúhovom moste.

Cena mohutnej pece je 35-tisíc eur, do komína ide iba horúci vzduch, bez emisií. Kremácia veľkého zvieraťa môže trvať aj 4 hodiny.
Cena mohutnej pece je 35-tisíc eur, do komína ide iba horúci vzduch, bez emisií. Kremácia veľkého zvieraťa môže trvať aj 4 hodiny. Zdroj: REFRESHER/Mario Hudák
Odporúčané
Ľudia z chudobných obcí na východe porazili zahraničnú ropnú spoločnosť. Ťažiari zasypali vrtnú plošinu a odišli   Ľudia z chudobných obcí na východe porazili zahraničnú ropnú spoločnosť. Ťažiari zasypali vrtnú plošinu a odišli 31. marca 2020, 18:02

Čibi

Niekoľko metrov od pece je pietna miestnosť, kancelárie, sklad a chladiaca miestnosť košického zvieracieho krematória.

V pietnej miestnosti nad ozdobnou debničkou s mŕtvou čivavou, trúchli pani v stredných rokoch. Syn ju sem priviezol až z Rožňavy. Psík Čibi zomrel deň predtým, mal 14 rokov.

„Akú urnu si vyberieme?“ pýta sa syna. „Ešte včera sa normálne najedol …,“ dodáva s plačom. „Aha, ešte treba urnu? No nič, vyberieme. Ideme na to?“ pýta sa syn majiteľa krematória.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 84670 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Koľko stojí a trvá kremácia malého a veľkého plemena
  • Čo môžeš urobiť legálne alebo nelegálne, ak ti zomrie domáci miláčik
  • Aké produkty vyrábajú zo psov a mačiek v jedinej slovenskej kafilérii pri Žiline
  • Kde vznikol prvý cintorín na svete, v Európe, Čechách a na Slovensku
Domov
Zdieľať
Diskusia