Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. júna 2020, 15:49
Čas čítania 1:09
Adam Novosad

Na belošských životoch nezáleží, vyhlásila profesorka z Cambridgeu. Univerzita ju povýšila namiesto vyhadzovu

NEWS BLACK LIVES MATTER
Uložiť Uložené

Profesorka chcela upozorniť na vnímanie rasy v dnešnom svete.

Americké protesty Black Lives Matter proti systémovému rasizmu a policajnej brutalite prenikli aj do európskej spoločnosti. Keď sa v anglickej futbalovej Premier League hral zápas Burnley proti Manchestru City, partia fanúšikov si objednala lietadlo s transparentom „White Lives Matter“, upozorňuje  The Guardian.

Klub tento čin odsúdil a fanúšikom zakázal vstup na štadión, ale na sociálnych sieťach sa strhla debata o tom, či je na transparente niečo zlé. Situáciu okomentovala aj profesorka Priyamvada Gopal z Cambridge University, ktorá sa nebála kontroverzie.

Na belošských životoch nezáleží, vyhlásila profesorka z Cambridgeu.
Zdroj: Twitter

Akademička na Twitter napísala, že na belošských životoch nezáleží tak ako na bielych. „Na belošských životoch nezáleží. Ako na bielych. Zrušte belošstvo,“ znel jej status, ktorý sociálna sieť onedlho zmazala. Profesorka ho preto napísala znovu, ale aj ten bol nakoniec zmazaný.

Odporúčané
Ozývajú sa hlasy, že by Spojené štáty mali zmeniť svoju hymnu. Napísal ju rasista a vlastník otrokov, vraj nereflektuje súčasnosť Ozývajú sa hlasy, že by Spojené štáty mali zmeniť svoju hymnu. Napísal ju rasista a vlastník otrokov, vraj nereflektuje súčasnosť 27. júna 2020, 8:36

Výrok, pochopiteľne, vyvolal vášne, ale Gopal si za ním stála. Snažila sa ho vysvetliť tým, že nikto nemôže oponovať voči fráze „Black Lives Matter“ frázou „White Lives Matter“. Doplnila, že belošstvo je uznávané a vážené, zatiaľ čo černošstvo vážené nie je. Podľa nej to, že je človek biely, nie je samo o sebe žiadnym kritériom na to, aby na jeho živote záležalo alebo nezáležalo.

Profesorka si za svoje výroky vyslúžila hromadu vyhrážok, ktoré už vyšetruje aj polícia. Jej univerzita sa za ňu však postavila.

Na Twitteri Cambridge University napísala, že stojí za právom svojich zamestnancov vyjadrovať v súlade s právom svoje názory, aj keď môžu byť kontroverzné. Ba čo viac, univerzita ju povýšila z jej akademickej pozície na plnú profesúru. 

Domov
Zdieľať
Diskusia