Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. júna 2020, 11:20
Čas čítania 5:28
Viktor Kniš

10 zaujímavostí o Zuzane Čaputovej: Počúva slovenský rap, používa iPhone a v lietadle najradšej sedí v uličke

10 zaujímavostí o Zuzane Čaputovej: Počúva slovenský rap, používa iPhone a v lietadle najradšej sedí v uličke
POLITIKA ZUZANA ČAPUTOVÁ
Uložiť Uložené

Dnes pani prezidentka oslavuje narodeniny a pri tejto príležitosti sme pre teba pripravili prehľad zaujímavých informácií z jej osobného života

Pred týždňom sme si pripomínali prvý rok v prezidentskom úrade pre Zuzanu Čaputovú, dnes hlava štátu oslavuje narodeniny. Aj keď do funkcie vstupovala ešte ako členka Progresívneho Slovenska, vždy verejne dávala na známosť, že chce byť prezidentkou všetkých. Zuzana Čaputová si veľmi rýchlo získala dobrý kredit aj v zahraničí, doma sa nedostáva do politických konfliktov tak, ako tomu bolo v prípade jej predchodcu Andreja Kisku. 

Kým bulvár snaživo prepieral jej súkromie a vzťahy, ona sama verejne a s úsmevom v priamom prenose priznala, že práve prežíva šťastné obdobie, a tak už žiadne ďalšie články ani paparazzi fotky neboli potrebné. 

Odporúčané
Zuzana Čaputová: Je koho voliť, musíme sa vzdať ilúzie, že strany kopírujú náš mentálny a hodnotový svet Zuzana Čaputová: Je koho voliť, musíme sa vzdať ilúzie, že strany kopírujú náš mentálny a hodnotový svet 23. februára 2020, 9:25

Podobné situácie zvláda vždy s gráciou, čím dáva najavo, že nie je len štátničkou, ale v prvom rade človekom. V úrade sa aktívne prihovára menšinám, otvára otázku domáceho násilia a verejne sa vymedzuje voči fašistom v politike, o ktorých nahlas hovorila pred parlamentnými voľbami. 

Pri príležitosti narodenín Zuzany Čaputovej sme pripravili prehľad niekoľkých zaujímavostí, ktoré ti mohli počas jej pôsobenia ujsť. Odhaľujú v prvom rade časť jej súkromia do ktorého v rámci niekoľkých rozhovorov pustila aj Refresher. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Aké fyzické aktivity má najradšej a prečo by sme ju pri nich museli vidieť, aby sme pochopili, ako veľmi ich miluje
  • Na titulke ktorého prestížneho magazínu sa objavila skôr, ako oficiálne vstúpila do prezidentského úradu
  • Akú skladbu od Pil C-ho sme jej pustili v prezidentskom paláci
  • Prečo radšej varí podľa receptov
  • Aký jej vzťah k technológiám

10 zaujímavostí o Zuzane Čaputovej: Počúva slovenský rap, používa iPhone aj Netflix a v lietadle najradšej sedí v uličke
Zdroj: Zuzana Čaputová FB

Narodeninový darček z detstva, na ktorý nikdy nezabudne

Dnes už Zuzana Čaputová prijme množstvo oficiálnych darov, ktoré väčšinou majú skôr symbolickú hodnotu, ako emocionálnu. Aj dnes si však spomenie na to, čo jej v detstve urobilo najväčšiu radosť. „Nezabudnuteľným narodeninovým darčekom z detstva bola bábika, ktorú prezidentka dostala od svojej babky. Spomína si, že bábika vedela aj hovoriť a okrem toho, že sa jej dali upravovať vlasy, mala aj vlastnú parochňu,“ povedal týždenníku Plus 7 dní hovorca Zuzany Čaputovej Martin Strižinec.

V prezidentskej záhrade má včelie úle

V Prezidentskej záhrade osadilo pred niekoľkými týždňami občianske združenie Živica dva včelie úle. Rozhodli sa v spolupráci so Zuzanou Čaputovou vytvoriť tento priestor v prezidentskej záhrade jednak ako symbol, jednak ako podporu idey, že včely nepatria len na vidiek, ale aj do mesta. Včely sú podľa Čaputovej symbolom toho, ako je v prírode všetko prepojené. Zabezpečujú tiež ochranu biodiverzity. “Pokiaľ nebudú včely, nebudú stromy, nebudú kvety a nebudeme ani my, preto je dôležité včely chrániť a dávať im priestor na existenciu,“ podotkla.

Včelie úle v záhrade sú výsledkom dlhého procesu, ktorý smeruje k ozeleňovaniu jej kancelárie. Med od včiel chce potom kancelária rozdávať vo forme vianočných darčekov. Časom by mali v záhrade prezidentky pribudnúť aj ďalšie hmyzie domčeky.

10 zaujímavostí o Zuzane Čaputovej: Počúva slovenský rap, používa iPhone a v lietadle najradšej sedí v uličke
Zdroj: Zuzana Čaputová FB

Priznáva, že sa jej medaila podobá viac na Braňa Mojseja, ako na ňu

Zuzana Čaputová priznáva, že ju meme obrázky s tematikou zlatej medaily s jej podobizňou bavia, najviac si obľúbila napríklad „nákupný vozík,“ kde sú tri jej pekné fotky a štvrtou je práve záber medaily. Cieľom je, samozrejme, znázorniť kolieska na vozíku, keďže je bežné, že jedno nefunguje, čo zvykne spôsobovať problémy počas nakupovania. 

Odporúčané
Hovorca prezidentky Strižinec: Zuzana Čaputová je v istom zmysle influencerka Hovorca prezidentky Strižinec: Zuzana Čaputová je v istom zmysle influencerka 5. augusta 2019, 15:31

Prezidentka pripustila, že výsledná podobizeň má v niektorých momentoch bližšie k známemu spevákovi Braňovi Mojsejovi.. „Možno na prvú aj trochu viac, ako ja,“ odpovedá prezidentka s úsmevom na otázku o podobe medaily na speváka. „Je to milé, je to vtipné,“ reagovala hlava štátu na ďalší vtipný obrázok, ktorý ju vyobrazuje ako smutnú, jedným dychom však dodáva, že ona smutná nebola, skôr ju to pobavilo. 

10 zaujímavostí o Zuzane Čaputovej: Počúva slovenský rap, používa iPhone a v lietadle najradšej sedí v uličke
Zdroj: Zomri FB

Miluje plávanie

Zuzana Čaputová otvorene priznáva, že v súčasnosti nemá čas na voľnočasové aktivity a hobby, práca hlavy štátu ju totiž zamestnáva 24/7. Zároveň sa výrazne obmedzili aj jej možnosti spontánneho cestovania do zahraničia, dnes musí úrad každú jej cestu dopredu oznámiť a súvisia s ňou aj výrazné bezpečnostné opatrenia.

Pre Refresher prezradila, že nemá ani veľa času na šport: „Toto je oblasť, ktorú obzvlášť v zime zanedbávam, lebo v lete sa dá toho robiť trochu viac. Veľmi rada plávam, prechádzky a podobné aktivity, to je super, ale úprimne sa priznám, že som to v poslednom období zanedbala. Teším sa, že sa k tomu vrátim, je to nevyhnutná kompenzácia tej záťaže, ktorá je prirodzene v práci“ . 

Povedala, že plávanie je pre ňu prepojením s detstvom. Vraj by sme to najlepšie pochopili, keby ju niekto vo vode natočil. Tvrdí, že sa rada v jazere alebo mori potápa a šnorchluje.

10 zaujímavostí o Zuzane Čaputovej: Počúva slovenský rap, používa iPhone a v lietadle najradšej sedí v uličke
Zdroj: Zuzana Čaputová FB

Bola na titulke VOGUE

Ešte pred nástupom do funkcie hlavy štátu zdobila Zuzana Čaputová titulku v tom čase začínajúceho magazínu Vogue Czechoslovakia, ktorý však už má renomé prestížnej módnej stálice. 

„Budúcnosť Slovenska je ona. Je stelesnením #WomanPower a jej meno je Zuzana Čaputová,“ píšu v popise k fotografii. Umiestnenie Čaputovej na titulku bolo symbolické aj pre samotné médium, keďže Vogue má byť aj platformou pre ženy a dievčatá na vedúcich pozíciách a „reálne superhrdinky.“

Paradoxne sa rozhovor vo Vogue zaoberal módou len minimálne, o Zuzane Čaputovej však vieme, že s radosťou podporuje slovenských dizajnérov.

10 zaujímavostí o Zuzane Čaputovej: Počúva slovenský rap, používa iPhone a v lietadle najradšej sedí v uličke
Zdroj: VOGUE CS

Počúva rap, v prezidentskom paláci sme jej pustili Pil C-ho

Reportéri Refresheru boli určite prví, ktorí prišli do prezidentského paláca a pustili tam Pil C-ho. Konkrétne skladbu Peroxid 3, kde hlava Comebackgangu kritizuje politický systém slovami: „Ťažký je život v krajine na ktorú z výšky pozerajú Tatry, ľudia sú ľahostajní, arogantní, inštitúcie to majú na háku, hlavne, že každý mesiac na konte každému zapípajú platy...“  Tento track má na YouTube už viac ako milión prehratí, zaujímal nás preto aj názor prezidentky. Tá síce odpovedala diplomaticky, uvedomuje si však, že rap ako kritika spoločnosti na Slovensku funguje. 

Odporúčané
Poradca prezidentky Čaputovej: Som influencer, ktorého nik nepozná. Moje slová majú dopad na tisíce Slovákov (Rozhovor) Poradca prezidentky Čaputovej: Som influencer, ktorého nik nepozná. Moje slová majú dopad na tisíce Slovákov (Rozhovor) 2. septembra 2019, 16:04

Zuzana Čaputová vo viacerých rozhovoroch prezradila, že má so svojimi dvoma dcérami nadštandardný, resp. skôr kamarátsky vzťah. Aj vďaka tomu má možnosť sledovať, čo aktuálne mladých ľudí zaujíma, keďže jedna sa narodila v roku 2001 a druhá v roku 2004. Nám povedala, že obe dievčatá počúvajú modernú rapovú hudbu, prevažne zo zahraničia, väčšinu mien si však nepamätá. 

Registruje napríklad Solange, mladšiu sestru Beyoncé. Z domácich raperov vníma Lyrika, resp. skupinu Modré Hory, na ktoré sa bola pozrieť na festivale Pohoda. Osobne najviac preferuje klasiku a jazz.

10 zaujímavostí o Zuzane Čaputovej: Počúva slovenský rap, používa iPhone a v lietadle najradšej sedí v uličke
Zdroj: TASR/AP

Používa streamovacie služby

Na prvý pohľad možno úplná drobnosť, pre mnohých mladých ľudí však veľmi dôležitá informácia. Používanie streamovacích služieb na sledovanie filmov, resp. seriálov je totiž znakom ochoty otvoriť myseľ a taktiež značí záujem o posun v technológiách. Kým mnohí ešte sú doslova odkázanú na seriály zo slovenskej produkcie vo večernom primetime, prezidentka má jasno v tom, že radšej ako Oteckov si pozrie Game of Thrones z produkcie HBO. Prezradila to v našom rozhovore. 

Má iPhone a sleduje Instagram

Zuzana Čaputová má na svojom oficiálnom instagramovom účte už skoro 300-tisíc sledovateľov. Za novodobú influencerku sa síce nepovažuje, svoj vplyv a možnosť formovať verejnú mienku cez sociálne siete si však plne uvedomuje. Nie je tajomstvom, že každodenné spravovanie oficiálneho instagramového profilu zverila do rúk svojmu tímu, stále však platí, že má pri príspevkoch posledné slovo, pretože musia byť nielen autentické, ale aj správne pochopené. 

„Som na Instagrame, občas sa mi podarí pozrieť, mám aj Refresher na Instagrame napríklad,“  povedala. Po našom rozhovore už nie je tajomstvom ani to, že používa iPhone. 

10 zaujímavostí o Zuzane Čaputovej: Počúva slovenský rap, používa iPhone a v lietadle najradšej sedí v uličke
Zdroj: Zuzana Čaputová FB

Vo vlaku najradšej sedí pri okne, v lietadle v uličke

Zuzana Čaputová vo viacerých rozhovoroch zopakovala, že rada šoféruje, čas v aute využívala napríklad aj na to, aby si užila svoju obľúbenú hudbu. Ako prezidentka šoférovať nesmie, voziť ju vždy musí šofér. Rada si však sadne aj do vlaku. Keď si môže vybrať, sedí v lietadle najradšej v uličke a vo vlaku pri okne.

Odporúčané
Niektorí mladučkí influenceri nevedia, ako naplniť potreby klientov, hovorí Zuzana pracujúca vo Facebooku (Rozhovor) Niektorí mladučkí influenceri nevedia, ako naplniť potreby klientov, hovorí Zuzana pracujúca vo Facebooku (Rozhovor) 13. augusta 2019, 16:17

Rada varí, raz jej však tortu pre dcéru ocikal pes

Ešte počas kandidatúry zdieľala Zuzana Čaputová aj fotografie z kuchyne, pre menej známy magazín o jedle prezradila aj čosi viac o svojich gastronomických skúsenostiach a schopnostiach. Dozvedeli sme sa, že má k vareniu kladný vzťah, ešte radšej však pečie. Nikdy vraj nezabudne na to, keď pre svoju dcéru piekla k 10. narodeninám citrónovú tortu, na ktorú sa im za záhadných okolností vymočil psík.

Už počas kandidatúry priznala, že často nemá čas obedovať. Čo sa týka varenia preferuje, keď sa drží presných postupov v receptoch. Podľa jej vlastných slov to pravdepodobne vyplýva aj z jej právnickej profesie, kde sú presne definované pravidlá a ich rešpektovanie je nevyhnutné. V našom rozhovore ešte nedávno povedala, že si v súčasnej dobe radšej pochutná na sushi ako bryndzových haluškách, na druhej strane však miluje slovenské salaše. 

10 zaujímavostí o Zuzane Čaputovej: Počúva slovenský rap, používa iPhone a v lietadle najradšej sedí v uličke
Zdroj: Zuzana Čaputová FB
Domov
Zdieľať
Diskusia