Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. júna 2020, 9:57
Čas čítania 4:28
Matej Krajčovič

Černosi majú v USA na svedomí viac trestných činov, policajti ich však šikanujú a mlátia, aj keď nemusia. Čo hovoria štatistiky?

NEWS GEORGE FLOYD USA
Uložiť Uložené

Afroameričania majú na svedomí až polovicu vrážd v USA. S dôvodmi, prečo sú často obeťami policajných zákrokov, je to však oveľa zložitejšie.

Smrť Georga Floyda v USA rozpútala demonštrácie, aké si krajina nepamätá už niekoľko desaťročí. 47-ročný muž totiž patril k afroamerickej menšine a zomrel po zjavne neprimeranom zákroku policajta Dereka Chauvina, ktorý mu na krku kľačal takmer deväť minút, hoci ho Floyd opakovane upozorňoval, že nemôže dýchať. 

Incident z Minneapolisu tak opäť rozvíril diskusie, či americkí policajti voči osobám s čiernou pleťou nepristupujú tvrdšie a brutálnejšie než k belochom, Aziatom či Hispáncom. 

Za smrť George Floyda možno nemôže rasizmus, ale nekompetencia americkej polície. Tá ľudí strieľa a mláti skrátka pričasto
Zdroj: YouTube.com

Teóriu majú podporovať oficiálne štatistiky, podľa ktorých napríklad v roku 2019 policajti v USA zastrelli celkom 1 004 osôb. Afroameričania tvorili 235 obetí, teda 23 % z tohto čísla. Černošská menšina pritom v celých Spojených štátoch tvorí iba 13 % populácie, takže jasne viditeľný nepomer nepochybne existuje.

V tomto článku si prečítaš:
  • Či je pravda, že príslušníci černošskej menšiny majú v USA na svedomí viac trestných činov
  • Ako často zomierajú Afroameričania pri zákrokoch americkej polície v porovnaní s inými skupinami obyvateľstva 
  • Čo si možno nevedel o policajnej akcii, pri ktorej zomrel George Floyd
  • Aké sú dôvody veľmi častej streľby amerických policajtov 
  • Ktoré chyby už urobili policajti v minulosti
  • Ako sa na zákroky počas demonštrácií pozerá rektorka slovenskej Policajnej akadémie 

V prepočte na milión obyvateľov polícia naozaj postrelí a smrteľne zraní viac príslušníkov tejto menšiny, lenže podobný pohľad na štatistiku bez kontextu je nezmyselný a neuvážené nakladanie s ním môže byť aj spoločensky nezodpovedné – napríklad, ak sa používa ako argument k masovým protestom a násilným demonštráciám. 

Za smrť George Floyda možno nemôže rasizmus, ale nekompetencia americkej polície. Tá ľudí strieľa a mláti skrátka pričasto
Zdroj: TASR/AP

Černosi páchajú viac zločinov. Na zlých však doplácajú aj tí slušní

Wall Street Journal naopak zodpovedne vysvetľuje, že Afroameričania sú zodpovední až za 53 % známych vrážd alebo až 60 % všetkých krádeží. Častejšie ide o osoby z nižších príjmových vrstiev a je jednoducho faktom, že páchajú viac zločinov než iné skupiny obyvateľstva.  Preto sa aj častejšie dostávajú do konfrontácie s príslušníkmi polície. 

Domov
Zdieľať
Diskusia