Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
2. júna 2020, 9:07
Čas čítania 5:48
Tímea Krauszová

Testovali sme ovocné nanuky: Vieme, ktorý si nedávaj, ani keby bol poslednou možnosťou v mrazničke

GASTRO GASTROTESTY
Uložiť Uložené

Ktorý z 10 ovocných nanukov ťa počas horúcich letných dní osvieži najlepšie?

Leto bez zmrzliny si ani nevieme predstaviť. Namiesto fantastických, krémových receptúr si však niekedy chceš vychutnať osviežujúcu ovocnú chuť. Počas horúcich dní príjemne schladí a skvele poslúži ako chutný dezert. Navyše, ak sa ešte len snažíš dostať do formy na leto, tieto nanuky majú oveľa menej kalórií a ľahšie pre ne nájdeš po obede miesto v jedálničku.

Niektoré z nich obsahujú tvaroh či veľké množstvo ovocia, čím aspoň trošku doplníš do tela aj živiny v chutnej forme. Iné však majú toľko cukru a pridaných látok, že rozmixované mrazené jahody by ti poslúžili lepšie. Všetky však stoja menej ako jedno euro a niektoré z nich nás naozaj príjemne prekvapili.

V tomto článku si prečítaš:
  • Prečo by si si nikdy v živote nemal kúpiť nanuk Roller
  • Prečo nás Calippo sklamalo
  • Ako dopadli ďalšie známe produkty od Algidy
  • Koľko stojí podľa nás najchutnejší ovocný nanuk
Odporúčané
Test mliečnych čokolád: 11 štandardných tabličiek z bežných potravín Test mliečnych čokolád: 11 štandardných tabličiek z bežných potravín 17. apríla 2020, 14:25

Testovali sme ovocné nanuky: Vieme, ktorú si nedávaj, ani keby bola poslednou možnosťou v mrazničke
Zdroj: Peter Matik

Na našej ceste za najlepším ovocným nanukom sme z pultov potravinových reťazcov vykúpili všetky, ktoré sme našli. Mohli byť namočené v čokoláde alebo obsahovať smotanu či tvaroh, no vynechali sme nanuky, ktoré sa bežne považujú skôr za smotanové či tvarohové.

V subjektívnom teste sme hodnotili ich chuť, ako vyzerajú, ako voňajú a pozreli sme sa aj na ich zloženie. Ingrediencie totiž prezradia často viac než pekný obal. Následne sme ich ohodnotili na škále od 1 do 10. Spomenuli sme aj ceny, sú však len orientačné a môžu sa líšiť v závislosti od konkrétneho predajcu. Dohromady sme ochutnali 9 nanukov.

V článku je prezentovaný subjektívny názor dvoch testujúcich, pri porovnávaní nanukov sme sa však pozerali najmä na ich spoločné vlastnosti, v snahe priniesť ti čo najobjektívnejšie hodnotenie.

Roller jablko (Ballino)

Cena: 0,25 €
Hmotnosť: 70 ml / 60 g
Kalórie: 75
Hodnotenie:  0/10

V našich poznámkach z ochutnávky sme mali k tomuto nanuku pôvodne len tri slová: už nikdy viac. Niečo také sladké, také bez chuti a také umelé sme dávno nevideli. Tento nanuk si nielenže nekupuj, nejedz ho, ani keby ti za to zaplatili. Keby sme mohli, udelíme mu -1/10 bodov.

S jablkom sa nevidel ani z rýchlika, smotanový základ je pomaly sladší ako babičkine veterníky a o nejakom osviežujúcom zážitku ani nemôže byť reč. Chutí veľmi umelo, akoby ho vyrobili z prášku, nemá ani žiadnu výnimočnú vôňu (hoci zdiaľky pripomína cukríky). Jediný dôvod, prečo sme po ňom siahli, bolo meno a tvar, ktorý napovedal, že sa nanuk snaží byť konkurenciou „značkovému“ Twisteru.

Twister sa však o svoje zaslúžené miesto v tomto rebríčku nemusí obávať. Ak by si sa na Roller Jablko predsa len odhodlal, jeden nanuk má okolo 75 kalórií.

Testovali sme ovocné nanuky: Vieme, ktorú si nedávaj, ani keby bola poslednou možnosťou v mrazničke
Zdroj: Peter Matik

Mrazený ovocný krém v kornútku (Ballino)

Cena: 0,49 €
Hmotnosť: 120 ml / 73 g
Kalórie: 117
Hodnotenie:  2/10

Na prvý pohľad pôsobí tento nanuk honosne: farebný veľký obal pripomína perníky, po rozbalení nás však čakalo nepríjemné prekvapenie. To, že kornútok už nebol chrumkavý, sa pri takejto zmrzline dalo čakať. Ale že sotva pocítime ovocnú chuť a zmrzlina bude skôr pripomínať zmrazený presladený smotanový krém, to nás zarazilo. Vraj obsahuje skoro 15 % šťavy z koncentrátu, no zmrzlina po ríbezliach skôr len voňala.

Táto „lakocinka“ má okolo 117 kalórií, v našom zozname nájdeš aj ľahšie a chutnejšie nanuky.

Testovali sme ovocné nanuky: Vieme, ktorú si nedávaj, ani keby bola poslednou možnosťou v mrazničke
Zdroj: Peter Matik

Roller pomaranč (Ballino)

Cena: 0,25 €
Hmotnosť: 70 ml / 60 g
Kalórie: 80
Hodnotenie:  2,5/10

Narozdiel od jablkového variantu, tento pomarančový nanuk aspoň trochu pomaranče pripomína. Kyslá príchuť prebije extrémne veľa cukru, no stále si ho nevieme vychutnať naplno. Jednoducho jeho cenovka naozaj odráža kvalitu a za 25 centov nemôžeš očakávať zmrzlinový zázrak.

Síce má len okolo 80 kalórií, nie je to ideálna pochúťka na leto. V ústach po ňom ostáva nepríjemná pachuť a výrobca by sa miesto zbytočného farbiva a arómy mohol sústrediť na vyladenie smotanového krému. Ani s arómou pritom nanuk nevonia vábne, pripomína skôr starú pomarančovú limonádu.

Testovali sme ovocné nanuky: Vieme, ktorú si nedávaj, ani keby bola poslednou možnosťou v mrazničke
Zdroj: Peter Matik

Pomarančová mrazená dreň (Gelatelli)

Cena: 0,33 €
Hmotnosť: 110 ml / 116 g
Kalórie: 105
Hodnotenie:  3/10

Zmrazená Fanta z chladničky by chutila stokrát lepšie. Tento wanna-be Calippo nanuk je presladenou žbrndou, ktorá možno schladí, ale len tých odvážnych, ktorí ho stihnú zjesť skôr, ako sa ich hladina cukru v krvi vymkne spod kontroly.

Má pritom len 92 kalórií na 100 gramov – nízku hodnotu dosiahli nie jedným, ale hneď dvoma druhmi cukru, farbivom, arómou a pomarančovou šťavou z koncentrátu. Paradoxne taliansky názov Gelatelli je výsmech pre všetkých, ktorí obľubujú kvalitnú zmrzlinu. Tento nanuk má od kvality ďaleko a ak máš pár hodín času, radšej si zamraz svoju obľúbenú limonádu.

Testovali sme ovocné nanuky: Vieme, ktorú si nedávaj, ani keby bola poslednou možnosťou v mrazničke
Zdroj: Peter Matik

Calippo: jahodová príchuť (Algida) 

Cena: 0,59 €
Hmotnosť: 105 ml / 105 g
Kalórie: 95
Hodnotenie:  5/10

Táto príchuť Calippa sa vyššie neprebila, pretože sme hľadali osviežujúcu zmrzlinu, nie sladkastý dezert. Jahodová klasika chutí stále rovnako dobre, má tú správnu textúru a príjemne sa roztápa na jazyku. Malé kryštáliky ľadu sú perfektne premiešané so sirupom, no do horúcich dní skôr odporúčame limetkovú verziu, pretože je menej sladká. Jeden celý nanuk má 95 kalórií, čo v kategórii ovocných nie je tak málo.

Jeden z testujúcich pri ochutnávke spomenul, že v Portugalsku sa predáva výborné pomarančové Calippo. Ak ho raz ochutnáš, ostatné príchute ti už nebudú stačiť. Aj preto dostal tento nanuk len polovičný počet bodov.

Testovali sme ovocné nanuky: Vieme, ktorú si nedávaj, ani keby bola poslednou možnosťou v mrazničke
Zdroj: Peter Matik

Jahodová dreň v kelímku (Ballino)

Cena: 0,49 €
Hmotnosť: 90 ml / 90 g
Kalórie: 88
Hodnotenie: 7/10

Táto jahodová dreň je ešte lepšia ako klasika od Mroža. Má až 65 percentný podiel ovocia, chutí sviežo a príjemne. Hoci ju predávajú bez lyžičky, považujeme ju za klasiku, ktorú by si mal mať doma v mrazničke „na horšie časy“. Nie je však taká kyslá ani taká krémová, aká by jednoduchá dreň z ovocia mohla byť.

Okrem iného má táto dreň zvláštnu, želatínovú štruktúru, a tá nepôsobí vábne pri konzumácii. Čím viac sa roztápa, tým viac je táto štruktúra zjavná a vie to pokaziť chuť. Má menej ako 90 kalórií, nie je teda ani jednou z najľahších pochúťok na zozname.

Testovali sme ovocné nanuky: Vieme, ktorý si nedávaj, ani keby bol poslednou možnosťou v mrazničke
Zdroj: Peter Matik

Zelený Twister (Algida)

Cena: 0,75 €
Hmotnosť: 80 ml / 71 g
Kalórie: 68
Hodnotenie:  7/10

Nanuk, ktorý každý dôverne pozná. Až pri porovnávaní s ďalšími zmrzlinami sme si uvedomili, že Twister vlastne nechutí až tak dobre ako iné, často aj lacnejšie ľadové pochúťky. Zelený je však klasickou voľbou, s dobre vyváženými kyslými a sladkými vrstvami. Najvýraznejšou je jahodová dreň uprostred. Nanuk vonia príjemne, a dobrou správou je, že sa netopí príliš rýchlo, takže máš čas vychutnať si ho.

Už na obale sa výrobca chváli tým, že použil ovocnú šťavu a nanuk je vraj vhodný aj pre deti. Je bez umelých aróm a farbív a má len 68 kalórií. Deťom by sme ho možno do ruky nedali, ale na pochutnávanie si pri filme je ideálny.

Odporúčané
Testovali sme mrazené pizze: Ktorú by si radšej nemal nikdy ochutnať a ako obstála Ristorante? Testovali sme mrazené pizze: Ktorú by si radšej nemal nikdy ochutnať a ako obstála Ristorante? 31. januára 2020, 10:43

Testovali sme ovocné nanuky: Vieme, ktorú si nedávaj, ani keby bola poslednou možnosťou v mrazničke
Zdroj: Peter Matik

Jahodová dreň s tvarohom v čokoláde (Ballino)

Cena: 0,35 €
Hmotnosť: 45 ml / 43 g
Kalórie: 100
Hodnotenie:  7,5/10

Je svieži a lahodný a má príjemnú štruktúru. Jahôdky výborne vyváži malá dávka tvarohu v náplni, hoci k tvarohovým nanukom sa prirovnať nedá. Tvaroh sa na jazyku príjemne rozpustí a celý zážitok prehĺbi chutná čokoláda na vrchu.

Vzhľadom na cenu by sme o kúpe vôbec nepremýšľali, tento nenápadný ružový obal, ktorý je orientovaný najmä na deti, poteší každého dospeláka. Skvelý na letné večery, hoci má jedna dávka až 100 kalórií, a preto by sme si pri konzumácii dávali pozor. Menej je niekedy viac.

Testovali sme ovocné nanuky: Vieme, ktorú si nedávaj, ani keby bola poslednou možnosťou v mrazničke
Zdroj: Peter Matik

Jahodová dreň v čokoláde (Ballino)

Cena: 0,35 €
Hmotnosť: 60 ml / 60 g
Kalórie: 129
Hodnotenie: 8/10

Ide o jednoznačne najlepší nanuk z ponuky Lidla, aký sme našli. Kvalitná jahodová dreň má správne sviežu chuť, príjemne sa „rozpadá“ v ústach a nie je ani príliš sladká, ani príliš kyslá. Horkosť čokoládovej polevy ju skvele dopĺňa a táto mňamka za 35 centov je veľkou výhrou aj pre tvoju peňaženku.

Má však 129 kalórií, rozhodne teda nejde o ľahký dezert v porovnaní s ostatnými.

Testovali sme ovocné nanuky: Vieme, ktorý si nedávaj, ani keby bol poslednou možnosťou v mrazničke
Zdroj: Peter Matik

Calippo: limentková príchuť (Algida)

Cena: 0,59 €
Hmotnosť: 105 ml /105 g
Kalórie: 90
Hodnotenie: 8,5/10

Toto je konečne Calippo, ktoré si zaslúži tvoju pozornosť. Zelený vodový nanuk vonia a chutí presne tak, ako sme si naň ešte v detstve zvykli. Na jazyku sa doslova rozpadáva, ako by sme od mrazenej drene očakávali, a má vyrovnanú kyslastú chuť. Jediné, čo nás na ňom trochu odstrašuje, je intenzívna zelená farba, ktorá na bežnom dennom svetle ostro žiari.

Nanuk má 90 kalórií a vďaka svojmu obalu je fajn aj na prechádzky po meste, pretože sa ti po ňom nebudú lepiť celé ruky.

Odporúčané
Veľký kolový test: Ako chutí údajne najlepšia kola na svete a z ktorej doslova škrípu zuby? Veľký kolový test: Ako chutí údajne najlepšia kola na svete a z ktorej doslova škrípu zuby? 23. februára 2020, 11:46

Testovali sme ovocné zmrzliny: Vieme, ktorú si nedávaj, aby keby bola poslednou možnosťou v mrazničke
Zdroj: Peter Matik

Solero: mangová príchuť

Cena: 0,65 €
Hmotnosť: 68 ml /60 g
Kalórie: 58
Hodnotenie:  9/10

Jednoznačným víťazom nášho testu je táto ovocná mňamka. Osviežujúci nanuk je síce sladký, no chutí porovnateľne s rozmixovaným zmrazeným mangom. Vysoké množstvo ovocia v zložení (až 65 %)  nie je len na papieri: spolu s ľadovým potešením si vychutnáš aj kúsky manga. Chutí ako leto na paličke, má správnu konzistenciu, je príjemne krémový a má len 58 kalórií. Jediný bod stratil preto, že je predsa len trochu sladší, než by sa do horúceho dňa hodilo. Solero však má v ponuke ďalšie príchute, ktoré sú kyslejšie.

Ide o vegánsky produkt, vyrába sa z mangového pyré a mangovej šťavy z koncentrátu, pridáva sa ešte voda, cukor a kúsky manga. Ako pri iných zmrzlinách, použila sa kyselina citrónová, trochu farbiva a stabilizátor či škrob, okrem toho je v ňom aj prírodná aróma (možno už zbytočne) a pridaná vláknina. 

Testovali sme ovocné zmrzliny: Vieme, ktorú si nedávaj, aby keby bola poslednou možnosťou v mrazničke
Zdroj: Peter Matik
Odporúčané
Niektorí taxikári si chcú kvôli opilcom ochranné bariéry ponechať navždy. Počas krízy sa ukázala ich kreativita Niektorí taxikári si chcú kvôli opilcom ochranné bariéry ponechať navždy. Počas krízy sa ukázala ich kreativita 1. júna 2020, 14:00

Rebríček: Najlepšie ovocné nanuky

Miesto Nanuk Kcal Cena
1. Solero, mangová príchuť 58 0,65 €
2. Calippo, limentková príchuť 90 0,59 €
3. Jahodová dreň v čokoláde Ballino 129 0,35 €
4. Jahodová dreň s tvarohom v čokoláde Ballino 100 0,35 €
5. Zelený Twister 68 0,75 €
6. Jahodová dreň v kelímku Ballino 88 0,49 €
7. Calippo, jahodová príchuť 95 0,59 €
8. Pomarančová mrazená dreň Gelatelli 105 0,33 €
9. Roller pomaranč Ballino 80 0,25 €
10. Roller jablko Ballino 75 0,25 €
Domov
Zdieľať
Diskusia