Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
17. apríla 2020, 14:25
Čas čítania 5:28
Vl Mi

Test mliečnych čokolád: 11 štandardných tabličiek z bežných potravín

GASTRO
Uložiť Uložené

Kúpili sme 11 bežných mliečnych čokolád. Ktorá je podľa nás najlepšia?

V slovenských obchodoch nájdeš čokolády rôzneho druhu, medzi tie najbežnejšie patrí azda mliečna a horká. Nie je však čokoláda ako čokoláda.

Predtým, než si nejakú vyberieš, mal by si sa pozrieť na jej zloženie. Na ňom totiž bezpochyby záleží. Najzdravšia je horká s čo najvyšším obsahom kakaa. Pokiaľ si vyberieš tú, ktorá má aspoň 60 % kakaa, máš vyhraté a pomôžeš aj svojmu zdraviu.

cokolady vlado
Zdroj: REFRESHER

Kvalitná čokoláda môže pomôcť nášmu telu. Kakao obsahuje flavanoly, v krvnom obehu bránia látkam podobným tukom upchávať cievy. Kakao tiež obsahuje horčík, čokoláda znižuje krvný tlak a obsahuje antioxidanty. Avšak všetko s mierou, aj keď je čokoláda skvelá sladkosť, netreba to s hnedou pochúťkou preháňať.

Obehali sme obchodné reťazce a vykúpili sme všetky “značkové” mliečne čokolády, ktoré sme na pultoch našli. V subjektívnom teste sme hodnotili ich chuť, ako vyzerajú, ako sú zabalené a pozreli sme sa aj na ich zloženie. Následne sme ich, podľa toho, čo sme zistili, ohodnotili od 1 do 10. Spomenuli sme aj ceny, sú však len orientačné a môžu sa líšiť v závislosti od konkrétneho predajcu. Dohromady sme ochutnali 11 čokolád.

Odporúčané
Testovali sme mrazené pizze: Ktorú by si radšej nemal nikdy ochutnať a ako obstála Ristorante? Testovali sme mrazené pizze: Ktorú by si radšej nemal nikdy ochutnať a ako obstála Ristorante? 31. januára 2020, 10:43

Merci

Cena: 1,39 eur
Hmotnosť: 100 gramov
Hodnotenie: 6,5/10

Merci patrí medzi značky, ktoré pozná snáď každý. Ich mliečna čokoláda obsahuje najmenej 32 % kakaovej sušiny a 23 % plnotučného sušeného mlieka. Obsahuje emulgátory sójový lecitín a vanilkový extrakt.

Zabalená je v elegantnej papierovej krabici a vo vnútri nájdeš 4 väčšie kúsky. Patrí medzi tie čokolády, ktoré sa nehanbíš dať svojim blízkym na narodeniny či na meniny. Čokoláda je jemná, oproti ostatným má o čosi riedkejšiu konzistenciu. Chuť nebola zlá, no zdalo sa, že je v ústach akási lepkavá.

Čokoláda však mala zaujímavú arómu a v ústach zanechala príjemnú chuť.

cokolady vlado
Zdroj: REFRESHER

Lyra

Cena: 3,49 eur
Hmotnosť: 80 gramov
Hodnotenie: 9,5/10

 Čokoláda, za ktorú sme zaplatili suverénne najviac. Obsah kakaovej sušiny je minimálne 50 %, koľko obsahuje sušeného mlieka sa však na obale nedozvieš. Emulgátory by si hľadal márne. Obsahuje tiež trstinový cukor, tým sa môže pochváliť len máloktorý výrobca.

Obal je nenápadný, farebný, no odtieň jednotlivých farieb je skôr nevýrazný. Na pulte si ju preto hneď nevšimneš. Keď ju však chytíš do ruky, zistíš, že je zabalená do kvalitného papiera.

Čokoláda má výraznú kakaovú chuť, je tvrdá a chutí fantasticky. Rovnako dobre aj vonia, ak budeš mať teda chuť na kvalitnú mliečnu čokoládu a si ochotný priplatiť si, výberom tejto cukrovinky nič nepokazíš.

cokolady vlado
Zdroj: REFRESHER

Figaro

Cena: 0,99 eur
Hmotnosť: 90 gramov
Hodnotenie 4,5/10

Priemerná cena, priemerná kvalita. Figaro sa na zadnej strane obalu pýši jedinečnou chuťou a tradičnými postupmi pri jej výrobe. Obsahuje však len 25 % kakaovej sušiny, množstvo sušeného mlieka na obale nezistíš.

Červený obal na teba prakticky svieti. Značku Figaro poznajú mnohí, logo zakrýva značnú čas obalu. Čokoláda je zabalená v znovuzatvárateľnom plastovom obale. Kocky čokolády vyobrazené na obale vyzerajú trochu neprirodzene, až umelo.

Rovnako tak umelo chutí. Je príliš sladká a v ústach po nej zostáva pachuť, ktorá mliečnu čokoládu riadne ani nepripomína. Patrí medzi najväčšie sklamanie z testovaných čokolád.

cokolady vlado
Zdroj: REFRESHER

Orion

Cena: 0,99 eur
Hmotnosť: 100 gramov
Hodnotenie: 5,5/10

Ďalšia čokoláda, ktorú nájdeš na pultoch za euro. Jedna z tých tradičných značiek, ktoré sú tu s nami už dlho. Čokoláda obsahuje aspoň 33 % kakaovej sušiny a 13 % sušeného plnotučného mlieka. Obsahuje lecitíny.

Tradičná modrá farba s obrovskou hviezdou, na ktorej je nápis Orion. Smutno-smiešne pôsobí hokejová atmosféra, keďže sa pre koronavírus turnaj museli zrušiť. Malá kocka čokolády na pravom boku je nápovedou, že v balení nájdeme skutočne mliečnu čokoládu. Je zabalená v znovuzatvárateľnom plastovom obale.


Mliečna čokoláda od Orionu patrí medzi tie lepšie z komerčných čokolád za nižšiu cenu. Má výraznejšiu kakaovú chuť napríklad oproti Milke, no vôňou neočarí. Nemá takmer žiadnu arómu. Jej kúpou však nič nepokazíš, no nie je to čokoláda, ktorá ohúri návštevu a uspokojí chuťové bunky.

cokolady vlado
Zdroj: REFRESHER

Milka

Cena: 1,29 eur
Hmotnosť: 100 gramov
Hodnotenie: 6/10

Milku nájdeš prakticky vo všetkých bežných obchodoch. Obsahuje 30 % kakaovej sušiny, sójové lecitíny lieskovoorieškovú pastu a arómu.

Tradičná fialová farba, veľký nápis Milka a pod ňou fialová krava. Poznáme ju z mnohých reklám, niektoré (najmä tie infantilné s nafarbenou kravou) sa nám do pamäte uložili veľmi hlboko. Milka mliečna čokoláda je jednou z mála skúšaných čokolád, ktorá na prednej strane nemá vyobrazené kúsky čokolády. Je zabalená v znovuzatvárateľnom plastovom obale.

Je to čokoláda, po ktorej bežne siahneš, keď máš chuť na niečo sladké. V supermarketoch býva často v akcii, preto ti pravdepodobne nie je cudzia. Chuťovo je vyvážená, na jazyku sa rozplýva a v ústav zanecháva príjemnú chuť. Aróma nie je nijak zvlášť výrazná ani ohurujúca. Patrí ale medzi tie čokolády, ktoré dokážeš zjesť na jedno posedenie a ani si nevšimneš ako.

cokolady vlado
Zdroj: REFRESHER

Ritter Sport

Cena: 1,29 eur
Hmotnosť: 100 gramov
Hodnotenie: 8/10

Nenápadná čokoláda čo sa týka veľkosti. Obsahuje najmenej 35 % kakaovej sušiny a 21 % sušeného plnotučného mlieka. Nájdeš v nej aj sójový lecitín.

Aj napriek tomu, že je menšia oproti ostatným, gramáž má rovnakú ako väčšina testovaných čokolád. Výrazný modrý obal ti nedovolí čokoládu v obchode prehliadnuť. Kocky čokolády na obale nevyzerajú tak umelo ako na ostatných, čo nás potešilo. 

Je tvrdá, jedna kocka čokolády naplní ústa. Chuťovo je vyvážená, prevažuje kakao oproti mlieku. V ústach ostáva príjemná čokoládová chuť, po prvom kúsku si chceš dať hneď ďalší. Rovnako tak príjemne vonia a patrí bezpochyby medzi tie lepšie čokolády z nášho testu.

cokolady vlado
Zdroj: REFRESHER

Schogetten

Cena: 0,89 eur
Hmotnosť: 100 gramov
Hodnotenie: 3/10


Nemecká čokoláda sa pýši na prednej strane obalu nemeckou kvalitou. Obsahuje 13 % sušenej smotany, 5,4 % sušeného plnotučného mlieka a najmenej 30 % kakovej sušiny. Obsahuje lecitíny (sója).

Zabalená je v papierovej krabičke, vo vnútri nájdeš 18 kúskov malých kocočiek. Dizajnom čokoláda nijak zvlášť neohúri, obal je nevýrazný.

Chuťovo jedno z najväčších sklamaní testu. Príliš sladká, až cukrovitá. Už po prvom kúsku sme vedeli, že nepotrebujeme ďalší. Po zjedení nezanecháva žiadny dojem. Mnohých si táto čokoláda získala pre nízku cenu, no aj tú rokmi nenápadne dvíhali. Ak by sme si mali vybrať čokoládu za euro, siahli by sme určite po inej pochúťke.

cokolady vlado
Zdroj: REFRESHER

Deva

Cena: 1,19 eur
Hmotnosť: 100 gramov
Hodnotenie: 4,5/10 Mliečna čokoláda

Deva obsahuje 30 % kakaovej sušiny, sójový lecitín a prírodnú vanilkovú arómu. Na obale nájdeš čiarový kód, začína sa trojčíslicou 858, čokoládu vyrábajú v Trebišove.

Obal čokolády je svetlomodrý, nesmie chýbať legendárne logo v podobe dievčenskej tváričky. Na obale sú dva kúsky čokolády a kýblik s mliekom. Obal na prvý pohľad vyzerá tradične a nie je vôbec zlý, no kvalita samotného obalu nie je najlepšia a pripomína obyčajnú čokoládovú tyčinku.

Čokoláda, žiaľ, neohúrila. Nemá výraznú chuť, nezachala žiadny dojem. Po ďalšom kúsku sa nič nezmenilo, čokoláda má ale príjemnú arómu a konzistenciou nie je ani príliš mäkká, ani príliš tvrdá.

cokolady vlado
Zdroj: REFRESHER

Valor Lactose Free

Cena: 2,49 eur
Hmotnosť: 100 gramov
Hodnotenie: 7/10

Mliečna čokoláda bez laktózy, jediná zo všetkých testovaných. Na obale sa dočítaš, že obsah laktózy je menej ako 0,01 gramu na 100 gramov pochúťky. Kakaovej sušiny je v nej 35 %, obsahuje sójový lecitín a prírodnú vanilkovú arómu.

Čokoláda je zabalená do papierového obalu, ten je rúžovofialový. Na obrázku sa nachádza kocka čokolády, tá je obklopená mliekom. Na pulte by si ju však pravdepodobne prehliadol, ak vyslovene nehľadáš lactose free.

Nemali sme veľké očakávania a možno práve preto príjemne prekvapila. Má tvrdšiu konzistenciu, čokoláda sa v ústach však rýchlo rozpúšťala a zanechala v nich príjemnú chuť. Aj napriek tomu, že je bez mlieka, chutí veľmi dobre.

cokolady vlado
Zdroj: REFRESHER
 

Valor Lindt Excellence

Cena: 2,89 eur
Hmotnosť: 100 gramov
Hodnotenie: 8,5/10

Jedna z tých čokolád, po ktorých siahneš, keď máš chuť na niečo dobré a čo ťa uspokojí. Obsahuje najmenej 30 % kakaovej sušiny, 20% sušeného plnotučného mlieka, arómu a emulgátor (sójový lecitin).

Čokoládu by si mohol pokojne aj kúpiť niekomu na meniny či narodeniny a nič by si tým nepokazil. Elegantný obal, solídna grafika a príjemné farby robia z čokolády exkluzívny produkt.

Aj chuťovo je výborná, vieš si ju vychutnať a nie je príliš sladká a ani horká. Dokážeš ju zjesť na posedenie a ani nevieš ako, možno aj preto, že je o čosi tenšia napríklad v porovnaní s Milkou.

cokolady vlado
Zdroj: REFRESHER

Red

Cena: 2,79 eur
Hmotnosť: 100 gramov
Hodnotenie: 4/10

Jeden z kúskov, čo ťa neohúri len žiarivou červenou farbou, ale aj nápisom na obale. Čokoláda má o 30 % menej kalórií a nepridávajú do nej cukor. Obsahuje však sladidlá (maltitol, erytritol), objemové činidlo (polydextróza) a emulgátory (sójový lecitín, polyglycerolpolyricínoleát). Dokonca nájdeš aj zahusťovadlo (karagénan) a arómu; sladidlo (glykozidy steviolu). Kakaovej sušiny je v nej apsoň 25 %.

Ak by sme ti mali odporučiť čokoládu, určite by to nebola táto. Už len po prečítaní zloženia ťa strasie, no výrobca sa to snaží uhrať pekným dizajnom a netradičným vzhľadom čokolády.

Chuťovo je priemierná až podpriemerná, žiadna sláva. Ostalo nám po nej sucho v ústach a druhý kúsok sme ochutnať ani nepotrebovali.

cokolady vlado
Zdroj: REFRESHER
Domov
Zdieľať
Diskusia