Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
17. júna 2020, 13:21
Čas čítania 7:25
Viktor Kniš

Keď Moja Reč útočila na Rytmusa a Strapo na Moma. Toto sú skryté dissy v slovenskom rape

HUDBA 6IX9INE
Uložiť Uložené

Slovenský rap nie je len o vyhrotených adresných disstrackoch, ale aj o podprahových odkazoch, ktoré si nie všetci všimnú.

Slovenskí raperi o nich síce nikdy nehovoria, Rytmus a Ego však priznali, že Kontrafakt ich používa bežne. Reč je o skrytých dissoch.

Ego v našom rozhovore odhaľuje, kde ich máme hľadať: „Väčšinou sú to takzvané „subliminals,“ tie dávame vždy,“ hovorí Ego o tracku Kým sme spolu, nikdy nebudeme sami. Kritizoval v nej konkrétnych kolegov zo scény, ktorí kopírujú, boja sa nájsť frajerky, aby nestratili fanynky a dávajú si decká do klipov ako úchyláci. 

„Aj ja to mám takto, tieto odkazy. Ako napríklad: „Vaše nezmyselné rekordy, chcel by si clout, ale nežebri..,“ priznal Rytmus. Rekordmi sa v tom čase chválilo hneď niekoľko jeho rapových kolegov. Ale k tomu sa ešte dostaneme. 

Dissovanie na slovenskej rapovej scéne nie je vôbec výnimočné, aj v posledných rokoch sme sa dočkali hneď niekoľkých veľkých vyhrotených konfliktov, ktoré v súčasnosti začínajú na Instagrame a končia sa spravidla pri adresných skladbách. Rap je však odjakživa aj o skrytých dissoch, ktorých cieľom je, aby mal raper možnosť zakomponovať do textu kritiku, ktorú si všimnú len zainteresovaní.

Odporúčané
Kontrafakt: Fejkových správ je veľa, preto máme na coveri deti, tie sú najúprimnejšie (Rozhovor) Kontrafakt: Fejkových správ je veľa, preto máme na coveri deti, tie sú najúprimnejšie (Rozhovor) 1. decembra 2019, 9:55

Najčastejšie pri tom použijú referenciu, odkaz alebo metaforu. V niektorých prípadoch ide dokonca o na prvý pohľad úplne obyčajné vety, ktoré však v hlave autora majú svojho adresáta.

Pripravili sme prehľad niekoľkých skrytých dissov, ktoré vieš odhaliť, ak dávaš pozor.  V niektorých prípadoch už vieme aj o interakcii medzi autorom a adresátom, v niektorých ide len o naše dohady.

Ide o subjektívny pohľad Refresheru na niekoľko skladieb z minulosti. Samotných raperov sme v súvislosti s dissmi nekontaktovali, pretože by stratili význam. 

Pil C na Finessy Remix –> Boki

„Nevidím u teba kvality, vidím len ako ty k*kotko túžiš mať fejm. Nejsi raper k*kot, si len produkt Chart show, ostaň sedieť doma na riti, natiahni pár bong.“

Tento skrytý diss si autora našiel veľmi rýchlo, netrvalo dlho a reagoval naň aj Boki na Instagrame. Natočil video, v ktorom sa Pil C-ho pýta, čo ho trápi a odhaduje, že dôvodom môže byť, že sa Pil C dostal hore za rok a Boki za pol roka.

Nuž, viac už zostáva na posúdení fanúšikov, podľa rozruchu na sociálnych sieťach však súdime, že si obaja mali možnosť vyrozprávať konflikt v tom čase aj osobne. Od tohto momentu o seba už dvojica nezakopla a spor veľmi rýchlo utíchol, samotný Pil C nikdy nemal potrebu ďalej  ho rozvíjať.

Odporúčané
Frayer Flexking: Do dissu by som išiel v prípade, že by to bol niekto, kto má väčší hype ako ja (Rozhovor) Frayer Flexking: Do dissu by som išiel v prípade, že by to bol niekto, kto má väčší hype ako ja (Rozhovor) 14. júna 2020, 9:50

Pil C nepatrí medzi konfliktných interpretov, preto bol tento subliminal diss na Bokiho prekvapením, dá sa však predpokladať, že na to dôvod mal. V minulosti sa pochytil iba s Gogom. Spor si vtedy dokázali vybaviť na Instagrame. 

Diss s Bokim bol zaujímavý aj preto, že mu Pil C venoval odkaz na skladbe Majka Spirita. Práve Speezy krátko po Bokiho úspechu v Česko Slovensko má talent zobral Bokiho pod svoje krídla a dal mu príležitosť rozvoja vo väčšom prostredí. 

Moja Reč na 1,2,3,4 –> Rytmus

„Mám fresh najky, fresh white tee, to znamená biele triko (waf), nebuď trápny“

Kontrafakt ešte pred viac ako dekádou kritizoval Moju Reč za to, že v textoch používa anglické výrazy. Chalanom sa za to nedávno Ego aj ospravedlnil, v minulosti však trojici z Piešťan prišlo prirodzené rapovať výhradne po slovensky. Samozrejme, dobrí chlapci registrovali, že ich prejav niekomu prekáža, v tom čase však namiesto otvoreného sporu vybavili pravdepodobne všetko potichu.  

„Aj keď chlapcov stále trochu je*ú anglické výrazy, pre mňa je to prirodzené ako vybrať dick a priraziť. Povedz to skaterom, že backflip není kóšer, že oillie a kickflip používa len pózer, yap... Povedz to writerom, že ich voláš sprejeri, mám vás vážne volať neznášači miesto hateri?“ pýta sa Supa.  

Odporúčané
Tekashimu sa pripomína bývalý manažér Shotti. Raper ho dostal za mreže na 15 rokov svedectvom, aby sa sám vyhol trestu Tekashimu sa pripomína bývalý manažér Shotti. Raper ho dostal za mreže na 15 rokov svedectvom, aby sa sám vyhol trestu 3. septembra 2021, 9:30

Následne už berie štafetu Delik a v skladbe Mojej reči prvýkrát počujeme náhodné zabrechanie. V skutočnosti však nie je až také náhodné. V tom čase už Rytmus používal kanál Donfantastickypess, na ktorom je aktívny do dnešného dňa, s veľmi veľkou pravdepodobnosťou tak ide o odkaz práve Rytmusovi. 

Strapo na #hot16challenge2 –> Kontrafakt a Momo

„Nejdeš si rýchly rap, chápem, nevieš za 3 dni zbúchať text. A aj keď áno, je to trash, precíť ten vánok na tú pleš, j*bem váš tribute, je to lež, keď vieš, tak vieš, o kom je reč. Chýbajú peniažky, vírus vám dal prekážky...“
„J*bem na to, nebudem to snitchovať jak Tekashi. Jak henten v garáži, čo nevedel parkovať, nejak sa na teba zabudlo, asi môžeš ďakovať nám. J*bať, sorry, tento konflikt dávno neni podstatný, konečne môžeš mať toľko koncertov jak ostatní. Ale ne sorry, to bude ten covid, né, nakoniec zostaneš sám, ako si chcel, taká je story...“

Strapo si nikdy nedával servítku pred ústa a vždy sa vyjadril ku všetkému, čo ho v rámci slovenskej rapovej scény štvalo. V súčasnosti je hudobne o niečo menej aktívny, pretože sa venuje dabingovej réžii, príležitosti sa však chytil po nominácii na horúcu šestnástku.

Opísal v nej svoj nedávny konflikt, ktorý vznikol po tom, čo na Bitmanov rýchly rap reagoval Ego poznámkou o tom, že rýchlo rapovať dokáže každý a taktiež o tom, že si niektorí svoje slohy upravujú v programoch. 

Odporúčané
Keď zastrelili Biggieho, americká polícia vytvorila špeciálny „rapový útvar“. Odhaľuje to dokument o Tekashim Keď zastrelili Biggieho, americká polícia vytvorila špeciálny „rapový útvar“. Odhaľuje to dokument o Tekashim 8. decembra 2020, 9:28

Keďže Bitman pôsobí pod Strapovým vydavateľstvom White Trash, pochopiteľne, služobne starší interpret sa zastal svojho blízkeho aj verejne. Nasledovala výmena názorov, do ktorej sa Rytmus zapojil len veľmi okrajovo zdieľaním Egových storiek a ironickými poznámkami o rýchlom rape.

Strapo spomína vo svojom subliminal disse aj skladbu Ideme dnu od Kontrafaktu, ktorá sa v istých momentoch podobá na Pop Smokeove Welcome to the Party. Keďže členovia Kontrafaktu neskôr na YouTube povedali, že ide o tribute americkému raperovi, Strapovi sa zdá tento krok podozrivý. 

Barom „chýbajú peniažky“ Strapo s veľkou pravdepodobnosťou narážal na to, že sa Kontrafakt rozhodol spraviť autokoncert v čase, keď boli ešte hygienické opatrenia a zákazy relatívne prísne. Mal podľa všetkého pocit, že tento koncert nebol až taký potrebný. Opäť však pripomíname, že ide len o naše dohady. Aj keď, je pravdou, že Strapo sa netají tým, že by riadky nevenoval Egovi a Rytmusovi.

Odporúčané
Separ, Strapo, Bitman aj Ego nám vysvetlili, prečo sa do seba pustili na Instagrame Separ, Strapo, Bitman aj Ego nám vysvetlili, prečo sa do seba pustili na Instagrame 16. apríla 2020, 14:07

V ďalšej časti po dlhom čase Strapo pripomenul aj svoj spor s Momom, ktorý priamo súvisí aj s Ektorom. Strapo a Ektor sú veľmi dobrí kamaráti, takmer ako rodina. Obaja sa s Momom pochytili už skôr – známy je napríklad prípad, keď mal Momo konflikt so starostom obce Malé Leváre v podzemných garážach. Starosta vtedy na Moma vytiahol zbraň a ten ho za to udal.

Strapo preto pravdepodobne prirovnáva Moma ku Tekashimu a taktiež si uťahuje z toho, že Momo nemá koncerty. Aj túto tému v minulosti Momo otvoril. Vtedy tvrdil, že sa proti nemu spikli promotéri a raperi, a preto ho nebookujú do klubov. Bolo to v roku 2018, odvtedy už Momo mal niekoľko vlastných shows. 

Bighorse na Uwaga –> Ego

„Myslíš, že zvieratá nefetujú? Pozrite sa všetci na Straku...“

Ďalším, ktorý si nedáva servítku pred ústa, je Bighorse. Člen Dogma Family síce začínal ako DJ a hudobný producent, dnes je však z neho aj plnohodnotný interpret, ktorý vydáva svoj prvý sólový projekt. Presne ako celá jeho crew, aj on sa prezentuje ako pankáč, ktorý si povie, čo chce bez ohľadu na to, či tým niekoho urazí alebo pobaví. 

Odporúčané
6ix9ine sa pokúsil spraviť z udavačstva umenie. Neúspešne 6ix9ine sa pokúsil spraviť z udavačstva umenie. Neúspešne 9. septembra 2020, 11:00

Prečo predpokladáme, že tento riadok venoval práve Egovi, ktorý sa volá vlastným menom Michal Straka? Nie je to jediné civilné meno, ktoré Bighorse v texte spomína. V tracku použil aj Dalybove priezvisko ako metaforu pre heroín, spomína aj samého seba či Jožka Dunajčana zo Zámeny manželiek a Emmu Drobnú. 

Ega spája s užívaním drog viacero poslucháčov slovenského rapu najmä v komentároch na YouTube, dôvodom môžu byť jeho často ťažšie pochopiteľné vetné konštrukcie a bezprostrednosť.

Ego je však umelec so všetkým, čo k tomu patrí. Aj sám Rytmus v jednom z našich rozhovorov vysvetlil, že sa veľmi dobre dopĺňajú, pretože on je priamy a Ego skôr prešpekulovaný. 

Yzomandias a Karlo na Čísla –> Pil C

„Pil C je gay...“

Teraz niečo pre tých všímavejších. Aj keď to už samotný Yzomandias vyvrátil v jednom z rozhovorov, mnoho fanúšikov v čase 2:12 v tracku Čísla počuje v pozadí v rámci adlibov spievané „Pil C je gay.“ Yzo však tvrdí, že rapuje slovo „poslouchej,“ a tak je už výsledok len na kreativite poslucháčov. 

Teóriu o disse v tracku podporuje vzťah týchto raperov. V roku 2017 totiž nebol najpozitívnejší. Napriek tomu, že boli vtedy obaja reprezentanti novej vlny, osobne si k sebe cestu nenašli a hovorilo sa, že sa nemajú radi. Dôvody poznajú asi len oni dvaja. Na bratislavskom Hip Hop Žije 2019 si však opäť podali ruky a nech už počujeme v tejto skladbe od členov Milion Plus čokoľvek, dnes by sa to už na adresu Pil C-ho nestalo. 

Tesla na Kto je Tesla? –> Sergei Barracuda 

„Ostravu milujem, je drsná, je real, no ty si neni ani jedno z toho, ty si len debil“

Tesla to pri návrate na slovenskú rapovú scénu po približne siedmich rokoch nemal vôbec jednoduché. Na jeho štýl rapovania a obsah textov totiž neboli mladší fanúšikovia zvyknutí. Netrvalo dlho a mnohí pochopili, že si nerobí srandu a hustle, ktorý v textoch opisuje, aj reálne žije. Ani v tom čase však nebol jediný, kto rapoval o tom, ako zarábal peniaze na hrane zákona, prízvukoval však, že sú stále veci, o ktorých nemôže hovoriť a rapuje len o tom, čomu sa už aktívne nevenuje. 

To postavilo do pozoru Sergeia Barracudu, ktorý rovnako v textoch odhaľuje páchanie činov hraničiacich s legálnosťou. Ich spor sa týka v prvom rade polemiky o tom, kto je viac reálny, kto si v textoch vymýšľa a kto klame. V tomto prípade niet pochýb o tom, že je adresátom práve člen už neexistujúceho zoskupenia AK, keďže pochádza z Ostravy a sám sa k dissu aj prihlásil. 

Odporúčané
Pil C: Zrušil som deal s bankou lebo ponúkli veľmi málo peňazí, o týždeň som videl, ako to zobral iný raper (Rozhovor) Pil C: Zrušil som deal s bankou lebo ponúkli veľmi málo peňazí, o týždeň som videl, ako to zobral iný raper (Rozhovor) 3. novembra 2019, 13:15

Skutočnej odpovede sme sa dočkali vydaním albumu Pouliční Ekonomická 3, konkrétne na skladbe Don Dada. Sergei si robí srandu z Teslovej cover fotky na albume a tvrdí, že má lepší produkt z prístavu. „Mrdals na Ibize a teď tady děláš chlapa/Převážel jsi zboží v břiše, ty jsi jenom kapsa/Háziš duckface na kameru na coveru alba,“ odkázal Teslovi Sergei – opäť bez toho, aby ho menoval. 

Tesla, mimochodom, na skladbe Kto je to Tesla? ukryl ešte jeden diss, schválne, či ho nájdeš. Viac si povieme v druhom pokračovaní tohto článku o pár týždňov.

Rytmus na Forma –> Separ

„KF Real Newz vaše rekordy zas prevetral, prečo by som mal niekomu dokazovať, že som vo forme, vyťahovať čísla, prosím o tom už nikdy nehovorme, nezabúdajte na lekcie, na naše rap definície...“

Hneď na úvod – medzi Rytmusom a Separom nie je žiaden spor a nesnažíme sa ho ani vytvárať. A teraz podrobné vysvetlenie. Ak nepočítame Ega, pretože je Rytmusov najbližší a Kaliho, pretože má od rapu o niečo ďalej, Separ je v súčasnosti Rytmusov najväčší „rival,“ ak ide o čísla. Každý si mohol všimnúť, ako Rytmus reaguje na Instagrame, keď sa Separ vyjadruje k svojim číslam, ktoré sa mu podarí zbierať v posledných rokoch.

Predpokladáme teda, že tento Rytmusov riadok je skôr také „povzdychnutie“ nad celou situáciou, dáva však jasne najavo, že len veľmi ťažko by sa s ním mohol v dnešnej dobe reálne porovnávať. Ak by sme zrátali všetky jeho projekty, určite by prekročili 200-tisícovú hranicu predajov, streamy už pravdepodobne aj viac ako 50 miliónov. K tomu všetkému stačí prirátať tisícky vypredaných koncertov v čase, keď sa ostatní len rozbiehali.

Odporúčané
Separ:  Buldozér je super album, ale technicky oproti terajšku je ešte v plienkach (Rozhovor) Separ: Buldozér je super album, ale technicky oproti terajšku je ešte v plienkach (Rozhovor) 4. apríla 2020, 13:03

Je preto pochopiteľné, že Rytmus pripomína svoje čísla, zároveň však sám v texte konštatuje, že to vôbec nepotrebuje robiť.

Ak aj v tomto prípade myslel Rytmus na Separa, obaja už zverejnili odpovede v rámci instagramového otázkomatu, v ktorom ozrejmili, že medzi sebou nemajú žiadny spor a všetko si vždy vyrozprávajú osobne, v telefonátoch alebo SMS-kách. 

 

Domov
Zdieľať
Diskusia