Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
1. decembra 2019, 9:55
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Kontrafakt: Fejkových správ je veľa, preto máme na coveri deti, tie sú najúprimnejšie (Rozhovor)

Kontrafakt: Fejkových správ je veľa, preto máme na coveri deti, tie sú najúprimnejšie (Rozhovor)
Zdroj: Matúš Zeťák/REFRESHER
REFRESHER EGO KONTRAFAKT RYTMUS
Uložiť Uložené

S členmi legendárnej skupiny Kontafakt sme sa porozprávali o všetkom, čo sa dialo v posledných rokoch a aj o tom, ako vyzerali prípravy ich štvrtého sólového albumu s názvom Real Newz.

Kontrafakt je späť v plnej sile s novým albumom Real Newz, ktorý zaznamenáva rekordné čísla v sledovanosti prvého klipu aj v predobjednávkach. Keďže sa toho za posledných 6 rokov udialo veľmi veľa, s piešťanskými legendami sme sa stretli u Ega doma, aby sme zistili, čo všetko sa zmenilo a naopak, čo sa ani nikdy nezmení. 

„Budeš počuť nového Rytmusa, ktorý si má zachovať agresiu, ale takú inú. Som to stále ja, plytký humor a p*čovinky,“ komentuje čerstvý otec Rytmus v krátkosti to, ako vidí svoje pôsobenie na štvrtom skupinovom albume Kontrafaktu. 

Odporúčané
Bývalé zamestnania slovenských raperov: Čo dala práca čašníka a krupiéra Rytmusovi, čo predával Separ a koľko zarábal Pil C? Bývalé zamestnania slovenských raperov: Čo dala práca čašníka a krupiéra Rytmusovi, čo predával Separ a koľko zarábal Pil C? 30. apríla 2019, 18:11

Rozhovor sme robili v stredu, v čase, keď mal svetlo sveta uzrieť debutový klip Ideme Dnu. Keď sme sa s Rytmusom a Egom stretli, dozvedeli sa, že vydanie bude niekoľko desiatok minút meškať. Bolo zaujímavé a veľmi vzácne sledovať, ako aj po toľkých vydaných projektoch Kontrafaktu záleží na tom, aby bolo všetko dokonalé. A keď to nevyjde, vie to v nich vyvolať emócie. Anys sa zúčastniť nemohol, pretože mal na starosti finálne úpravy niektorých trackov. 

V tomto článku si prečítaš:
  • V čom sa Rytmus a Ego najviac od albumu Navždy zmenili a v čom sa nikdy nezmenia
  • Čo znamená názov Real Newz
  • Podľa čoho si vyberali hostí na album a čo si majú myslieť tí, ktorých nezavolali
  • Prečo v súčasnosti nevychádzajú legendárne albumy
  • Aký majú Rytmus a Ego názor na dissy
  • Aký majú členovia Kontrafaktu vzťah k Instagramu a či ich živí
  • Čo hovoria na módne trendy a kérky na tvári 

Kontrafakt: Fejkových správ je veľa, preto máme na coveri deti, tie sú najúprimnejšie (Rozhovor)
Zdroj: Matúš Zeťák/REFRESHER

Spomeniete si, za čo ste si naposledy vynadali? 

Rytmus: Nikdy sme na seba neboli vulgárni.

Ego: Ale vynadali sme si aj teraz pred pár minútami, keď sme riešili problémy okolo klipu. 

Rytmus: Ne, ne, ne, ja to tak neberiem. Ja sa viem nastaviť na veľa rôznych spoluprác. Viem, že keď robím s Valihorom, musím očakávať, aký je a inak je to, keď robím s iným hudobníkom. Každý umelec k tvorbe a veciam okolo pristupuje úplne inak. Niekto je nalinajkovaný, ako napríklad Anys, ktorý si všetko zapisuje. Tým pádom viem, aká s nim bude robota. Rovnako aj keď robím s Egom...

Ego: Teraz príde na mňa náklad (smiech). 

Takže vychádzaš z nejakých očakávaní a potom nie si prekvapený, keď to nevyjde? 

Rytmus: Niekedy, keď niekomu volám s tým, či to dá a povie mi, že áno, počítam s tým, že to  vôbec nemusí byť. A nevadí mi to, lebo viem, že to som to niekedy robil aj ja. Viem, aké nepríjemné je, keď na teba niekto tlačí a viem, že niekedy keď na to nemáš mood, tak to proste nedáš.

Ego: Všetko, čo si už niekedy zažil, ťa môže niekedy stretnúť. 

Keď porovnáte to, ako ste robili tento album oproti ostatným, išlo to hladšie? 

Rytmus: Povedal by som, že najhladšie, album sme začali robiť 1. novembra. 

Ego: Je to pre to, lebo ja odkladám termíny tých ostrých nahrávok až na čo najneskôr, aby sme boli aktuálni a ešte kvôli tomu dnešnému trendu – že dávaš pozor, čo je práve trendové a potom si to kúpiš prvý a flexíš s tým, aby si vyznel, že si to vychytal, vieš čo myslím (smiech).
Rytmus: Ale aj do*ebal (smiech). 

„Zažívame veľa fejkových správ. Preto aj tie deti na coveri, lebo deti sú najúprimnejšie,“ vysvetľuje Rytmus názov albumu Real Newz.

A čo bolo pre vás nové v tomto prípade nové? 

Rytmus: Ja dokážem robiť už iba pod nátlakom. Keď mi Ego v lete povedal, že poďme na tom robiť, necítil som potrebu ísť do štúdia. 

Ego: Ja som ju už cítil. Už to pripravujeme rok, názov Real Newz vznikol už dávno. 

Vedeli ste aj pred rokom a pol, ako má znieť nový Kontrafakt?

Rytmus: My sme si volávali a hovorili sme si „ja viem, ako má znieť nový Kontrafakt,“ bráško, pamätáš si? 

Ego: Áno, nám vždy niečo napadlo, keďže sa vyvíjame a rastieme s hudbou, tak sa snažíme vyrastať tak, aby boli s nami všetci spokojní.

Rytmus: Sranda je to, že tak po šiestom tracku sa to začína rysovať a začínaš sa na to pozerať ako na album. Uvedomil som si to až v tomto prípade, aj keď, možno to tak bolo vždy. Po ôsmej veci som si povedal, že ty kokos, takto bude znieť nový album.

Ego: Mne sa niekedy podarí, že už pri tretej to cítim ako album. Prvá je taká že...

Singel. 

Ego: Ale taký singel, ako keď sa fakt snažíš. Že všetko je tip-top a si si ním istý. Singel... takto je to pre vás. Ale keď sa to tvorí, prvú nahráš s tým, že chceš, aby bola k tomu albumu, druhú nahraš nejakú a tretiu som teraz trafil takú, že to je ono. 

Odporúčané
Ego: Tekashi nebol žiadny gangster. Bol v rozpakoch, keď mal preskočiť plot na kúpalisko Ego: Tekashi nebol žiadny gangster. Bol v rozpakoch, keď mal preskočiť plot na kúpalisko 26. septembra 2019, 18:46

Mali ste aj nejaký koncept v tomto prípade? 

Ego: Kontrafakt nemal koncept, iba sme do toho išli s tým, že z padesátich trackov vybrať dvanásť. 

Rytmus: Trinásť. 

Ego: Dvanásť. 

Komunikujete trinásť. 

Rytmus: A je ich toľko? 

Ego: Neviem.

Rytmus: P*čé. Počkaj, pozrem sa.

Ego: Vidíš, nám už je všetko jedno, aj to, jak sa voláme. 

Rytmus: Už je urobený tracklist, tam ich je trinásť, ale neviem, možno sa mýlim. P*čé. 

Kedy ste naposledy počuli Navždy? 

Ego: Ja asi pred rokom. 

Rytmus: Ja neviem, ja to nemám kde počuť, jedine u niekoho, keď si sadnem do auta. 

Bol rok 2013, zanechali ste za sebou doteraz najzásadnejší domáci rapový projekt, ako ste sa od vtedy zmenili?

Rytmus: Podrástli sme.

Ego: Ja som sa dosť vykľudnil. Po Navždy som mal ešte pred deťmi a vtedy som to hrotil. To som si vravel, že sa mám nárok správať ešte trochu rebelsky. Podzemgang bol potom pre mňa náznak, že je čas sa postarať o deti. Poslednýkrát som si povedal, že sa postarám o cudzích a odj*bem sa. 

Rytmus: Podľa mňa je Ego rapovo aktívnejší, ja sa ho snažím držať. Ja som sa stal tatkom, splnil som si sny a extrémne si užívam život. Športujem, cestujem, len tak som si j*bol zápas, vďaka čomu som na chvíľu zmenil teritórium.

Vnímate, že sa zmenila aj doba? 

Ego: Určite. Dnes je taká doba, že ľudia si môžu vydávať hocičo. Lil Tecca vydal Ransom, to bola prvá skladba, ktorú nahral a bola hneď prvá v rebríčkoch. Ale ja si hovorím, že po 15 či 20 rokoch, čo to robíme, nemám nárok robiť toto. 

Nehodí sa to. 

Ego: Z profesionálneho hľadiska cítim, že by som si to nemal dovoliť. Aj keď som to občas spravil (smiech).

 

Kontrafakt: Fejkových správ je veľa, preto máme na coveri deti, tie sú najúprimnejšie (Rozhovor)
Zdroj: Matúš Zeťák/REFRESHER

Takže od vás majú ľudia iné nároky? 

Ego: Ľudia niekedy od Kontrafaktu chcú, aby sme dokázali spraviť stokovku bez nadávok.

Rytmus: Ja to takto nemám, to je skôr Egove, ja s tým nesúhlasím a mne to je jedno.

Rap by mal mať nadávky.

Ego: Áno, ale ty chceš, aby ťa tvoj novodobý raper reprezentoval na Markíze a hocikde inde. Teraz je taká doba, že všetci sa češeme. Ty by si chcel vidieť svojho rapera byť stokár, ale na ten nový spôsob, aby vedel vystupovať aj na prednáškach. 

Rytmus: Ja to mám v p*či, stokár nie je ten, čo hreší. Vieš, ako sa máš vyjadrovať, podľa toho, kde si. Album je album a to, že niekam ideš prednášať, je niečo úplne iné. 

Sú veci, v ktorých sa nikdy nezmeníte? 

Rytmus: Vždy chcem vydať zo seba to najlepšie. Ale možno som sa zmenil aj v tom, že zároveň pri tom netlačím na pílu. Aj keď mám za sebou niekoľko rekordov a zo všetkých albumov sa predalo veľa. Cítim, že čím som starší, som ešte viac sám sebou a nie som v takom kŕči. 

Ego: Už sa nemáš potrebu drať v tom, že ja som tu šéf. 

Stáli ste pri sebe počas posledných rokov, keď ste robili na sólových projektoch? 

Rytmus: Ego je poloproducent mojich projektov. 

Ego: Jak to myslíš?

Rymus: Myslím to tak, že z produkčnej stránky je tam na 50 %. Preberám s ním všetko vrátane hudby a textov, je pre mňa najväčší pán, vnímam ho ako supervisora. 

Ego: Pre mňa bol, samozrejme, Rytmus najdôležitejší človek, keď som robil album. 

„Je teraz trend, že každý rok by si mal niečo spraviť pre slovenskú scénu. Či do toho dáš ešte album.. je tvoja sprostosť, keď nedáš,“ reaguje Ego na frekvenciu vydávania albumov na Slovensku.

Sledujete správy? 

Rytmus: Dotýka sa nás to. 

Ego: Ja extrémne, mám to naštudované. 

Rytmus: Jasné, viem, že je nejaký Kočner. Dostanú sa k tebe také veci, že „vrah volá vraha“ a p*čoviny. Aj vy ste o tom začali písať. 

Pôjdete voliť?

Rytmus: Mečiara (smiech). Nemám koho, nikomu momentálne neverím. Možno, keby bol niekto z mojej generácie, kto to myslí vážne, tak ho podporím, lebo ho poznám. Z tých súčasných neverím nikomu ani slovo, je to ako šoubiznis. Robia to na bilbordy, že kto má viac chutný ksicht a j*blý slogan.

Ego: Nie, ale vy choďte voliť demokratické strany. 

Odporúčané
10 šokujúcich citátov z Kočnerovej Threemy: Smejú sa zo zavraždeného novinára a Robert Fico vraj pije 10 šokujúcich citátov z Kočnerovej Threemy: Smejú sa zo zavraždeného novinára a Robert Fico vraj pije 25. októbra 2019, 12:15

Čo sú teda Real Newz? 

Ego: To je reakcia na presne to, o čom sa bavíme. Reakcia na to, čo sa deje v správach. Chceme ľuďom povedať, že im neklameme, ani nebudeme. 

Rytmus: Zažívame veľa fejkových správ. Preto aj tie deti na coveri, lebo deti sú najúprimnejšie. 

Ego: A ešte pred časom sa vyhlasovala anketa Výraz roka (pozn. red. – každoročná anketa britských jazykovedcov), čo vyhralo spojenie „fake news.“

2017. 

Ego: Vtedy mi napadlo to prepojenie s Real Newz. Ja niekedy tvrdím aj to, že rap je posledné objektívne médium.

A je?

Ego: Často vidíme tendenčné články. Aj také, ktoré nie sú zaplatené, tak sú tendenčné. Keď si prečítaš napríklad SME, tak je vidieť, že sú vyhranení tým smerom, ktorý nám pripadá ako správny. Minule som si pustil podcast Pravdy, oni sú úplne opační. Čo ti to kúruje. 

Sledujete, čo sa deje na hudobnej scéne, čo sa deje doma a v zahraničí? 

Rytmus: Na Instagrame sledujem svojich obľúbencov, aj na zahraničných weboch. Dnes toho vychádza strašne veľa, nemáš šancu sledovať všetko, ale Ego do toho podľa mňa vidí viac. 

Ego: Chceš sa spýtať, či je možné, že sa niekto v Československu o to zaujíma viac než ja? Nemyslím si (smiech). Keď dojdem na akciu, kde sú mladí, ktorí by to mali mať zjedené, tak vidím, že nemajú. Ja musím mať rap naštudovaný. 

Čo zaujímavé si si všimol?

Ego: Tento rok je veľa rôznych fenoménov. Je extrémna saturácia albumov, už sa ani nestíhajú robiť recenzie. Našťastie, na Slovensku je to ešte stále v pohode. Ďalší fenomén je pre mňa skladba Ransom od Lil Teccu, ktorý vyštartoval zo dňa na deň. Aj u nás sa to podarilo Pil Cmu.

A čo už prestalo byť relevantné? V roku 2013 sme nadávali na disko, potom na boombap a teraz na autotune. 

Rytmus: Teraz sú všetci Post Malone. 

A Travis Scott. 

Ego: Ja nechápem, ako môže ísť niekto model toho najzvučnejšieho. Travis Scott má cheat code. Ja hovorím svojim kamošom raperom, že sú lepší ako Travis Scott alebo minimálne majú taký istý potenciál. Travis Scott je stokár, ktorý to má natunené a vkuse prerába jednu skladbu dokola a má ten cheat code, že chodí s Kylie. A neznemožňuje sa s ňou v jej reality show, ako to robil Tyga, keď bol s ňou. 

Kontrafakt: Fejkových správ je veľa, preto máme na coveri deti, tie sú najúprimnejšie (Rozhovor)
Zdroj: Matúš Zeťák/REFRESHER

Ty si vravel, že na Slovensku nevychádza až toľko hudby, ja si myslím, že práve naopak. Veľa interpretov si zvyklo vydávať projekty ročne. 

Ego: Je teraz trend, že každý rok by si mal niečo spraviť pre slovenskú scénu. Či do toho dáš ešte album.. je tvoja sprostosť, keď nedáš. 

Nemá to potom negatívny dopad v tom, že sa fanúšik stratí v tom všetkom? 

Ego: Medzi mladými ide teraz ten rýchly memečkársky štýl. Všetci si vytvárajú memečká, pretože to je teraz top a popri tom počúvajú hip hop.

Rytmus: Už neni doba legendárnych albumov. 

Čiže je ťažké spraviť zásadný album.

Rytmus: Kedysi sa ľudia tešili na album a potom s nimi žili dva tri roky. Kontrafakt – Navždy bol legendárny album, lebo s ním žijeme doteraz. 

Prečo ste sa vy vrátili s Kontrafaktom práve po šiestich rokoch? 

Rytmus: Strieda sa to stále so sólovými projektmi. Vedeli sme, že keď dal Ego sólo, že by sme po tom mohli dať Kontrafakt. Nebol žiadny konkrétny impulz, bolo to prirodzené. 

Ako vyzerá tvorivý proces Kontrafaktu? 

Ego: Kontrafakt robíme tak, že máme vždy najprv témy spísané pod sebou a hudby. 

Rytmus: Téma môže vzniknúť aj tak, že niekto niečo zaj*be, kľudne aj ty teraz, je to vždy zo života. Musíš mi to uveriť, keby som sa zaujímal o politiku a začnem riešiť, také veci, tak si povieš, že to je ono. 

Ego: Určite je to to najprogresívnejšie, čo sme spravili. 

Čo to znamená? 

Ego: Idem na hranu, edgy shit, najviac, ako sa dá. Snažím sa robiť prototypy, aby bola každá skladba úplne iná. 

Rytmus: Tomu ver. Pre mňa je na novom albume vždy dôležité, aby som mal pocit, že tam je zas nový Rytmus v novej polohe. Budeš počuť nového Rytmusa, ktorý si má zachovať agresiu, ale takú inú. Som to stále ja, plytký humor a p*čovinky. 

Keď ste pri tom dvaja a jeden nahodí tému, ten druhý sa musí prispôsobiť? 

Ego: Áno, musí sa prirodzene chytiť. 

Rytmus: Ego je v tom vychytaný, že má veľa rozrobených vecí. 

Ego: Bol som extrémne pripravený a aj tak sme stvorili ešte nové skladby, lebo sme si dali ďalšie nové témy. A ešte mi toho strašne veľa zostalo. 

„Akurát včera som to chcel pridať, že Kontrafakt bude kontroverzný, ale nevedel som sa rozhodnúť, či viac alebo menej alebo rovnako ako nová Tesla (smiech),“ komentuje Ego nový Cybertruck.

Hostia?

Rytmus: Nová definícia fíčuringov.

Čo to znamená? 

Rytmus: Dávame to, čo tu nikto nikdy nedal. Verím tomu, že zas budú všetci opakovať. 

Ego: My sme to ponímali vždy inak, že sme dávali šancu mladým. 

Rytmus: Aj to, ale vždy došlo niečo nové a uvedomili sme si, že aj takto sa to dá spraviť. Ale nie nasilu. Vždy to prirodzene príde, že sme úplne iní, ako scéna. 

Aký bol kľúč na tých ľudí? Že ich ešte nikto nemal? 

Rytmus: Môže byť aj to. 

Ego: Je to aj o tom, že kto trénuje najviac. Posledný polrok som každý deň spravil jednu pesničku v nádeji, že to ľudia vedia oceniť a že sa to aj odrazí. Aj keď, možno len raz z desiatich mi to naozaj vyšlo. Nie je našou úlohou v tomto prípade posudzovať, kto je umelec, alebo nie je, našou úlohou je zmapovať sociológiu scény podľa toho, kto je relevantný. 

Ako to majú brať tí, ktorí tam nebudú a cítia sa relevantní? 

Ego: Ani Speezy ani Separ nepotrebujú, aby som na neho upozorňoval, aj keď, samozrejme, vážime si ich. Nepotrebovali to ani na Navždy, ale bolo to tak, že boli už zabehnutí, niežeby sme ich stvorili, ale chceli sme opýtať, že práve oni boli relevantní. 

Uvedomujete si aj zodpovednosť, keď na niekoho poukazujete? 

Rytmus: Ja už ani nie. Neprežívam to, lebo viem, že niekedy aj poukážeš a oni si to nevážia, neviem, nechám to celé, aby sa to vyvinulo. Ľudia nikedy zabúdajú a ešte si aj uletia. Pochopil som život a viem, aký je. 

Ego: Ja veľmi. Ale áno, Rytmus má pravdu v tom, že si niektorí raperi nevážia svoju kariéru. Hovorím si vždy, že ľudia by si mohli tieto momenty pamätať. Každý niekomu niekedy s niečím pomohol, ale nemôžeš očakávať, že ti niekto bude vďačný do konca života. Nemôžeš mať v živote veľa ľudí ako mám ja Rytmusa, od tých ostatných nečakám nič. 

Kontrafakt: Fejkových správ je veľa, preto máme na coveri deti, tie sú najúprimnejšie (Rozhovor)
Zdroj: Matúš Zeťák/REFRESHER

Prečo si myslíte, že vám to po toľkých rokoch funguje?

Rytmus: Ego na to ide veľmi komplikovane, ja na to idem úplne jednoducho a tým sa dopĺňame. V živote som nevidel taký komplikovaný prístup k práci, ako dáva on. Ja mám kúsok neho, som ním ovplyvnený a naopak. 

Ego: O mne sa hovorí, že sa mi nedá dovolať, a podobné srandy. Ver mi, že som ten prvý, na koho sa môžeš vždy spoľahnúť. 

Vedeli ste od začiatku, že cover bude robiť Dalyb?

Ego: Ja mám na všetko 10 alternatív a Paťo tiež. 

Rytmus: Svojím spôsobom som v tomto prípade mal jasnú predstavu. Povedal som, že fotky, keď sme boli malé deti a to už on upravil. Ten zošit a nakreslený názov jak s fixkami j*blými. Možno sa v nás aj odráža to, že máme malé decká. 

Ego: Ja keď robím tieto nové veci, tak sa snažím zameriavať na všetko aktuálne, čo vychádza. Sledujem aj dizajn a svet automobilov, aby som načerpal tú modernu aj so všetkými líniami, ktorú potom pretavím do hudby. 

A potom príde Elon Musk a celé to skomplikuje. 

Ego: Ty kokos, akurát včera som to chcel pridať, že Kontrafakt bude kontroverzný, ale nevedel som sa rozhodnúť, či viac alebo menej alebo rovnako ako Tesla (smiech).

Videli ste niekedy teraz nejaký klip, z ktorého vám odpálilo dekel? 

Rytmus: To už také neni teraz.

Ego: Hodnota klipov je jedna z vecí, čo išla najmarkantnejšie dole. 

Ale tak ten nový Travis Scott.

Ego: Áno, napríklad Sicko Mode s Drakeom, ale to už bolo až moc prehrotené. 

Rytmus: Kedysi bolo strašne tažké sa na Slovensku priblížiť zahraničnej produkcii a dnes, keď už môžeš mať kvalitnú kameru, je to úplne jedno. Je toho tak veľa, že skôr ide že „urobme videoklip na telefón“ alebo „urobme to autenticky na jeden záber.“ Vždy to podľa mňa stojí na dobrom prejave. Je milión ľudí ale len jeden ťa dokáže pred kamerou tak fascinovať. 

Myslíte teraz pri tvorbe na to, že to budú počúvať vaše decká? 

Ego: Ja sa už neviem dočkať.

Rytmus: Môj album nebude vychovávať môjho syna, ja ho budem vychovávať. 

A keď sa bude pýtať, kto bol Prokopčák? 

Rytmus: Šak poviem mu, že to bol človek, ktorý mi ukazoval extrémny nerešpekt, takže som mu musel ukázať ešte väčší nerešpekt. V tej dobe som to tak cítil, dnes by som to riešil tak, že by som si ho nevšímal. Bol to charakter Bengora, Rytmusa v roku 2004, takto som to cítil a nijak mi to neskomplikovalo život. Patrik Vrbovský to mal aj v tom čase inak. Nadávky pre mňa sú ako bežná reč, aj tak ma volajú banky a veľké firmy aj vysoké školy na prednášky.

Nadávky neriešim. 

Ego: To, že by dnes Kontrafakt nenadával, by bolo rovnako kontroverzné, ako keď vtedy Kontrafakt nadával. A preto, kebyže to dáme bez nadávok, bolo by to pop*či (smiech). 

Ako s odstupom času vnímaš ten aktuálny koncert so symfonickým orchestrom?

Rytmus: Posun. Vnímam to tak, že ti môžem ukázať fotku, to hovorí za všetko. 

Ego: Paťo ešte medzi tými symfonickými koncertami preslávil box. Ja som nevedel pred tým, kto je Vémola, ty si to vedel? 

Rytmus: Nié, šak držme sa témy. 

Odporúčané
Najdrahšie a najveľkolepejšie vystúpenie v slovenskom rape: Rytmus so symfonickým orchestrom opäť prepisovali rekordy (Report) Najdrahšie a najveľkolepejšie vystúpenie v slovenskom rape: Rytmus so symfonickým orchestrom opäť prepisovali rekordy (Report) 23. septembra 2019, 17:57

Keď sme si deň tom koncerte v septembri volali, povedal si mi, že vidíš, že sa to dá ešte posunúť.

Rytmus: Určite, Kontrafakt Tour sa bude niesť v podobnom štýle, ako tento jeden koncert. Chceme zadefinovať niečo nové. 

Ego: Vieme už, čo to bude, budeme to robiť s Rolandom Wranikom, máme to aj navrhnuté, bude to audiovizuálna show. Dôležité je to spájanie slov, ktoré majú význam, ktoré v tebe vyvolávajú emócie s melódiami, čo pridáva emóciu a s vizuálmi, ktoré tomu celému dávajú tvar. 

Rytmus: Je to šou, ja sa neuspokojím len s tým, čo sme tu zadefinovali, že vystupovať na diskotékach. 

Ale na tie chodíte stále.

Ego: Chodíme, ale aj toto tu pred tým nebolo. Rockeri nechodili po diskotékach, vznikla samostatná scéna úplne. Všetci chodievamie. 

Rytmus: Úplne. My sme zadefinovali, že úspešný raper môže zarábať.

Ego: Je to normálne, na tom stojí gro môjho imania. 

Rytmus: To, čo sme začali, videli aj ostatní a povedali si, že to chcú robiť tak isto, lebo sa z toho dá zarobiť. 

Kontrafakt: Fejkových správ je veľa, preto máme na coveri deti, tie sú najúprimnejšie (Rozhovor)
Zdroj: Matúš Zeťák

Boli ste v posledných v rokoch v takej nálade, že by ste išli do dissu? 

Rytmus: Najväčší diss bol Škola rapu v roku 2013. Kedysi som prevychovával scénu. Vtedy som pochopil, že som tak inde od všetkých, že to pre mňa znamená urobiť niekomu promo a poukázať na niekoho. Kedysi sme všetci viac na jednej úrovni, aj keď Kontrafakt už mal úspechy, bolo to také nepotvrdené, ale s Navždy sme odleteli úplne niekde inde. Hlavne, je to aj rokmi. Už si poviem, že na toto nemusím odpovedať, lebo si chcú len nabrať lajky a keď sa mesiac neozvem, tak na toho konkrétneho človeka všetci zabudnú. 

Ego: Ja som nemal nikdy žiadny beef a ani by som nechcel mať. Ja som ten, kto sa snažil tej scéne dávať taký "no diss" odkaz.

Si pacifista. 

Ego: Odkedy mi Polák ešte na prvom Kempe povedal, že sa im rozpadla ich obrovská a krásna rapová scena po tom, čo sa začali medzi sebou dissovať. Ja to všade hovorím, že sa toto stalo v Polsku, že sa to celé roztrieštilo. 

Rytmus: No dobre a tá posledná vec, čo si mal na Precedense? Tá bola taká agresívna.

Ego: Bola. Bola aj proti raperom, ale väčšinou sú to takzvané „subliminals,“ tie dávame vždy. 

Ale myslel si na niekoho konkrétneho.

Ego: Samozrejme. A tí, ktorí si to mali uvedomiť, si to, podľa mňa, uvedomili. 

Rytmus: Aj ja to mám takto, tieto odkazy. Ako napríklad: „Vaše nezmyselné rekordy, chcel by si clout ale nežebri...“

Ego: Paťo to volá skryté dissy (smiech). 

Rytmus: Nó, neviem. Ale nestojí mi to za to, aby som niekomu robil meno. Bráško, bavíš sa s čávom, čo má o mesiac 43 (smiech).

A pomáha to tej kultúre?

Rytmus: Ako kedy, podľa toho, kto má aké postavenie. Má inú váhu, keď sa vyjadrí ku kvalite niekto v postavení, že by mohol byť vykľudnený, má svoje kvality, vieš že je dobrý a dokazuje to dlhodobo, pred ľuďmi,  ako keď sa vyjadrí úplny nímand kvôli tomu, aby mal hajp. 

„Pre mňa je móda, že musíš chytiť svoju osobnosť. Lebo môžeš dať Robkovi aj čisto biele tričko a bude vyzerať jak k*kot,“ komentuje módne trendy Rytmus. 

Je to aj o tom, aby sa relevantný raper vyjadril k relevantnému? 

Rytmus: Neviem, či nejak psychologicky na to neni vytýčený vek, že to patrí ku kariére rapera a mal by si tými dissmi prejsť. Ale neviem si dnes predstaviť Jay Zho, že by celú noc premýšľal, aby niekoho zdissoval a potom sa pred svojimi deckami, že jaký je frajer. Záleží, v akej úrovni vedomia je ten človek. Máme aj raperov od 15 od 20, takže je to asi o tom, ako je služobne starý ten človek. 

Ego: Najhoršie na dissoch je, že musíš očakávať, že ti prekopú tvoje vnútornosti, vyzlečú ťa do hola, ešte horšie. 

Tým pádom, ten, kto si tým dissom prejde, tak je už čistý. 

Ego: Tomu ver, diss je očistec. Ten môj beef nebol síce rapový, ale bol pre mňa určite očistcom.

Vás baví Instagram? 

Rytmus: Svojím spôsobom baví, lebo môžeš ukazovať iba to, čo uznáš za vhodné. Ja vždy hovorím, že sociálne siete mi kúpili dom. 

Ego: Ja som nikdy moc nemusel sociálne siete, lebo mám ženu a tam je ešte aj hniezdo hriechu (smiech). Aj sa mi zdalo, že si tam ľudia vyvíjajú stalkerské zvyky. 

Odporúčané
Moma: Nedostávame zaplatené za počet lajkov, zrušenie počítadla by som prijala. Čo hovorí na novinku Instagramu psychológ? Moma: Nedostávame zaplatené za počet lajkov, zrušenie počítadla by som prijala. Čo hovorí na novinku Instagramu psychológ? 8. augusta 2019, 18:32

Vy ste zažili aj tú analógovú dobu.

Ego: Brácho, my sme boli prví trolleri. Pamätám si, keď boli prvé fóra, hádali sme sa tam s ľuďmi. 

Rytmus: Tomu ver, 90bpm.

Ego: Dali sme si nejaké cudzie nicky, len aby sme niekoho nasrali, písali sme ako intelektuáli. 

Instagram vás aj živí? 

Ego: Živia ma koncerty, Instagram niečo prihadzuje.

Percentuálne?

Ego: Približne 70 ku 30.

Rytmus: Ja mám strašne veľa toho iného, ale len hudba a Instagram je asi pol na pol. 

Je vám to prirodzené robiť to? 

Rytmus: Mňa to neotravuje. Telefón mám furt v ruke. Kedysi sme boli závislí od hiphop.sk, alebo od toho, aby sme mali dobré a kamarátske vzťahy s denníkmi.

Ego: Ale teraz si sám sebe médium.

Rytmus: Úplne, mňa to baví robiť na tom, aby to malo čísla. Aj teraz, keď vychádza album, oslovím veľké množstvo ľudí bez pomoci iných. 

Spolupráce si robíš podľa seba? 

Rytmus: Robím to približne tak, ako to chce firma, ale musím sa s tým stále stotožňovať. Minule tiež mi povedali, aby som niečo povedal nejakým youtuberským hlasom a poslal som ich do p*če.

Kontrafakt: Fejkových správ je veľa, preto máme na coveri deti, tie sú najúprimnejšie (Rozhovor)
Zdroj: Matúš Zeťák/REFRESHER

Riešite ešte módu?

Rytmus: Jasné, odjakživa sa rád pekne obliekam. Ale vieš čo ti poviem, teraz som sa sťahoval z Piešťan a zostalo mi tam strašne veľa vecí, čo som nakupoval posledných 10 rokov. Iba som si povedal, koľko tam je vyhodených peňazí len za značkové tričká, ktoré som mal na sebe raz alebo niektoré ani raz. Ja som si niekedy každý víkend kupoval Gucci alebo Louis Vuitton tenisky. V konečnom dôsledku som to bol ja, kto všetkým v šoubiznise ukázal tieto highend značky. Ale už to postupne rozdávam po rodine. 

Ešte sleduješ, čo nové vychádza? 

Rytmus: To, čo sa nosí, to som nosil už kedysi. Hlavne si uvedomujem, aká je to haluz, že keď som to nosil ja, tak si to veľa raperov nešlo a teraz je úplne normálne. Ale je to aj tým, že niektorí mladí museli odrásť. 

Chodievaš aj k resellerom. 

Rytmus: Väčšinou je to tak, že vidím niečo na Instagrame a poviem im, že toto chcem. Beriem si len to, čo sa mi páči. Kedysi som mal mániu, poslal som 30 fotiek a museli mi všetko doniesť, niekedy som naraz vyplatil aj desinu. Kupujem si však už len kúsky, ktoré sa mi páčia, ale mám rád módu, je to súčasť mňa. 

Separ v jednom našom rozhovore povedal, že pekné drahé veci súvisia so zvyšovaním Ega.

Rytmus: Vieš, ako to myslel? Je to skôr rozdeľovanie sociálnych vrstiev, takzvané kastovanie. To vieš rozdeliť aj podľa toho, kto má akú kabelku, kto má jachtu alebo lietadlo. A takto je to aj so značkovými handrami. 

Ego: Nedávno som počul, že nič neni drahé, iba si ešte dosť nezarobil. 

Ego, čo ty a móda? 

Ego: Je to jedna z hlavných vecí, ktorým sa venujem. Pre kultúru je to rovnako a pre niekoho možno dokonca viac dôležité ako hudba samotná. Aj keď sme sa bavili o tom, že klipy padli na hodnote, tak toto je jedna z mála vecí, ktoré ešte na klipe vieš merať. A nedbalosť v tomto prípade nie je na mieste, aj keď, netvrdím, že by sa mal niekto stať otrokom čohokoľvek. To platí aj v prípade módy. Nemusíš mať hypebeast veci, nemusíš pozerať, čo kto lajkuje a potom sa podľa toho lajkuje. Dnes si môžeš vybrať vlastný štýl, ja si zo všetkého vezmem niečo a kombinujem to. 

Čo si si naposledy zobral? 

Ego: Teraz ide hlavne ten tech wear, páči sa mi, že tento rok do toho ide aj trochu elegancie. Na koncerty mám rád fancy veci, lebo na pódiu musíš žiariť. Čiže mám aj veľa výrazných záležitostí. Tento rok sú najdôležitejšie doplnky. Čisté tričko, jednoduché gate a tenisky a k tomu výraznejšie doplnky. 

Rytmus: Ale niekomu sa to nehodí, pre mňa je móda, že musíš chytiť svoju osobnosť. Lebo môžeš dať Robkovi aj čisto biele tričko a bude vyzerať jak k*kot. 

Ego: Ja som chcel ísť elegantnejšie, lebo odkedy mám 30 a mám deti, už nechcem byť len chodiaca kapuca. Keď sme boli už druhý rok s Hahačmi a všetci sme boli v kapucách, najprv som si hovoril, prečo mi berú moju kapucu. Potom som si uvedomil, že to znamená, že to ja by som sa mal už posunúť. 

Má ešte dnes zmysel predávať Gildan mikiny za 20 eur?

Ego: Má, lebo merch je fashion. Je to obrovskou súčasťou módy. Má to aj s odstupom času veľkú hodnotu. Za tú cenu to môžeme sprístupniť viac ľuďom, práve tým, pre ktorých to má aj citovú hodnotu. 

Aký máte názor na kérky na tvári? 

Ego: Clout. Všetko je to o cloute.

Rytmus: Je to obraz doby posledných 5 rokov. 

Ego: Iba tak vystúpiš z tej obrovskej masy.

Odporúčané
Od bižu a lacných šperkov cez ružové mikiny až po dizajnérske bundy a najdrahšie tenisky na Slovensku. Ako sa obliekal Rytmus naprieč rokmi? Od bižu a lacných šperkov cez ružové mikiny až po dizajnérske bundy a najdrahšie tenisky na Slovensku. Ako sa obliekal Rytmus naprieč rokmi? 19. júla 2018, 15:32
Domov
Zdieľať
Diskusia