Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. apríla 2020, 17:23
Čas čítania 0:45
Viktor Kniš

Odvolajú predsedníčku úradu, ktorá Kočnerovi písala, že vyzerá ako Luke Perry

NEWS MARIAN KOČNER
Uložiť Uložené

Vláda navrhuje odvolať Soňu Pőtheovú z funkcie predsedníčky Úradu na ochranu osobných údajov SR. Na nedeľnom rokovaní sa na tom zhodla vláda.

Vláda Igora Matoviča navrhuje odvolať Soňu Pőtheovú z funkcie predsedníčky Úradu na ochranu osobných údajov. Oznámil to premiér spoločne s ministerkou spravodlivosti na nedeľnajšom tlačovom brífingu.

Pőtheová by podľa dostupných informácií v máji skončila aj tak. Vysokopostavená úradníčka bola v minulosti v kontakte s Marianom Kočnerom, viedli spolu neformálnu diskusiu, napísala mu, že sa podľa nej podobá na herca Luka Perryho.

Neskôr Pőtheová žiadala zdroje od novinárov z portálu investigace.cz a chcela vedieť, kto im dal video Kočnera s Trnkom. Úrad na ochranu osobných údajov vtedy kontaktoval portál so žiadosťou o vysvetlenie, odkiaľ má videonahrávku z kancelárie Dobroslava Trnku, na ktorej Kočner inštaluje nahrávacie zariadenie ukryté v šperkovnici.

Odporúčané
Štátna úradníčka lichotila Kočnerovi, vraj vyzerá ako Luke Perry. Nedávno jej úrad šikanoval novinárov za nahrávku s Trnkom Štátna úradníčka lichotila Kočnerovi, vraj vyzerá ako Luke Perry. Nedávno jej úrad šikanoval novinárov za nahrávku s Trnkom 17. februára 2020, 11:55

V súvislosti s nahrávkami úrad na čele s predsedníčkou hrozil portálu investigace.cz pokutou 10 miliónov eur, v prípade, že neprezradia svoj zdroj. Na Slovensku pritom existuje zákon, ktorý prikazuje novinárom, aby chránili svoje zdroje a zaručovali im anonymitu. 

Podľa hovorkyne Úradu na ochranu osobných údajov ide o bežný postup, portál môže na otázky odpovedať aj negatívne. Z listu naopak vyplýva, že inštitúcia hrozila novinárom pokutou.

Ministerka spravodlivosti skonštatovala, že nevie, či bude Pőtheová niesť trestnoprávnu zodpovednosť, podľa nej o tom musia rozhodnúť orgány činné v trestnom konaní. 

Odvolajú predsedníčku úradu, ktorá Kočnerovi písala, že vyzerá ako Luke Perry
Domov
Zdieľať
Diskusia