Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. apríla 2020, 20:03
Čas čítania 2:06
Adam Novosad

Elon Musk namiesto pľúcnej ventilácie rozdáva prístroj na poruchu spánku. Dokonca by vraj mohol napomôcť šíreniu vírusov

NEWS ELON MUSK
Uložiť Uložené

Vizionár Elon Musk nemocnici nezaslal pľúcnu ventiláciu, ktorú mnohí zdravotníci očakávali.

Elon Musk sa na sociálnych sieťach v posledných dňoch prezentuje ako filantrop. Krajinám po celom svete ponúka pľúcnu ventiláciu, lenže po doručení prvej várky prístrojov do newyorskej nemocnice zostali tamojší zdravotníci prekvapení.

Elon síce ventiláciu doručil, ale namiesto pľúcneho ventilátora, ktorý vedia lekári používať invazívnym spôsobom a pacientov intubovať, aby mohol stroj zabezpečovať prietok plynov v dýchacom systéme, zabezpečil ventiláciu využívanú najmä v liečbe spánkového apnoe, upozorňuje Financial Times. Spánkové apnoe je porucha, pri ktorej dochádza k dočasnému zastaveniu dýchania, a tak môže ohroziť aj život človeka.

Elon Musk namiesto pľúcnej ventilácie rozdáva prístroj na poruchu spánku. Ukrajina ho o pomoc požiadala cez Twitter
Zdroj: TASR/AP

Medzi prístrojom BiPAP (Bilevel Positive Airway Pressure) a invazívnym pľúcnym ventilátorom je výrazný rozdiel. Prístroj BiPAP sa využíva neinvazívne, a tak sa do tela pacienta nezavádza žiadna mechanická súčasť, na tvár pacienta sa zaisťuje maska. V prípade pľúcnej ventilácie sa do dýchacej sústavy zavádza trubica, informujú Wikiskripta.

Musk preto zabezpečil prístroje, ktorých na svete nie je kritický nedostatok, a vo februári dokonca americká asociácia anesteziológov upozorňovala, že by teoreticky mohli zvyšovať riziko prenosu vírusu.

Odporúčané
Elon Musk znovu otvorí továreň Tesly, aby v nej mohli vyrábať pľúcne ventilátory na boj s koronavírusom Elon Musk znovu otvorí továreň Tesly, aby v nej mohli vyrábať pľúcne ventilátory na boj s koronavírusom 26. marca 2020, 22:38

Viacerí experti sa snažia zistiť, ako by mohli BiPAP prístroje efektívnejšie využívať aj v boji s koronavírusom, avšak svet trápi najmä nedostatok pľúcnych ventilácií používaných na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Cena takéhoto prístroja sa vie vyšplhať aj na 50-tisíc dolárov, zatiaľ čo Muskove prístroje majú hodnotu menej ako 1 000 dolárov.

Najnovšie sa medzi záujemcov o pomoc od Elona Muska zaradila aj Ukrajina. Miliardárovi adresovala správu ukrajinská ambasáda v Spojených štátoch amerických, ktorá ho poprosila o pomoc, pretože u našich susedov žije viac ako 40 miliónov obyvateľov, zatiaľ čo pľúcnej ventilácie nemajú dostatok na pokrytie vrcholu pandémie. Musk na žiadosť zatiaľ verejne nereagoval.

Na sociálnych sieťach sa preto čoraz častejšie objavujú reakcie, že Elon Musk si na boji proti koronavírusu vytvára pozitívnu reklamu, aj keď skutočnosť vyzerá trochu rozdielne.

Na situáciu napokon zareagoval aj samotný Musk, ktorý sa v odpovediach na Twitteri obhajoval tým, že všetkým nemocniciam vopred poslali presné špecifikácie prístrojov a tie reagovali, že BiPAP ventilátory budú kriticky dôležité. 

Americká Správa potravín a liečiv (FDA) totiž v čase krízy umožnila používať viaceré alternatívne spôsoby na pomoc pacientov, medzi ktorými sa nachádzajú aj BiPAP prístroje. Musk neskôr dodal, že invazívne ventilátory pre najťažších pacientov začne Tesla rozosielať už vo štvrtok 2. apríla večer.

Domov
Zdieľať
Diskusia