Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. februára 2020, 11:19
Čas čítania 6:41
Vl Mi

Teroristi so 600 kg bombou útočili na New York už v roku 1993. Bin Ládin bol o krok vpred a USA priznali, že podcenili situáciu

Teroristi so 600 kg bombou útočili na New York už v roku 1993. Bin Ládin bol o krok vpred a USA priznali, že podcenili situáciu
Zdroj: Wikipedia/DSS Agent in commission of duties (acknowledged in photo caption)
HISTÓRIA TERORIZMUS
Uložiť Uložené

Teroristi útočili v New Yorku už v roku 1993, výbuch zabil 6 ľudí a 1042 ich zranil.

Keď sa povie teroristický útok v USA, pravdepodobne ti napadne 11. september 2001. Dve lietadlá narazili do „dvojičiek“ v New Yorku, tretie narazilo do budovy ministerstva obrany - Pentagonu vo Virgínii a štvrté, ktoré malo zaútočiť na Biely dom spadlo do polí po tom, ako jeho pasažieri premohli teroristov na palube. Pri teroristickom útoku zahynulo 2 996 ľudí, ďalších 6 000 bolo zranených.

Nebol to však prvý teroristický útok na známe mrakodrapy - dvojičky v New Yorku, oficiálne nazývané Svetové obchodné centrum (WTC). Teroristi útočili v New Yorku už 8 rokov pred 11. septembrom. Výbuch zabil 6 ľudí a 1042 ich zranil. Najmladší človek, ktorý zahynul pri bombovom útoku, bola 35-ročná tehotná sekretárka Monica Rodriguez Smith. Najstarší bol 61-ročný senior údržbár Robert „Bob“ Kirkpatrick.  O život prišli ešte John DiGiovanni, Stephen Knapp, William Macko a Wilfredo Mercado.

Dnes, 26. februára, je presne 27 rokov od momentu, ktorý predznamenal boj proti terorizmu. Bol to jasný náznak toho, že z regionálneho problému sa stáva nadnárodný fenomén, uvádza americké ministerstvo vnútra na svojom webe. Spojené štáty však začali aktívne konať až po roku 2001 po útoku a zničení páde dvojičiek.

Jeden terorista neprešiel kontrolou na letisku

Expert teroristov na výbušniny Ramzi Ahmed Yousef prišiel do USA v septembri 1992, do New Yorku pricestoval z Pakistanu. S ním cestoval Ahmed Ajaj, počas imigračnej kontroly ho úrady zatkli a uväznili, v batožine mu našli plány a pomôcky na zostavenie bomby. Akým zázrakom cez kontrolu prešiel Yousef, je otázne.

Odporúčané
Prvýkrát odhalené fotky z pádu Dvojičiek ukazujú obrovský rozsah katastrofy Prvýkrát odhalené fotky z pádu Dvojičiek ukazujú obrovský rozsah katastrofy 28. júna 2019, 10:32

Počas pobytu v USA sa pripravoval na útok, prostredníctvom islamského duchovného Omara Abdela Rahmana pôsobiaceho v newyorskom Brooklyne. V mešite Al-Farooq sa zoznámil s ľuďmi, ktorí mu neskôr pomohli pri teroristickom útoku. Bombu pripravovali v sklade a hľadali vhodné miesto, kde by výbušninu mohli odpáliť. Páchatelia pripravili útok na WTC za necelé štyri mesiace, peniaze mali z bankových účtov, vybrali necelých 10 000 dolárov.

Prešlo pár mesiacov príprav, písal sa 26. február 1993. Bol to deň ako každý iný. Utorok. Ľudia v Big Apple prichádzali do práce, schádzali sa na mítingoch, ulice boli preplnené turistami, denne okolo budovy prešlo odhadom 190 000 ľudí, píšu Lidovky. V ten deň bolo sychravo, klasické februárové počasie, ľudia oblečení v zimných bundách, niektorí mali aj čiapky.

Do požičanej dodávky natlačili 600 kg výbušnín

Požičaná žltá dodávka Ford Econoline plná výbušnín prišla do ulíc New Yorku len hodinu pred výbuchom, približne o 11:15. Za ňou išlo hneď v závese druhé auto. Dohromady to boli traja muži – Ramzí Yousef, Eyad Ismojl a Mohamed Salameh. Len deň predtým úrady vozidlo nahlásili ako ukradnuté.

Odporúčané
Vo vlaku z Bratislavy uniesli teroristi piatich Židov. Dramatický incident z roku 1973 sa mohol skončiť masakrom Vo vlaku z Bratislavy uniesli teroristi piatich Židov. Dramatický incident z roku 1973 sa mohol skončiť masakrom 25. októbra 2023, 9:30

Do budovy Svetového obchodného centra prišla dodávka približne 5 minút pred dvanástou. Teroristi ju zaparkovali na prízemnom podlaží. Zapálili zápalnú šnúru a 5 minút po dvanástej odchádzajú druhým autom. Šofér Fordu sa neobťažoval ani zamknúť, keď vychádzal zo žltého vanu. Vedel, že sa už nevráti.

O dvanásť minút bolo počuť obrovský výbuch, ten zmietol niekoľko podlaží a poškodil dve budovy. Tá, pod ktorou bola bomba uložená, mala problém s elektrinou, z podzemia vychádzal obrovský oblak dymu. Explózia bola taká mohutná, že pod budovou vyhĺbila obrovský kráter hlboký približne tridsať metrov, píše CNN.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 80980 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo budovy silnému výbuchu odolali
  • Ako prebiehali záchranné práce všetkých 50 000 ľudí v budove
  • Prečo dvoch hrdinov - vyšetrovateľov - najprv FBI pokarhala
  • Kto stál za útokom a ako sa ho podarilo zrealizovať priamo v USA
  • Ako útočníkov zadržali
  • Čo sa teroristom podarilo po tomto útoku a prečo ich USA podcenili
Späť
Zdieľať
Diskusia