Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. januára 2020, 9:41
Čas čítania 2:07
Viktor Kniš

Polícia zasahuje u Moniky Jankovskej a viacerých sudcov. Razia je tiež u Norberta Bödöra

NEWS MONIKA JANKOVSKÁ
Uložiť Uložené

Bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti mala od 23. októbra pozastavený aj výkon funkcie sudcu.

Aktualizované 13:25

Nitrianskemu podnikateľovi Norbertovi Bödörovi zaistila polícia počas stredajšej domovej prehliadky mobilný telefón a iné veci, obvinený však nie je, prehliadku mu robili v postavení svedka.

Výsledkom podľa advokáta Adriána Kuceka nemalo byť nájdenie podozrivých predmetov, policajti si však mali odniesť jeho mobilný telefón a iné nešpecifikované veci. 

Polícia zasahuje u Moniky Jankovskej a viacerých sudcov, potvrdilo prezídium.

Domové prehliadky sú aj u sudkyne Andrei Haitovej, Denisy Cvikovej či u Vladimíra Sklenku.

„Momentálne prebieha policajná akcia v súvislosti s prípadom vyšetrovacieho tímu Hmla,“ uvádza Denník N. Razia je tiež u Norberta Bödora, informuje Joj.

 

Polícia zasahuje u Moniky Jankovskej a viacerých sudcov. Razia je tiež u Norberta Bödora
Zdroj: TASR - Dano Veselský

Stretnutie zaprela 17-krát

Bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti mala od 23. októbra 2019 pozastavený aj výkon funkcie sudcu. Po tom, čo Monika Jankovská z funkcie štátnej tajomníčky odstúpila, automaticky sa z nej opäť stala sudkyňa. Nie však na dlho.

 „Disciplinárny senát rozhodol o dočasnom pozastavení výkonu funkcie sudkyne do právoplatného skončenia disciplinárneho konania,“ napísala hovorkyňa Veronika Müller. Dôvodom je skutočnosť, že v rozhovore pre SME 17-krát zaprela návštevu u kontroverzného advokáta Bžána aj napriek existencii dôkazov. Jej prítomnosť v dome v Chorvátsku potvrdil dokonca aj on sám. 

Odporúčané
8 ľudí, ktorých stiahol ku dnu Marian Kočner alebo jeho Threema. Kam až siahali chápadlá muža obvineného z objednávky vraždy 8 ľudí, ktorých stiahol ku dnu Marian Kočner alebo jeho Threema. Kam až siahali chápadlá muža obvineného z objednávky vraždy 13. novembra 2019, 13:48

Aké je Jankovskej prepojenie na obžalovaného podnikateľa Kočnera? 

Z komunikácie zverejnenej spravodajskými denníkmi vyplýva, že Marian Kočner mal vplyv na to, ako budú sudcovia rozhodovať v prípadoch, na ktorých mu záležalo. Jeho, takpovediac, pravou rukou v justícii bola Monika Jankovská – bývalá štátna tajomníčka za Smer na ministerstve spravodlivosti. Kočner, podľa Threemy, plánoval, že sa raz stane ministerkou, a ak nie bude ho riadiť zo zákulisia: „Miesto Mumlavej nech dôjde ktokoľvek, bude ministerstvo riadiť Monika Jankovská. A to je moja opička,“ napísal Kočner Alene Zsuzsovej.

Dohromady si vraj vymenili približne 6000 správ biznisového, klientelistického aj súkromného charakteru. Monika Jankovská popiera, že by s Marianom Kočnerom komunikovala, aj keď bola jednou z tých, ktorým polícia zobrala telefóny na preskúmanie a začala trestné stíhanie. 

Z Threemy vyplýva, že vraj pomáhala Marianovi Kočnerovi ovplyvňovať napríklad sudkyňu Zuzanu Maruniakovú, ktorá v apríli 2018 rozhodla, že jedna zo štyroch zmeniek TV Markíza je pravá. „Tak nech robí, čo má. Lebo skončí ‚na Kuciaka’….,“ písal obvinený podnikateľ Jankovskej, aby Maruniakovej vysvetlila, že je dôležité, aby rozhodla v jeho prospech. 

Odporúčané
10 šokujúcich citátov z Kočnerovej Threemy: Smejú sa zo zavraždeného novinára a Robert Fico vraj pije 10 šokujúcich citátov z Kočnerovej Threemy: Smejú sa zo zavraždeného novinára a Robert Fico vraj pije 25. októbra 2019, 12:15

Na začiatku septembra Monika Jankovská z funkcie štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti odstúpila.  Počas tlačovej konferencie označila situáciu za špinavý útok voči jej osobe. Uviedla, že aplikáciu Threema mala a má nainštalovanú vo svojom mobile, odmieta, že by si s Kočnerom písala. 

Razia aj u nitrianskeho podnikateľa Bödöra

Keď sa pred niekoľkými mesiacmi dostali na verejnosť úryvky prepisov zo šifrovanej aplikácie Threema Mariana Kočnera, figurovalo v nej aj meno Norberta Bödöra. S Kočnerom obvineným z ekonomických trestných činov a tiež objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka si Bödör vymenil veľa správ. 

Z prepisov šifrovanej komunikácie vyplýva, že mal nitriansky podnikateľ pomáhať pre Kočnera získavať dôverné informácie a cez špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika vybavovať rozhodnutia v jeho prospech. 

„Dobré ráno. Prosím ťa, ešte by som chcel pripomenúť opýtať sa Dušana, či on bude rozhodovať o sťažnosti (kauza hotely). Ďakujem,“ písal v októbri 2017 Norbertovi Bödörovi podľa Denníka N, tesne po tom, ako Kočnera obvinili v kauze Donovaly. 

Neskôr tento prípad dostala prokurátorka Dagmar Mištíková, o ktorej toho veľa nevedel, a tak si ju dal cez kontakty vylustrovať: „Aj pavúka detí, ak sa dá,“ prosil mafián podnikateľa z Nitry.

Keď bol Bödör predvolaný v januári 2019 ako svedok na hlavné pojednávanie v prípade vraždy Jána a Martiny, svoje kontakty a všetko, čo vyplýva z komunikácie z Threemy poprel. 

Odporúčané
Podnikateľ z Kočnerovej Threemy údajne pomáhal sledovať novinárov: Kto je „Norko,“ ktorému Végh ďakoval bezprostredne po zápase? Podnikateľ z Kočnerovej Threemy údajne pomáhal sledovať novinárov: Kto je „Norko,“ ktorému Végh ďakoval bezprostredne po zápase? 10. novembra 2019, 16:12
Domov
Zdieľať
Diskusia