Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. januára 2020, 6:44
Čas čítania 0:51
Matej Krajčovič

EÚ zvažuje zákaz technológií rozpoznávajúcich tváre. Mal by platiť 5 rokov, kým sa vytvoria jasné pravidlá proti ich zneužívaniu

TECH ČÍNA
Uložiť Uložené

Možno však podobný návrh prichádza neskoro.

Európska únia podľa Reuters uvažuje nad zákazom technológií rozpoznávajúcich tváre občanov. Tie by sa na verejných priestranstvách nemohli používať až najbližších päť rokov. Za ten čas by sa mali nájsť návrhy a riešenia, ako predísť zneužívaniu takýchto údajov. 

Agentúra mala vidieť 18-stranový návrh takejto podoby, ktorá by mala ísť v jednej línii s pravidlami pre ochranu osobných údajov občanov. 

EÚ zvažuje zákaz technológií rozpoznávajúcich tváre. Mal by platiť 5 rokov, kým sa vytvoria jasné pravidlá proti ich zneužívaniu
Zdroj: Flickr.com/Steven Lilley

Výnimky by sa týkali len bezpečnostných projektov, zrejme napríklad kamier využívaných políciou a tajnými službami, alebo tiež výskumu a vývoja. Jednotlivé krajiny by tiež mali vytvoriť inštitúcie, ktoré by firmy využívajúce umelú inteligenciu na tieto účely kontrolovali. Na verejnosť by sa návrh mal oficiálne dostať budúci mesiac. 

Odporúčané
Stačí jedna fotka a hneď vieme, o koho ide. Aplikácia na rozpoznávanie tváre ľudí pobúrila verejnosť Stačí jedna fotka a hneď vieme, o koho ide. Aplikácia na rozpoznávanie tváre ľudí pobúrila verejnosť 16. marca 2017, 12:37

Technológie rozpoznávania tvárí sú už dnes masovo nasadené najmä v Číne. Viaceré reportáže západných médií ukazujú, ako sú úrady schopné vďaka prakticky ktorejkoľvek bezpečnostnej kamere okamžite osobu na videu spojiť s jej údajmi v databáze občanov. 

Práve Čína je však známa pomerne vágnym dodržiavaním ľudských práv, súčasný stav v najľudnatejšiej krajine na svete tak mnohí považujú za zhmotnenie sci-fi predstáv scenáristov napríklad zo seriálu Black Mirror. 

EÚ chce zrejme podobným obavám zabrániť aspoň na území Európy. Nie je však jasné, či zákaz prejde a čo všetko bude obsahovať. Tváre totiž dnes už dokáže rozpoznávať napríklad Facebook alebo mobilné telefóny, ktoré ti tak pomôžu s filtrovaním vlastných selfíčiek v galérii.  

Domov
Zdieľať
Diskusia