Laboratórna analýza potvrdila nezvyčajnú kvalitu medu a odhalila aj jeho tajomstvo.
Manželia Kamenskí zo Šalkovej pri Banskej Bystrici sa včelárstvu venujú ešte len päť rokov. Každý deň však poctivo chodia do včelína a úle kontrolujú počúvacím prístrojom. Dôsledná práca a láska ku včelám sa vyplatila, keď sa im nedávno podarilo vytočiť lepší med ako je najdrahší med na svete.
„Má zvláštnu korenistú chuť s nádychom až do kyslava. Ale z recesie sme si ho dali na rozbor,“ povedala v reportáži televízie Markíza pani Kamenská. Odpoveď z Ústavu molekulárnej biológie ich prekvapila - antibakteriálna aktivita testovanej vzorky medu je vyššia ako antibakteriálna aktivita manukového medu.
Manuka je špeciálny druh medu, ktorý sa označuje za nazdravší, ale aj najdrahší med na svete. Pochádza z Nového Zélandu a často sa využíva v medicíne. Pol kila takejto dobroty ťa môže však vyjsť až 60 dolárov.
Tajomstvo medu Kamenských je v tom, že ich včely nemajú v okolí vysokoznáškové plodiny ako repka, slnečnica či agát. Tekuté zlato tak majú šancu stáčať aj ostatní slovenskí včelári.