Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Obsah vznikol v spolupráci s Lišiakom zo sadu.
26. júla 2019, 11:03
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Všetci zomrieme 4 roky po tom, ako vymrú včely. Ako bude vyzerať temná budúcnosť?

Všetci zomrieme 4 roky po tom, ako vymrú včely. Ako bude vyzerať temná budúcnosť?
Zdroj: Lišiak zo sadu
ZAUJÍMAVOSTI VČELY
Uložiť Uložené

O včely sa musíme začať okamžite starať, inak sme stratení.

Len v Európe je na opeľovaní včelami závislých až vyše 4 000 druhov ovocia a zeleniny. Bez včiel by sme nemali k dispozícii tretinu potravín a o prácu by prišla vyše miliarda ľudí.

Keď nebudú včely, nebudú ani ľudia. Predpokladá sa, že ak včielky vymrú, ľudstvu zostanú len asi 4 roky života. Kvety rastlín nebudú opelené a rastliny nebudú môcť zarodiť plody. Ľudstvo si tak musí nájsť cestu, ako vystačiť s rastlinami a plodinami, ktoré sú opeľované inými spôsobmi. Prídeme však o dôležitý zdroj živín, ktoré nikde inde nenájdeme.

lisiak zo sadu
lisiak zo sadu Zdroj: Lišiak zo sadu

Bez včiel sme stratení

Od opeľovania včelami závisí 5 – 8 % svetovej poľnohospodárskej produkcie. Nielenže by sme bez tohto vzácneho hmyzu nemali väčšinu zeleniny a ovocia, no o potravu by prišli aj mnohé živočíchy. A samozrejme, na med môžeš rovno zabudnúť. Včely teda musíme chrániť za každú cenu.


Nebyť pracovitosti včeličiek, naše chuťové poháriky by sa museli uskromniť s obilím, zemiakmi, ryžou, sójou a kukuricou, čo by nám nielenže stále dookola nechutilo, no takisto by nám nedodalo všetky potrebné živiny.

Ako budú vyzerať potraviny budúcnosti?

Tretina nášho potravinového príjmu závisí od včiel a ak vymrú, prídeme o všetko, čo súvisí s ovocím či väčšinou zeleniny.

Sajder Lišiak zo sadu sa rozhodol ukázať, ako bude vyzerať taký cider budúcnosti, ak budeme ku včelám naďalej bezohľadní. Hlavnou zložkou nápoja sú jablká. A tie by sa bez pomoci včiel nikdy nepremenili z kvetov na plody

Fľaša so sajdrom budúcnosti je tak plná iba vody, pretože ak sa o včely nezačneme patrične starať, voda bude to jediné, čo nám zo sladkého nápoja ostane. Fľaše dostali aj výstižný názov Lišiak bez sadu.

Každou kúpou Lišiaka zo sadu priamo podporíš boj za záchranu včiel, výťažok totiž poputuje na podporu neziskových organizácií, ktoré sa venujú ochrane životného prostredia a včiel na Slovensku – ako napríklad Živica, Mestský kRaj či Zóna bez pesticídov.

Lišiaka zo sadu nájdeš na rôznych trhoch, eventoch či v supermarketoch a bude ti pripomínať, že sa k včelám treba správať zodpovedne.

lisiak zo sadu
lisiak zo sadu Zdroj: Lišiak zo sadu

Prázdny tanier alebo prázdna peňaženka

Ako keby nedostatok potravín nestačil, vymretie včiel by malo aj tvrdé ekonomické následky. Podľa OSN závisí od včiel až 1,4 miliardy pracovných miest na svete. A ak by ti zamestnanie náhodou ostalo, v pondelok ráno by si si v ňom nemohol uvariť ani len kávu, keďže tú bez včiel nedokážeme vypestovať.

Čísla hovoria jasne – bez včely medonosnej by bola tretina nášho taniera prázdna. Menej včiel pritom neznamená len fádnosť jedla. Na svete by bolo celkovo menej potravín a ich cena by raketovou rýchlosťou vystrelila do výšin. Môžeš si tak vybrať – prázdny tanier, prázdna peňaženka alebo sa o včely začneme spoločne zaujímať.

lisiak zo sadu
lisiak zo sadu Zdroj: Lišiak zo sadu

Obdivuhodná pracovitosť

Včely si zaslúžia našu pozornosť aj preto, že nesmierne tvrdo pracujú. Každý deň si odmakajú približne 13 hodín práce a tvoriť med nie je vôbec také jednoduché. Na to, aby vzniklo 500 gramov medu, musia včeličky nalietať až 57 000 kilometrov. 

Za jeden deň dokáže včela navštíviť až 5 000 kvetov a jej život je naozaj nabitý, keďže bežná robotnica žije len 3 až 6 týždňov. Za toto kratučké obdobie vyprodukuje každá jedna z nich len 1/12 čajovej lyžičky medu.

Na jednu lyžičku sladkého medu do čaju sa životmi skladá až 12 včiel, ktoré na nej makajú niekoľko náročných týždňov, pričom každá z nich obletí desaťtisíce kvetov.


Určite ti je teraz jasné, že sa o včielky musíme starať najlepšie, ako len vieme, inak sa náš život na tejto planéte výrazne sťaží a, v najhoršom prípade, aj ukončí.

lisiak zo sadu
lisiak zo sadu Zdroj: Lišiak zo sadu
Domov
Zdieľať
Diskusia