Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. januára 2020, 8:04
Čas čítania 0:45
Daniel Mikolášik

Ukrajinské lietadlo mali zostreliť až dve rakety. Oba zásahy zachytila bezpečnostná kamera

NEWS LIETADLO VIDEO
Uložiť Uložené

Po druhom zasiahnutí sa lietadlo snažilo núdzovo pristáť na letisku, avšak napokon explodovalo a zrútilo sa.

Za pádom ukrajinského lietadla v Iráne so 176-člennou posádkou mala stáť spočiatku chyba v technike, no neskôr sa iránske úrady priznali k neúmyselnému zostreleniu. Doposiaľ zverejnené informácie hovorili len o jednom zásahu. Objavil sa však nový záznam z bezpečnostnej kamery, ktorý zachytáva zásah dvomi strelami lietadla vo vzduchu.

Podľa informácií amerického denníka New York Times dve rakety vystrelené približne 23 sekúnd po sebe, ktoré boli 8. januára vypustené z iránskej vojenskej základne vzdialenej približne 13 kilometrov, trafili lietadlo po vzlete z teheránskeho letiska.

Odporúčané
Iránec Mohammad pre Refresher: Každý deň sa bojíme, že bude vojna Iránec Mohammad pre Refresher: Každý deň sa bojíme, že bude vojna 8. januára 2020, 19:04

Denník však zistil, že lietadlo sa nezrútilo hneď po zásahu. Prvá raketa spôsobila, že prestal fungovať transpondér, čo je rádiový vysielač v kokpite spolupracujúci s radarom na zemi. Ešte po druhom zasiahnutí sa lietadlo snažilo núdzovo pristáť na letisku, z ktorého vzlietlo, avšak pár minút po výstreloch explodovalo a zrútilo sa do dediny Khalaj Abad.

Nové video mala nasnímať bezpečnostná kamera nachádzajúca sa na streche jednej z budov neďaleko dediny Bidkaneh, približne 6 kilometrov od iránskej vojenskej základne.

Iránsky prezident Hassan Rúhání označil zostrelenie lietadla za neodpustiteľnú chybu a tvrdí, že by mal byť potrestaný každý jeden zodpovedný. Preto dodal, že by nemal byť zodpovedný iba operátor. „Bola to neodpustiteľná chyba... jedna osoba nemôže byť výhradne zodpovedná za haváriu lietadla,“ prehlásil. Zatiaľ nevieme, koho konkrétne zadržali. 

Domov
Zdieľať
Diskusia