Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
2. januára 2020, 17:58
Čas čítania 1:15
Daniel Mikolášik

Prezidentka Zuzana Čaputová po prvýkrát udelila štátne vyznamenania. Získali ich Andrej Bán či František Mikloško

NEWS ZUZANA ČAPUTOVÁ
Uložiť Uložené

Významné ocenenia si prevzali desiatky ľudí.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová dnes vôbec po prvýkrát vo svojej funkcii udelila štátne vyznamenania. Odovzdávala ich na návrh parlamentu, vlády, ale tiež na základe vlastného uváženia.

„Každý, kto deň čo deň zodpovedne pracuje pre seba, svojich blízkych, pre svoju komunitu či región, pracuje aj pre svoju vlasť. Chcem sa vám preto všetkým poďakovať, že svojou obetavosťou prispievate k cieľu, ktorý by mal byť náš spoločný,“ skonštatovala. 

Odporúčané
Novoročný príhovor prezidentky Zuzany Čaputovej: „Uplynulý rok dokazuje, že Slovensko je krajinou dobrých ľudí“ Novoročný príhovor prezidentky Zuzany Čaputovej: „Uplynulý rok dokazuje, že Slovensko je krajinou dobrých ľudí“ 1. januára 2020, 13:15

Pri udeľovaní štátnych vyznamenaní boli prítomní aj premiér Peter Pellegrini, predseda parlamentu Andrej Danko či predseda Ústavného súdu Ivan Fiačan.

Významné ocenenie získal napríklad známy fotograf, reportér, publicista a spisovateľ Andrej Bán, ktorému prezidentka udelila Rad Ľudovíta Štúra II. triedy za mimoriadne zásluhy o demokraciu a jej rozvoj, ľudské práva a slobody a ich ochranu.

Ocenenie Rad Ľudovíta Štúra I. triedy za mimoriadne zásluhy o demokraciu si prevzal napríklad aj zakladateľ VPN Peter Zajac a okrem toho bola ocenená aj ďalšia tvár Novembra 89, vtedajšia študentská líderku a súčasná producentka Zuzana Mistríková. Tá získala podobne ako Bán Rad Ľudovíta Štúra II. triedy.

In memoriam získala Rad Bieleho dvojkríža I. triedy za zásluhy o Slovenskú republiku, najmä za rozvoj a ochranu demokracie, ľudských práv a slobôd aj československá politička Milada Horáková. Tú prenasledovali už nacisti počas druhej svetovej vojny. Po vojne ju komunisti odsúdili na trest smrti vo vymyslenom procese a popravili ju. Je považovaná za symbol protikomunistického odboja a odporu.

Odporúčané
Prezidentka Čaputová: Bezpečnosť vrcholových politikov sa zhoršila, ale nemôžeme preto zdupkať Prezidentka Čaputová: Bezpečnosť vrcholových politikov sa zhoršila, ale nemôžeme preto zdupkať 22. apríla 2023, 9:00

Prezidentka Slovenskej republiky udelila štátne vyznamenanie aj politikovi Františkovi Mikloškovi, a to Rad Ľudovíta Štúra I. triedy. Ocenení boli aj mnohí ďalší, ako napríklad Branislav Tvarožek, Zora Bútorová, Igor Luther, Martin Janec, Helena Barancová, Ján Cibuľa, Alžbeta Rajterová, Tibor Soós, Ondrej Demáček, Mária Šustrová či Jozef Plachý.

„Ak stav našej spoločnosti v niektorých ohľadoch nezodpovedá úsiliu a energii, ktorú do jej rozvoja vkladáte, nie je to určite vaša chyba. Z môjho pohľadu je vlastencom každý, kto svoju prácu robí najlepšie ako vie, kto háji hodnoty ľudskosti aj v neľahkých časoch a na úkor vlastného prospechu,“ dodala prezidentka počas udeľovania vyznamenaní.

Domov
Zdieľať
Diskusia