Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. decembra 2019, 13:48
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

5 vecí, ktoré by si mal vedieť o 50-dňovom moratóriu na prieskumy. Prečo prirovnávajú Slovensko k Afrike?

5 vecí, ktoré by si mal vedieť o 50-dňovom moratóriu na prieskumy. Prečo prirovnávajú Slovensko k Afrike?
Zdroj: TASR - Martin Baumann
NEWS
Uložiť Uložené

Za 50-dňové moratórium hlasovali všetci poslanci strany SMER, SNS aj extrémistickej ĽSNS. Zákon je podľa odborníkov nedemokratický a voličom skomplikuje rozhodovanie. Uvidíme skutočne poslednýkrát prieskumy 10. januára?

Parlamentné voľby sa budú konať 29. februára 2020, posledné prieskumy však budú môcť Slováci vidieť o necelý mesiac, 10. januára. Takmer dva mesiace sa tak nedozvieš aké šance má ktorá strana pred voľbami. Doteraz sme túto možnosť mali až do 14 dní pred voľbami. V minulosti moratórium na prieskumy takmer neexistovalo.

Poslanci strán SMER-SD, SNS, extrémistickej ĽSNS a ďalší ale prelomili veto prezidentky, ktorá návrh zákona nepodpísala s argumentom, že je jeho obsah protiústavný. „Som presvedčená o tom, že novela je v rozpore s viacerými ústavou garantovanými právami,“ povedala prezidentka. Hovorí o obmedzovaní ústavného pricípu slobodného získavania informácií a nežiadúcej cenzúre. Tá bude vyhovovať len politickým stranám a dezinformátorom.

Odporúčané
10 šokujúcich citátov z Kočnerovej Threemy: Smejú sa zo zavraždeného novinára a Robert Fico vraj pije 10 šokujúcich citátov z Kočnerovej Threemy: Smejú sa zo zavraždeného novinára a Robert Fico vraj pije 25. októbra 2019, 12:15

Aj Medzinárodné prieskumné asociácie sa zhodujú, že 50-dňové moratórium ohrozuje demokraciu obmedzuje voľný prístup k informáciám.

„Slobodné zverejňovanie prieskumov verejnej mienky má zásadnú úlohu vo všetkých spoločnostiach a je nevyhnutné pre informovaného občana. Zákaz zverejňovania predvolebných prieskumov verejnej mienky obmedzuje voľný prístup k informáciám a ohrozuje demokraciu. Preto dôrazne nesúhlasíme s takýmito obmedzeniami,“  uviedla v oficiálnom stanovisku prezidentka Svetovej asociácie pre výskum verejnej mienky Marita Carball.

5 vecí, ktoré by si mal vedieť o 50-dňovom moratóriu. Prečo odborníci prirovnávajú Slovensko k Afrike?
5 vecí, ktoré by si mal vedieť o 50-dňovom moratóriu. Prečo odborníci prirovnávajú Slovensko k Afrike?

Zákon prezidentka Zuzana Čaputová napadla na Ústavnom súde. Podľa nej ide o cenzúru, pravidlá sa menia počas hry, zmena bola schválená v extrémne rýchlom čase a poslanci nevyvinuli snahu nájsť efektívnejšie riešenie, čím nesplnili podmienku nevyhnutnosti.

Veto prezidentky prelomilo 80 poslancov. Na hlasovanie prišli úplne všetci poslanci Smeru, SNS aj ĽSNS. Okrem nich hlasovali za 50-dňové moratórium poslanec Mosta-Híd Eduard Adamčík a odídenci od Kotlebu Juraj Kolesár, Ján Mora a Milan Špánik. Pridala sa aj nová členka SNS Alena Bašistová a bývalí členovia Sme rodina. 

Aj keď zákon vstúpi do účinnosti, nebude sa týkať politických strán. To v preklade znamená, že tie si budú môcť naďalej nechávať vypracovať podrobné výsledky a nastavovať podľa nich kampaň. 

Na snímke poslanci NR SR zľava Anton Hrnko (SNS) a Robert Fico (Smer-SD) počas hlasovania na rokovaní 53. schôdze parlamentu

5 vecí, ktoré by si mal vedieť o 50-dňovom moratóriu. Prečo odborníci prirovnávajú Slovensko k Afrike?
5 vecí, ktoré by si mal vedieť o 50-dňovom moratóriu. Prečo odborníci prirovnávajú Slovensko k Afrike? Zdroj: TASR – Jakub Kotian

„Netreba opomenúť skutočnosť, že osoby pracujúce na volebnej kampani kandidátov a politických strán a aj samotní kandidáti kandidujúci vo voľbách sú zároveň voličmi,“ píše sa v návrhu Zuzany Čaputovej. Tí budú oproti širokej verejnosti zvýhodnení tým, že budú mať prieskumy k dispozícii, len ich nebudú môcť zverejniť.

Šéf agentúry Focus Martin Slosiarik varuje, že prijatie zákona pomôže falošným prieskumom. Bývalý predseda Ústavného súdu Ján Mazák konštatuje, že sme sa dostali do „politického a ústavného suterénu“ a zákon je podľa neho „protiústavný, surový voči voličom a šliape po slovenskej štátnosti.“

Odporúčané
5 vecí, ktoré by si mal vedieť o kauze zmenky: Ako vraj chceli Marian Kočner a Pavol Rusko z Markízy vytiahnuť 69 miliónov eur 5 vecí, ktoré by si mal vedieť o kauze zmenky: Ako vraj chceli Marian Kočner a Pavol Rusko z Markízy vytiahnuť 69 miliónov eur 9. septembra 2019, 8:22

Prítomných poslancov bolo 148, za 50-dňové moratórium hlasovalo 80 z nich. Proti bolo 56 a ďalších 10 sa zdržalo hlasovania

5 vecí, ktoré by si mal vedieť o 50-dňovom moratóriu. Prečo odborníci prirovnávajú Slovensko k Afrike?
5 vecí, ktoré by si mal vedieť o 50-dňovom moratóriu. Prečo odborníci prirovnávajú Slovensko k Afrike?

Ako v Afrike

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 78319 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo nás prirovnávajú ku štátom ako Kamerun alebo Tunisko
  • Kto konkrétne získal prelomením veta prezidentky obrovskú výhodu vo voľbách
  • Či môže byť 50-dňové moratórium zrušené ešte pred voľbami vo februári 2020
  • Ako sa dá zákon efektívnym a vtipným spôsobom obísť
  • Čo hovoria odborníci
Domov
Zdieľať
Diskusia