Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. októbra 2016, 15:09
Čas čítania 0:00
Simon K.

222 dní v rade jedol pizzu a stal sa svalnatejším, silnejším a s menším podielom tuku

ZDRAVIE
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Každý jeden deň si užíval jedenie pizze. To, aké mal výsledky po 222 dňoch, mnohých prekvapí.

Bol raz jeden chlapík, volal sa Richard Meadows a miloval pizzu. Raz mu napadlo, že všetkým pochybovačom dokáže, ako sa dostane do formy jedením, podľa mnohých najhriešnejšieho jedla, pizze. Nie raz za čas. Každý jeden deň! A že tých dní nebolo málo. Richard tento svoj projekt nastavil na magických 222 dní a pizzové radovánky sa mohli začať. Výsledky po 222 dňoch mnohých dosť zaskočili.

222 dní v rade jedol pizzu a stal sa svalnatejším, silnejším a s menším podielom tuku
Zdroj: www.instagram.com

Richard však nie je žiadny blázon a nič nerobil len tak. Chcel ukázať, že potraviny, ktoré mnohí démonizujú a pripisujú im najrôznejšie choroby sveta, tučnotu a zlý zdravotný stav, môžu byť tiež konzumované a dosiahneme nimi úplný opak. Do hláv sú nám tlačené myšlienky, že existujú "dobré" a "zlé" potraviny bez toho, aby sme sa pozreli na fakty, ktoré hovorí nielen veda, ale i výsledky ľudí. Výsledky, ako napríklad Richardov. Čo robia tuční ľudia bez pohybu, aktivít, ktorí sú často chorí, nemajú silu, ale naopak kilá prebytočného tuku a minimum svalovej hmoty? Jedia zmrzlinu, McDonald's, cereálie či pizzu. No a sme doma. Ak sa následne skúma ich stav v spojení so stravou, automaticky sa ukáže, že tieto dané potraviny sú zlé. Málokto si však uvedomuje, že zlé sú preto, lebo ich jedia obézni ľudia bez aktivity a jedia ich príliš veľa a často!

Ľudia, ktorí nerozumejú výžive a jej princípom si povedia, že to je hlúposť. 222 pízz v rade a chlapík bol s menším percentom tuku, silnejší a svalnatejší? Blbosť! Veď to je sen všetkých. Nuž, v tom prípade vás nebudeme obťažovať podrobnosťami a odporúčame prečítať si náš článok o flexibilnom stravovaní, tiež drobné ohováranie čistého stravovania a na príbeh Richarda sa pozrieť až potom. Ak ťa zaujímajú Richardove doplnky výživy, okrem proteínu konzumoval aj kreatín, keďže ako hovorí, je extrémne lacný a účinný, s čím súhlasíme.

V strave nechýbal proteín, mlieko, ovocie, zelenina, kuracie prsia, ryža, bielkovinové cereálie, vločky...

222 dní v rade jedol pizzu a stal sa svalnatejším, silnejším a s menším podielom tuku
Zdroj: www.instagram.com
 

Nechceme však uvádzať prvoplánové informácie, že niekto jedol pizzu a zrazu bol silnejší, svalnatejší a s menším percentom tuku, preto si objasníme niekoľko faktov. Richardove TDEE (celkový energetický výdaj) je približne 4000 kalórií, čo je značne nad priemerom väčšiny populácie. Jedna väčšia pizza teda tvorila asi 30-40 % jeho celkového príjmu kalórií za deň. Takisto pre objektivitu treba dodať, že počas tohto jeho projektu trénoval viac a tvrdšie ako kedykoľvek predtým. Kedysi dávno cvičil pravidelne, no potom kvôli zraneniu mal dlhšiu pauzu a ak cvičil, tak len veľmi opatrne. Nebolo to tak, že trénoval stále extrémne tvrdo a zrazu pridal pizzu do jedálnička a nastali čáry-máry. Vieme, že strava je dôležitá, ale bez tréningu vysnená kompozícia postavy jednoducho nenastane a práve tréning je neodmysliteľnou súčasťou stravovania, pokiaľ chceme docieliť rast svalov. No a tréning Richarda nebola žiadna prechádzka ružovou záhradou, čiže nie, neexistujú žiadne skratky!

222 dní v rade jedol pizzu a stal sa svalnatejším, silnejším a s menším podielom tuku
Zdroj: www.instagram.com
222 dní v rade jedol pizzu a stal sa svalnatejším, silnejším a s menším podielom tuku
Zdroj: thedeepdish.org

Richard mal jednoducho ťažké tréningy, k nim pridával kardiopočítal si kalórie. Teraz si odmyslime na chvíľu spomínanú pizzu. Tá, ako som písal, tvorila asi 30-40 % denného kalorického príjmu. Čo teda tvoril ostatok? Nutrične hodnotné a kvalitné potraviny. Opäť – žiadne skratky. Stravu jednoducho musia tvoriť predovšetkým tieto potraviny, aby sme pokryli príjem vlákniny, minerálov, vitamínov a dostatočného množstva bielkovín. Keďže jeho príjem 4000 kalórií je značne vysoký, Richard si mohol dovoliť jednu pizzu „fitnúť“ do kalórií každučičký deň.

Po 222 dňoch pribral 6,1kg, no stratil 1,5% tuku! Stehná mu narástli o 2cm, v páse schudol 2cm, hrudník sa mu zväčšil o 6cm a ruky o 4cm. Pochopiteľne si svoje odbila aj svalová pamäť

222 dní v rade jedol pizzu a stal sa svalnatejším, silnejším a s menším podielom tuku
Zdroj: https://www.instagram.com/richard.meadows/

A čo krvné testy? Tri zo štyroch ukazovateľov sa zlepšili a poukázať treba hlavne asi na zníženie množstva LDL (zlého cholesterolu).

222 dní v rade jedol pizzu a stal sa svalnatejším, silnejším a s menším podielom tuku
Zdroj: www.instagram.com

Na druhej strane, sám neviem, či je dobré, že takéto experimenty vznikajú alebo nie. Pretože ďalšie roky sa budú ľudia hádať. O čom? Jeden druhému povie, že môžeš jesť každý deň pizzu a strácať tuk. Keď to ale povieš niekomu, kto nevie ani len základy o výžive, tak je razom oheň na streche. Opäť sa začnú riešiť otázky, či kalórie sú ako kalórie a ako to funguje. Na jednej strane chyba ľudí hlásajúcich takéto výroky, ktoré však neplatia pri nesprávnom a neúplnom pohľade na vec. Na druhej strane však iba zaslepený pohľad na stravovanie.

V tom správnom kontexte smieme povedať, že jesť obľúbené jedlá v rozumnom množstve môžeme a popritom dokážeme na 100 % budovať svalovú hmotu či strácať tuk. V konečnom dôsledku Richardov príbeh nebude pre mnohých absolútne prekvapivý, no snáď si aspoň ďalší striktní „clean eateri“ uvedomia, že tilapia na vode s brokolicou 8x denne nie je jediná, resp. tá správna cesta. Predtým, než začneš zbierať štrk, zameraj sa na veľké skaly. Ako sme už niekoľkokrát uvádzali, zameraj sa v strave na nutrične hodnotné výživné potraviny, naplň nielen svoj príjem kalórií, ale i príjem mikroživín, minerálov, vitamínov, vlákniny a pár zostatkových percent z príjmu sa s jedlom hraj. Daj si to, na čo máš chuť a na tvoje ciele to nebudeme mať žiadny negatívny dopad. Ak máš v strave chaos a chceš, aby sme sa o teba postarali my s maximálnou personalizáciu, mrkni sem.

Domov
Zdieľať
Diskusia