Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. augusta 2016, 13:12
Čas čítania 0:00
Simon K.

Proteínové tyčinky - pochúťka, ktorá je však často iba falošnou fit potravinou

ZDRAVIE
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Nie je všetko zlato, čo sa blyští. Proteínové tyčinky často ukrývajú tajomstvo, ktoré nechcete vidieť, a tak sme do tejto problematiky nahliadli.

Lahodný čokoládový snack v priebehu dňa? Alebo podľahneš inej príchuti? Proteínové tyčinky tu boli, sú a budú a rozhodne máme na výber nielen z mnohých chutných príchutí, ale i značiek. Človek sa v tom už pomaly stráca a jednoducho reaguje len na pojem „proteínová tyčinka“, ktorý je tak krásne marketingovo propagovateľný. Milióny ľudí nehľadí na zloženie, ale iba na názov proteínovej tyčinky, prípadne na pekne vyzerajúcu fotku z Instagramu, kde sú kúsky čokolády v excelentne vyzerajúcej poleve pohľadením na duši. Ale vieš, nie je všetko zlato, čo sa blyští...

Hlavným cieľom proteínových tyčiniek by malo byť doplnenie nášho príjmu bielkovín hocikedy počas dňa, keď sme na cestách, dlho v aute, alebo keď vieme, že budeme dlhšiu dobu preč a v prostredí, kde to s jedlom bude náročné. Hodíme si nejakú tú proteínovú tyčinku do batohu, ženy do kabelky a máme o nutrične hodnotný, fit zdravý snack postarané. Jedine, žeby nie.

Proteínové tyčinky - pochúťka, ktorá je však často iba falošnou fit potravinou

 

Zásadný problém pri doplnkoch výživy, ktorým je aj proteínová tyčinka, je, že marketingoví pracovníci peknučkými textami a milou grafikou dokážu pretlačiť ľudom do hlavy dokonalý produkt zapadajúci do ich fitness života. Dokonalý ale iba na papieri, nie v praxi. Stále existuje (žiaľ) veľa ľudí, ktorým nič nehovoria pojmy kalórie, bielkoviny, sacharidy a tuky. Veď je to proteínová tyčinka, je to zdravé, je to fit, predávajú to vo fitness obchodoch a majú to aj v posilňovni! Prichádza teda na rad kúpa, domnienka, ako žijú zdravo a fit, fotka na Instagram s hashtagmi #healthyasfuck a #fitness.

glukózo-fruktózový sirup, poleva jogurtová (cukor, rastlinný tuk, srvátka, jogurtový prášok, emulgátor sójový lecitín, kyselina citrónová, aróma)....

A hashtagy razom strácajú zmysel. Áno, sú to prvé ingrediencie proteínovej tyčinky, nie tvojej obľúbenej čokolády. A k tomu jedna podstatná vec – na začiatku v rozpise zloženia na obale sa nachádzajú v potravine najviac zastúpené zložky, ku koncu zase najmenej zastúpené zložky. Takže ak je prvou uvedenou ingredienciou glukózo-fruktózový sirup, tak je ho v tyčinke najviac. Toto stále mnohí netušia a z hashtagu #healthyasfuck by teraz radi ponechali len to posledné slovo. Snáď ale viete, že cukor nie je sériový vrah. Informácie, že jednoduché cukry ničia naše zdravie sú tak trochu pritiahnuté za vlasy. Ľudia s nadváhou a sedavé typy by to s nimi preháňať nemali, to áno. Avšak aktívni ľudia s vyváženým jedálničkom, ktorí cvičia, dávajú si pozor na príjem bielkovín, vlákniny, mikroživín a kontrolujú svoj kalorický balans, sú v bezpečí. Tisíc rozličných názvov pre obyčajný cukor naprataných na prvých priečkach v zložení však nie je jediný problém niektorých proteínových tyčiniek.

Príliš veľa proteínových tyčiniek vsádza opäť len na nevedomosť ľudí. Firmy svoje produkty obohacujú o proteíny, ale všímate si aké? Často je to kolagén či sója. Inými slovami - sójový proteín je pre výrobcov lacnou možnosťou, ako natrepať bielkoviny do svojho výrobku, aby mohli na obal veľkými číslicami uviesť, ako veľmi je ich tyčinka „proteínová“. Nie je však žiadna novinka, že sója je v porovnaní so srvátkovým koncentrátom, izolátom či inými formami menej kvalitná. Tu sa nám to potvrdzuje v rámci potréningovej konzumácie a výskum z minulého roku takisto zvýhodňuje srvátkové bielkoviny oproti sójovým, nielen kvôli lepšej bielkovinovej syntéze. O sóji však niekedy inokedy a viac komplexne.

Teraz si spoločne spočítajme 2+2. Cukor, ešte trochu cukru, nejaké prášky a polevy, no a k tomu lyžica sóje. Presne takto sú na tom v skratke niektoré proteínové tyčinky.

Proteínové tyčinky - pochúťka, ktorá je však často iba falošnou fit potravinou
Zdroj: fitcult

Na obrázku môžeme vidieť, že ak si dáme jednu "excelentnú" proteínovú tyčinku, pokojne si môžeme dať 2 Snickersky a budeme na tom plus-mínus rovnako. Takisto 50g jednej z najpopulárnejších proteínových tyčiniek má 276 kalórií, čo je stále viac ako priemer tyčiniek Twix, Snickers a Horalky pri rovnakej gramáži. Presvedčiť nás má tých 4,5g sójovej bielkoviny navyše? To sa nepodarí.

Snickers

cukor, glukózový sirup, arašidy, sušené odtučnené mlieko, kakaové maslo, kakaová hmota, palmový tuk, laktóza, sušená srvátka (z mlieka), mliečny tuk....

Nutrend Excelent Protein Bar

glukózo-fruktózový sirup, poleva jogurtová (cukor, rastlinný tuk, srvátka, jogurtový prášok, emulgátor sójový lecitín, kyselina citrónová, aróma)....

Prednosť by som dal asi Snickerske, už len vďaka arašidom. To samozrejme nie je jediný prípad, tyčiniek je na trhu mnoho a toto nie je test proteínových tyčiniek, ale snaha o uvedomenie si pár faktov. Nechce sa ti hladať? Tak skúsme ešte jednu proteínovú tyčinku a jej zloženie od prvej suroviny: poleva kakaovo-mliečna (sladidlo maltitol, stužený rastlinný tuk, kakao, mlieko, srvátka, emulgátory sójový lecitín a E 476, aróma), actilight - frukto-oligosacharidový sirup, sladidlo maltitolový sirup.... Stačí? Aj keď predsa len, takéto porovnávanie gramáže a nutrientov nie je úplne relevantné, ale ako prehľad postačujúce.

Nebavme sa o cene. Každý normálne zmýšľajúci človek musí rozumieť tomu, že proteínové tyčinky nie sú najlacnejšia záležitosť a nechoďme moralizovať na tému financie a život. Je každého osobná vec, či si začne prepočítavať gram bielkoviny na jedno zakusnutie s cenou za balenie srvátkového proteínu či kuracieho mäsa. Proteínové tyčinky stoja peniaze a kto chce za ne utratiť tie svoje, nech sa páči. Okrem iného sa platí aj za pohodlie, ktoré tyčinky rozhodne poskytujú, takže akosi nerozumiem ľuďom, ktorí nedokážu spávať kvôli cene tyčiniek a druhých bombardujú s "cennými" informáciami, že tyčinky sú drahé.

Proteínové tyčinky - pochúťka, ktorá je však často iba falošnou fit potravinou
Zdroj: bioelitewellness.com

Takisto je tu druhá strana mince v podobe vtesnania čohokoľvek do našich kalórií. I niektoré proteínové tyčinky patriace do kategórie najhoršie, vieme konzumovať a zároveň chudnúť, ak budeme v kalorickom deficite. Veď mnohé z nich chutia božsky a rozhodne sú ľudia, ktorým to zloženie až tak neprekáža a jednoducho z času na čas nejakú, aj tú najmenej kvalitnú tyčinku vtesnajú do kalórií, užijú si chuť a dostanú do seba aspoň aké-také bielkoviny, aj keď nie kvalitné. Takisto ani na tomto nie je nič zlé. Takí ľudia pravdepodobne vedia aspoň nejaké základy o strave a ich jedálniček je zložený z viacerých druhov bielkovín a jedál, takže im viac-menej môže byť úplne jedno, čím občas vyplnia zostávajúce kalórie.

Pár zaujímavostí na koniec. Jedna proteínová tyčinka Met-Rx Big 100 Colossal Bar má takmer 70 ingrediencií. Nezdá sa ti to trošku veľa? Oproti Rise tyčinke obsahujúcej len 3 (mandle, med, srvátkový izolát), je to rozdiel. Proteínové tyčinky by asi nemali byť paleo-raw-glutenfree-bio-vegan maškrty zložené z 2 naturálnych ingrediencií. To nik netvrdí a ani neočakáva. V každom prípade, pointa je jasná. Množstvo ľudí nevie čítať zadnú stranu obalu a stále si neuvedomujú, že do seba, v mnohých prípadoch, vlastne dávajú Snickersku s trochou sóje. Preto je dobré (ak nám teda už záleží aj na zložení tyčinky) ak prvé miesto obsadí nejaká proteínová zmes, napríklad koncentrát či izolát a nie cukrová poleva. Ďalej by sme mali hľadieť na množstvo vlákniny, pričom všetko nad 10g je už solídne. Príkladom môžu ísť tyčinky od Quest, prípadne OhYeah Victory bar alebo ONE bar od rovnakej firmy, no dobre sú na tom aj MusclePharm Combat Crunch, a to by stačilo, keďže nás tieto firmy a iné nesponzorujú, nebudeme to teda s ďalšími značkami siliť. Snáď sme pokryli všetko podstatné a ďalšie vyberanie tyčiniek pri nákupe bude pre viacerých jednoduchšie.

Bavia ťa články na Fitculte a chceš vedieť, prečo využiť aj náš Online Coaching, resp. poradenstvo? 10 dôvodov nájdeš v tomto článku a zistíš, že možno toto je konešne pre teba tá správna spolupráca, ktorú hľadáš a potrebuješ. Ak chceš, môžeš sa stať aj Premium užívateľom, podporiť našu prácu a získať ešte viac faktov a zaujímavostí.
Domov
Zdieľať
Diskusia