Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. novembra 2019, 15:04
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Slovákom zo socializmu najviac chýba istota práce. Na súčasnosti oceňujú slobodné cestovanie aj plné obchody

NEWS PRIESKUM VEREJNEJ MIENKY
Uložiť Uložené

Skoro 2 % opýtaných tvrdia, že za socializmu bolo lepšie všetko, 13 % sa zhoduje, že nebolo lepšie absolútne nič.

Veľa Slovákov sa zhoduje na tom, že pred viac ako tridsať rokmi mali väčšie pracovné a sociálne istoty a lepšie na tom boli aj medziľudské vzťahy. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus, ktorý si dala vypracovať televízia Markíza a zverejnila ho v rámci relácie Na Telo s Michalom Kovačičom.

1021 respondentov v druhej polovici októbra 2019 v súvislosti s 30. výročím od pádu komunistického režimu odpovedalo na dve otázky: za čím im je z obdobia  socializmu najviac ľúto a naopak, čo by im chýbalo z dnešnej doby, ak by sa do socializmu vrátili. Respondenti mali odpovedať spontánne, teda povedať to, čo im ako prvé napadne.  

Odporúčané
Narodili sa 17. novembra. Deti Nežnej revolúcie majú tridsať. Aký je ich život v slobode?   Narodili sa 17. novembra. Deti Nežnej revolúcie majú tridsať. Aký je ich život v slobode? 17. novembra 2019, 11:17

Viac ako 40 % Slovákov vidí ako výhodu dnešnej doby slobodné cestovanie, o polovicu menej oceňuje občianské práva a slobody. 17, 2 % ľudí vníma ako pozitívum, že dnes máme širšiu ponuku tovaru a služieb, viac ako 11 % za zhoduje na používaní moderných technológií a internetu. Pod 5 % nájdeme ešte možnosť štúdia v zahraničí, možnosť slobodného podnikania alebo zavedenie Eura.

Slovákom zo socializmu najviac chýba istota práce. Na súčasnosti oceňujú slobodné cestovanie aj plné obchody
Zdroj: Denník N

Slovákom najviac chýbajú sociálne a pracovné istoty a myslia si, že medziľudské vzťahy boli pred viac ako 30 rokmi lepšie. Tvrdia, že žili kľudný život bez stresu a boli lacnejšie byty aj bývanie. 9 % sa zhoduje na lepšom zdravotníctve a nižšej krimitalnite, 5,7 % na kvalitnejšom školstve. 2,6 % Slovákov chýbajú pionierské tábory. 

Z prieskumu Focusu tiež vyplýva, že skoro 2 % opýtaných tvrdia, že za socializmu bolo lepšie všetko, 13 % sa zhoduje, že nebolo lepšie absolútne nič.

Slovákom zo socializmu najviac chýba istota práce. Na súčasnosti oceňujú slobodné cestovanie aj plné obchody
Zdroj: Denník N

 

Domov
Zdieľať
Diskusia