Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. novembra 2019, 11:17
Čas čítania 0:00
Mario Hudák

Narodili sa 17. novembra. Deti Nežnej revolúcie majú tridsať. Aký je ich život v slobode?

Narodili sa 17. novembra. Deti Nežnej revolúcie majú tridsať. Aký je ich život v slobode?
ZAUJÍMAVOSTI 30. VÝROČIE NEŽNEJ REVOLÚCIE NEŽNÁ REVOLÚCIA
Uložiť Uložené

Prišli na svet, keď sa na Slovensku rúcal komunizmus. Revolučné udalosti poznajú iba z rozprávania. Zatiaľ čo vtedajší tridsiatnici rečnili na tribúnach, štrngali kľúčami a rozhodovali o osude krajiny, tí dnešní vítali mladú demokraciu krikom novorodencov

Prišli na svet presne v deň, kedy sa v krajine po 40 rokoch rúcal komunizmus. Udalosti z novembra 1989 poznajú iba z rozprávania. Zatiaľ čo vtedajší tridsiatnici nadšene rečnili na tribúnach, štrngali kľúčmi na námestiach a rozhodovali o ďalšom osude krajiny, tí dnešní vítali mladú demokraciu krikom novorodencov. 

Ako vnímajú Nežnú revolúciu Ego, Sajfa, Strapo a ďalší známi Slováci?
Ako vnímajú Nežnú revolúciu Ego, Sajfa, Strapo a ďalší známi Slováci?

17. novembra si pripomíname kľúčovú udalosť histórie – 30. výročie Nežnej revolúcie, ktorá v roku 1989 nenásilnou formou položila komunistický režim. Po krvavom potlačení pokojnej manifestácie študentov 17. novembra 1989 v Prahe sa na námestiach stretávali státisíce ľudí. Doslova v priebehu pár týždňov, porazili režim, ktorý vládol dlhé desaťročia tvrdou rukou a obmedzoval svojich obyvateľov. Nežná revolúcia priniesla slobodu do všetkých oblastí života na Slovensku.
V Refresheri sme sa rozhodli napísať sériu článkov, ktoré ti túto významnú udalosť lepšie priblížia. Pozrieme sa ale aj na neslobodu, ktorá revolúcii predchádzala a na to, ako sa spoločnosť za 30 rokov zmenila.

Deti Nežnej 

Na Slovensku sa 17. novembra 1989 narodilo 204 detí, viac ako polovica z nich boli chlapci. Dnes majú deti revolúcie, narodené do prvého dňa slobody, tridsať rokov. 

Ich mamy prežívali v tom čase chvíle plné bolesti, radosti, vzrušenia aj strachu. O revolučných udalostiach, o konci komunistického režimu sa dozvedali iba z rádií v nemocničných izbách a od ošetrujúceho personálu, sestričiek a doktorov. 

Správy o námestiach plných protestujúcich ľudí  im osobne prinášali aj manželia, keď sa prišli pozrieť na svoje novonarodené deti. Väčšinou hrdí na to, že sa ich dcéra alebo syn, narodili v takýto významný deň.

November 1989 v Košiciach

Narodili sa 17. novembra. Deti Nežnej revolúcie majú tridsať. Aký je ich život v slobode?
Zdroj: veja

Porovnávať dnešných tridsiatnikov s tridsaťročnými, ktorí v novembri 1989 demonštrovali na námestiach je takmer nemožné.  O živote v slobode sme sa porozprávali s dvoma mladými ľuďmi - Štefanom Šinaľom a Veronikou Koľvekovou.

Obaja sa narodili iba pár hodín predtým, ako sa 17. novembra 1989 v Prahe, hlavnom meste bývalej Československej socialistickej republiky, začala Nežná revolúcia. 

Odporúčané
Ako vnímajú Nežnú revolúciu Ego, Sajfa, Strapo, Pil C a ďalší známi Slováci? Ako vnímajú Nežnú revolúciu Ego, Sajfa, Strapo, Pil C a ďalší známi Slováci? 16. novembra 2019, 13:45

Veronika: Akosi sa to zvrtlo

Veronika Koľveková, rodená Ruščáková, sa narodila v Košiciach 17. novembra 1989 o 11:35. Vyrastala v obci Trstené pri Hornáde. Vyštudovala farmáciu a dnes žijú s manželom v Košiciach. Piaty rok pracuje v lekárni. 

"Narodila som sa okolo obeda, asi preto mi tak chutí jesť. Milujem dobré jedlo a rada ho aj pripravujem,"  smeje sa pri mojej prvej otázke, či si rodičia pamätajú kedy presne sa narodila. 

Dieťa Nežnej revolúcie - Veronika Koľveková

Narodili sa 17. novembra. Deti Nežnej revolúcie majú tridsať. Aký je ich život v slobode?
Zdroj: vk

"V tento deň sa samozrejme sústredila pozornosť na mňa, keďže sa mamka chystala na pôrod. Ale určite vnímala aj ruch, ktorý bol okolo. Personál pacientov informoval, čo sa deje, že sa ľudia schádzajú na námestiach, že sa chystá prevrat. Mala strach aj o ďalších troch súrodencov, ktorí boli doma. Určite tam bola neistota, čo nastane," spomína Veronika.

Môj starý otec nesúhlasil s režimom. Na výstrahu pre ostatných obyvateľov obce mu skonfiškovali majetok. 

Veronika prežila v Trstenom krásne a bezstarostné detstvo s troma súrodencami. Hovorí, že mala všetko čo potrebovala.

"Ako taký najmladší benjamín, som mala trochu viac slobody, rodičia už neboli takí prísni. To mi zvyknú súrodenci občas pripomenúť,"  spomína čerstvá tridsiatnička.

Ako dieťaťu jej pojem Nežná revolúcia nehovoril nič. "Dnes tieto súvislosti chápem a vnímam ináč, rozumiem  o čo vlastne šlo. Zámerom bolo dosiahnuť lepší život pre ľudí, život bez útlaku, otvoriť sa svetu. Dnes je to už vďaka médiám viac v povedomí ľudí, aj tých  mladších generácií."

Odporúčané
Martin M. Šimečka: Pokiaľ nemáte možnosť slobodu využiť, je to potom len prázdne slovo (Rozhovor) Martin M. Šimečka: Pokiaľ nemáte možnosť slobodu využiť, je to potom len prázdne slovo (Rozhovor) 16. novembra 2019, 11:17

Pýtam sa, či si pamätá, ako vnímali socializmus jej rodičia pred novembrom 1989 v spoločnom štáte Čechov a Slovákov. A aký je jej vzťah k Česku, Čechom a českému jazyku.

"Moji rodičia priamo nezažili nejakú osobnú neslobodu alebo obmedzenia. S odstupom času vnímajú  socializmus ako dobu, kde boli isté mantinely, ale kde boli sociálne istoty. Ľudia mali istú prácu a museli pracovať. Vedeli si celkom slušne našetriť, slušne žiť. Mali všetko, čo bolo treba, človek sa cítil bezpečne," hovorí Veronika. 

Horšie skúsenosti so socializmom mal jej starý otec. "Nesúhlasil s režimom. Na výstrahu pre ostatných obyvateľov obce mu skonfiškovali majetok," vysvetľuje.

Veronika s manželom. Je mojou spriaznenou dušou, hovorí.

Narodili sa 17. novembra. Deti Nežnej revolúcie majú tridsať. Aký je ich život v slobode?
Zdroj: vk

"Puto bude medzi nami a Čechmi stále, veď nás spája spoločná história. Vo svete nenájdeme štáty, ktoré by si boli bližšie. Česko a čeština sú blízke aj mne osobne, jazyku dobre rozumiem - "Jo určitě se domluvíme". Škoda že mladším generáciám sa toto prepojenie akosi  vzďaľuje," hovorí Veronika.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 76622 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo pre Veroniku znamená sloboda
  • Kde vidí problémy dnešného Slovenska
  • Prečo si myslí, že to, čo sa deje dnes lídri revolúcie neplánovali a kde sa to podľa nej zvrtlo
  • Ako postihovali komunisti Štefanovu rodinu
  • Ktoré slobody, získané vďaka Nežnej revolúcii si najviac cení
  • Prečo vidí problém v sociálnej nerovnosti 
  • A čo si Štefan ako Východniar myslí o Bratislavčanoch
Domov
Zdieľať
Diskusia