Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. októbra 2016, 15:19
Čas čítania 0:00
Miroslav K.

Jubilejný 20. ročník festivalu Áčko dopadol na výbornú. Kto sa nedostavil, prišiel o veľa (Report)

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Výnimočný slovenský festival opäť otvoril svoje brány a opäť posunul latku o niečo vyššie.

V dňoch 19. až 22. októbra sa na pôde Filmovej a televíznej fakulty Vysokej školy múzických umení v Bratislave už po 20. krát uskutočnila prehliadka študentských filmov Áčko. Festival aj po dvoch desaťročiach od svojho vzniku potvrdil, že je na kultúrnej scéne fenoménom. Opäť rezonoval spoločnosťou a naplnil kinosálu návštevníkmi počas celých štyroch dní, čo je pre slovenské filmové festivaly kľúčové. Okrem svojej stabilnej fanúšikovskej základne prilákal aj širokú verejnosť, ktorá nahliadla na tvorbu študentov. Snímky z dielne budúcich filmárov vyvolali zaujímavú diskusiu na tému mladých talentov a ich uplatnenie v praxi. Kvalitou sa čoraz viac približujú k profesionálnej úrovni slovenskej kinematografie (to nie je vtip, máme na mysli skutočnú kinematografiu).

Diskusia s kameramanom Martinom Štrbom (Krajinka, Pokoj v duši)

Jubilejný 20. ročník festivalu Áčko dopadol na výbornú. Kto sa nedostavil, prišiel o veľa (Report)
Zdroj: Festival Áčko

Festival ponúkol pestrú paletu podujatí: 3. zaujímavé masterclassy, 3. cenné workshopy, bloky filmov a mnoho iného. Okrem toho podujatie splnilo cieľ a prinieslo programové jednotky, ktoré úzko súviseli s témou festivalu, farbami. Farebne vysvietené foajé školy vytváralo dojem iného sveta a spájalo sa s myšlienkou akcie. Návštevník bol súčasťou doslovného unesenia farbami. Prvý deň patril bloku mladých talentov z oblasti animácie, „zážitkovému“ workshopu s efektármi, na ktorom sa dymilo, snežilo, strieľalo, či zapaľovalo. Po ňom nasledoval úvodný ceremoniál. Na druhý deň festival navštívil kameraman Martin Štrba, s ktorým študenti aktívne komunikovali v otvorenej diskusii. Okrem toho mnoho budúcich filmárov zaujal workshop s Katarínou Tomkovou z Midpointu, ktorá prostredníctvom prezentácie vysvetlila, ako zaujať producentov a predať svoj filmový projekt. 

Jubilejný 20. ročník festivalu Áčko dopadol na výbornú. Kto sa nedostavil, prišiel o veľa (Report)
Zdroj: Festival Áčko

Tretí deň patril farbám, najmä vďaka workshopu farebného svietenia s Daylight Rental, zastrešený spoluprácou s tými najkvalitnejšími kamerami od Filmaarov. Návštevníci si mali možnosť vyskúšať, čo dokáže starostlivo naplánované farebné svietenie urobiť s atmosférou snímky. Po workhope nasledoval videohovor s odborníkom na vizuálne efekty, Vladimírom Valovičom, ktorý sa prihlásil z Kanady (Oscarového rodáka z Handlovej sme vyspovedali v našom staršom rozhovore). Odprezentoval svoje zábery na amerických kasových trhákoch a porozprával sa s návštevníkmi, ako sa dostal ku svojej kariére v zámorí. Okrem toho porozprával niečo o nových projektoch, na ktorých pracuje (napríklad na pokračovaní Strážcov Galaxie!). Festival Áčko ponúkol svoje 6 hodinové pásmo filmov aj na „detašovanom“ pracovisku v karloveskom filmovom klube Kamel, ktoré sa snaží priniesť umenie do tejto časti Bratislavy a prilákať mladé publikum do „starého kulturáku“.

Jubilejný 20. ročník festivalu Áčko dopadol na výbornú. Kto sa nedostavil, prišiel o veľa (Report)
Zdroj: Festival Áčko

Sobota cez deň v drvivej miere patrila diskusii so scenáristom a režisérom Eduardom Grečnerom, ktorý auditórium vyzval nech sa opýtajú na čokoľvek, čo ich zaujíma. Večer však patril študentom. Zatvárací ceremoniál spojený s vyhlásením cien sprevádzalo sláčikové trio a moderátor, ktorý rozosmial publikum vtipmi z filmárskej hantýrky. Ocenení odchádzali s dizajnérskymi cenami od Silvie Lovasovej a finančnou podporou od sponzorov a partnerov.

Zoznam ocenených:

 

Cena SAPA:

Najlepší film festivalu-

Manžel Ján s rodinou - réžia Pavol Čižmár, vedúca výroby- Veronika Elekaničová

Cena Literárneho fondu:

Najlepší hraný film - Skúška, réžia Gregor Valentovič

Najlepší dokumentárny film - Váš vojak a brat,  réžia Veronika Kalužáková

Najlepší animovaný film - Chilli, réžia Martina Mikušová

Cena LITA:

Najlepšia réžia - O sestre, réžia Barbora Sliepková

Najlepší scenár - Jozef dnes doma nebude, scenár - Boris Šlapeta, Anna Rumanová

Cena Filmaari :

Najlepšia kamera -  Cesta, Michal Ďuriš

Cena Coppermedia:

Najlepší zvuk - Škandinávia, Vahe Grigorjan

 

Cena poroty za najlepší strih:

Triptych - Martin Piga

Film, ktorý získal najviac diváckych hlasov:  TRIPTYCH

Okrem prehliadky filmov, masterclassov a workshopov festival opäť potvrdil svoje miesto aj na poli kvalitných afterparties. Štvrtkový Uhu Club privítal indie rockovu kapelu Waltera Schnitzelssona a zlomené beaty Jimmyho Pé. Piatok praskal vo švíkoch bývalý vojnový bunker Subclub s neuveriteľnou účasťou. Vystúpili tu FVLCRVM, hudobný projekt Bulp a nádielka techna od Nadi El. Nakoniec došlo k spontánnemu zoskupeniu týchto troch umelcov, keď bok po boku spoločne namixovali set až do skorých raňajších hodín. Prehliadka študentských filmov potvrdila svoje miesto na trhu, udržala si divákov a bude pokračovať v podpore mladých talentov, stieraním hraníc medzi jednotlivými katedrami a bude aj naďalej poskytovať priestor pre komunikáciu medzi verejnosťou a študentami. Určite sa vidíme aj o rok a pevne veríme, že aj vy budete súčasťou 21. ročníka. Stojí to totiž za to.

Jubilejný 20. ročník festivalu Áčko dopadol na výbornú. Kto sa nedostavil, prišiel o veľa (Report)
Zdroj: Festival Áčko
Domov
Zdieľať
Diskusia