Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. februára 2018 o 5:13
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Čo presvedčilo oscarového Rona Howarda, aby prevzal réžiu Solo: A Star Wars Story a čo všetko vo filme zmenil po odchode minulých režisérov?

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Už veľký George Lucas túžil po Ronovi Howardovi ako režisérovi pre prvý diel ságy Hviezdnych Vojen. V prípade Phantom Menace to ale nevyšlo.

Opustenie Phila Lorda a Chrisa Millera od nového spin-offu o Han Solovi šokovalo azda všetkých fanúšikov po celom svete. I keď prezidentka Lucasfilmu Kathleen Kennedy o dvojici režisérov vravela iba samé pochvalné slová, v konečnom dôsledku sa rôzne pohľady filmárov a štúdia na natáčanie podpísali pod ich definitívnym vylúčením z procesu.

Dva dni na to Kennedy verejnosti oznámila, že za Lorda a Millera našli viac než adekvátnu náhradu. Stal sa ňou oscarový Ron Howard, stojaci za takými hitmi, ako napríklad Rush či Apollo 13. Cesta k získaniu Howarda však nebola vôbec ľahká

Ponuka k nemu totiž prišla v období, kedy pracoval na množstve nových projektov pre Imagine Entertainment a ako sám tvrdí, spočiatku pristupoval k tejto veci zdráhavo. Zároveň ale začal postupne nadobúdať pocit, že by mohol pomôcť. Jeho prikyvnutím na lukratívnu ponuku sa upokojili srdcia miliónov fanúšikov po celom svete, no potešený bol dozaista aj otec ságy George Lucas.

Čo presvedčilo oscarového Rona Howarda, aby prevzal réžiu Solo: A Star Wars Story a čo všetko vo filme zmenil po odchode minulých režisérov?
Zdroj: Disney

Ten mal o Howarda záujem už pri natáčaní Phantom Menace. V prípade prvej časti Star Wars sa síce Lucasovi svojho dlhoročného priateľa Rona Howarda k réžii filmu presvedčiť nepodarilo, ale jeho "malý sen" sa pri Solo: A Star Wars Story konečne splnil. 

Georgeove nadšenie sa pretavilo aj do návštevy natáčacích priestorov, kde strávil rovných päť hodín. Počas nich dokonca stihol malým spôsobom zasiahnuť do natáčania. V rámci jednej konkrétne nešpecifikovanej scény odohrávajúcej sa v lodi Millennium Falcon navrhol určitú zmenu, na čo Howard okamžite vbehol za hercami a prehlásil, že George dostal skvelý nápad. A tak ho samozrejme aplikovali. 

A aký bol Howardov prístup k práci svojich režisérskych kolegov? Naviazal priamo na ich odkaz, alebo Lordovu a Millerovu doposiaľ investovanú snahu vcelku odignoroval?

Čo presvedčilo oscarového Rona Howarda, aby prevzal réžiu Solo: A Star Wars Story a čo všetko vo filme zmenil po odchode minulých režisérov?
Zdroj: wikimedia.org

Pokiaľ si myslíte, že s príchodom Howarda k Solo: A Star Wars Story boli zmazané všetky stopy po práci Lorda a Millera, ste na veľkom omyle. Režisér k tejto téme prezradil, že ich práca na snímke je stále veľmi citeľná. Koľko roboty ale na filme vykonal Howard a koľko predošlá režisérska dvojica? Patria väčšie zásluhy súčasnému režisérovi či Millerovi a Lordovi?

Howard si myslí, že to by fanúšikov nemalo ani vôbec zaujímať. Samozrejme, chápe všeobecnú zvedavosť, ale dodáva, že všetci tí, ktorí na filme pracovali, dali do neho skutočne všetko. Pevne preto dúfa, že diváci nebudú premýšľať nad tým, akými komplikáciami si snímka musela prejsť, ale budú sa zaujímať iba o konečný výsledok.

S jeho slovami môžeme iba súhlasiť. Pokiaľ by nás spin-off s Han Solom milo prekvapil, veľmi rýchlo by sme zabudli na všetky neduhy, ktorými si pri natáčaní prechádzal. Vidíte to podobne aj vy?

Domov
Zdieľať
Diskusia