Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. apríla 2019, 12:38
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Homosexuálny herec je počas komunizmu v minisérii od režiséra Trhliny vystavený náročným prekážkam

Homosexuálny herec je počas komunizmu v minisérii od režiséra Trhliny vystavený náročným prekážkam
Zdroj: Continental Film, D.N.A. PRODUCTION, TV JOJ
FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Peter Bebjak nás so svojím štábom prenesie do 50. rokov minulého storočia.

48-ročný slovenský režisér Peter Bebjak sa nachádza vo veľmi produktívnom období. V roku 2017 nám priniesol kriminálny thriller Čiara, dva roky na to mysterióznu Trhlinu a aktuálne pracuje na veľmi očakávanej vojnovej dráme s názvom Správa.

Nedávno sa taktiež podieľal na post-apokalyptickej minisérii Škvrna a pre ČT a RTVS pripravuje minisériu Herec. V celovečernej vojnovej dráme Správa sa Bebjak zameriava na negatívny dopad nacizmu, no a v Hercovi obráti kritiku proti komunistickému režimu na Slovensku.

Mladý homosexuál je počas komunizmu v minisérii od režiséra Trhliny vystavený náročným prekážkam
Mladý homosexuál je počas komunizmu v minisérii od režiséra Trhliny vystavený náročným prekážkam Zdroj: FOTO TASR - Michal Svítok

Príbeh Herca započne v roku 1952. Sirota Stanislav Láník žije len so svojou sestrou a starou mamou. Matka mu zomrela vo väzení ako kolaborantka a otca zabili v službe pre západnú armádu. Príslušnosť k zosnulým rodičom teda devastuje jeho šance na lepší život a vzdelanie.

Preto sa miesto herectva musí vyučiť za údržbára, kde je na univerzite kapitánom ŠTB poverený, aby pre komunistov získal istého veľmi dôležitého profesora matematiky. Talentovaný mladý herec sa musí rozhodnúť, či bude s režimom spolupracovať, alebo proti nemu bojovať.

Voľbu mu sťažuje taktiež jeho homosexuálna orientácia, ktorú musí pred okolitým svetom z obáv pred potrestaním dôkladne skrývať. Scenár k Hercovi napísal Peter Bok (Kajínek, Expozitúra) a vo filme mimo iných uvidíme aj skúsenú Emíliu Vášáryovú.

Domov
Zdieľať
Diskusia