Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. októbra 2019, 16:55
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Ženatí muži kňazmi? Možno, ale len v Južnej Amerike, kde je nedostatok duchovných

NEWS PÁPEŽ
Uložiť Uložené

Návrh ešte musí posvätiť samotný Pápež.

Rímsko-katolícka cirkev sa stále drží svojich výrazne konzervatívnych presvedčení a to aj pod vedením súčasného pápeža Františka. BBC však informuje, že trochu uvoľniť by sa mohli aspoň pravidlá okolo celibátu kňazov.

Minimálne v Južnej Amerike by sa totiž do služby mohli hlásiť aj už zosobášení muži, ktorí žijú so svojimi manželkami

Návrh odhlasovali biskupi na svojom poslednom Vatikánskom zhromaždení v Ríme, na tzv. Špeciálnej biskupskej synode pre región Amazónie. Musí ho však podporiť aj už spomínaný pápež František, ktorý sa k prevratnému návrhu ešte verejne nevyjadril. 

Odporúčané
Vatikán začal predávať eRuženec. Smart náramok cez Bluetooth spojíš s mobilom a apkou pre modlitby Vatikán začal predávať eRuženec. Smart náramok cez Bluetooth spojíš s mobilom a apkou pre modlitby 17. októbra 2019, 7:34

Návrh vyzerá skôr ako nápad z núdze, než reálny náznak uvoľňovania pomerov v cirkvi. Región Amazónie totiž bojuje s nedostatkom kňazov

BBC píše, že až v 85 % miestnych dediniek sa jednoducho omše nemôžu konať každý týždeň. „Niekedy to trvá nie mesiace, ale dokonca niekoľko rokov, kým sa kňaz môže vrátiť ku komunite a sláviť Eucharistiu, ponúknuť sviatosť zmierenia alebo požehnať chorých,“ uvádza sa vraj v dokumente zo synódy.  

V Južnej Amerike by sa kňazmi mohli stať aj ženatí muži. Celibát sa má uvoľniť kvôli ich nedostatku
V Južnej Amerike by sa kňazmi mohli stať aj ženatí muži. Celibát sa má uvoľniť kvôli ich nedostatku Zdroj: TASR / AP

Návrh teda nemá byť zmenou postoja, ale zavedením výnimky. Podobnú si už užívajú aj Anglikánski klerici, ktorý na rímsko-katolícke náboženstvo konvertovali. 

„Legitímne odlišnosti neohrozujú spoločnestvo a jednotu cirkvi, naopak ju vyjadrujú a slúžia jej,“ stojí vo vyhlásení.

Kvôli nedostatku kňazov často miestne komunity vedú ženy, no tie nemôžu slúžiť omše, krstiť ani sobášiť veriacich.

Domov
Zdieľať
Diskusia