Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. októbra 2019, 14:23
Čas čítania 0:00
Alexandra Murajdová

Nové zistenia dokazujú, že vedci našej galaxii možno nerozumejú až tak dobre. Mliečna dráha je aktívnejšia, než si mysleli

ZAUJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložiť Uložené

Výbuch, ku ktorému došlo pred 3,5 miliónmi rokov mení pohľad na našu galaxiu.

Tím astronómov tvrdí, že približne pred 3,5 miliónmi rokov prešla cez našu galaxiu, Mliečnu dráhu, kataklizmatická energetická erupcia, informuje CNN.

Takzvaná Seyfertova erupcia začala blízko obrovskej čiernej diery v strede našej galaxie. Žiarenie, ktoré výbuch uvoľnil, sa rozpadlo na dva energizované kužele. Boli tak silné, že dopad bol citeľný aj o dvesto tisíc svetelných rokov ďalej.

 

Nová zistenia dokazujú, že našej galaxii vedci možno nerozumejú až tak dobre. Mliečna dráha je aktívnejšia, než si mysleli
Nová zistenia dokazujú, že našej galaxii vedci možno nerozumejú až tak dobre. Mliečna dráha je aktívnejšia, než si mysleli Zdroj: wikipedia

Práve kužele sa prerezali Mliečnou dráhou a nechali svoj odtlačok na Magellanovom prúde, ktorý leží približne 200 tisíc svetelných rokov od Mliečnej dráhy. Dlhá stopa plynu sa tiahla od blízkych trpasličích galaxií až po veľké a malé Magellanové oblaky.

Výbuch musel byť trochu ako lúč majáka. Predstavte si temnotu a potom niekto na krátku dobu zapne maják,"  hovorí Joss Bland-Hawthorn, autor štúdie. 

Zistenie, že centrum Mliečnej dráhy bolo v tom období oveľa dynamickejšie, ako sa doteraz predpokladalo, môže znamenať, že si vedci vývoj galaxie doteraz vysvetľovali zle.

Odporúčané
V strede Mliečnej dráhy sa nachádza gigantická čierna diera! Vedci potvrdili, že v našej galaxii existuje hrozivý objekt V strede Mliečnej dráhy sa nachádza gigantická čierna diera! Vedci potvrdili, že v našej galaxii existuje hrozivý objekt 6. novembra 2018, 15:08

„Tieto zistenia dramaticky menia chápanie Mliečnej dráhy," hovorí spoluautorka štúdie Magda Guglielmo. „O našej galaxii sme uvažovali stále ako o neaktívnej galaxii s nie tak jasným stredom," dodala.

Vedci tvrdia, že k výbuchu došlo pred 3,5 miliónmi rokov a explózia trvala asi 300 tisíc rokov. Výskumné tímy tvrdia, že explózia bola príliš veľká na to, aby ju vyvolalo čokoľvek iné ako jadrová aktivita spojená s obrovskou čiernou dierou v strede našej galaxie.

Domov
Zdieľať
Diskusia