Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. septembra 2019, 18:54
Čas čítania 0:00
Vl Mi

V noci bude vyčíňať Mortimer, na celom území Slovenska bude v pondelok fúkať silný vietor

ZAUJÍMAVOSTI POČASIE SHMÚ
Uložiť Uložené

SHMÚ varuje pred silným vetrom na celom Slovensku aj na horách.

Máme tu jeseň, všetci sú chorí a počasie je nevyspytateľné. Chvíľu sme mali vyše 20 stupňov Celzia, následne prišlo prudké ochladenie a búrky. Tak to bude aj z nedele na pondelok, v noci bude vyčíňať tlaková níž, nazvali ju Mortimer.

Najväčšie problémy budú mať Nemecko, Poľsko, Pobaltie a Česko. Narobí problémy aj nám, Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) upozorňuje, že počas celého pondelka bude na našom území fúkať silný vietor. V tejto súvislosti vydal výstrahu prvého stupňa, pre hory druhého stupňa.

Odporúčané
Zaznamenali blesk dlhší ako celé Slovensko, meral takmer 700 kilometrov Zaznamenali blesk dlhší ako celé Slovensko, meral takmer 700 kilometrov 26. augusta 2019, 19:48

„S približujúcou sa tlakovou nížou sa budú zvyšovať aj rozdiely v tlaku vzduchu (bude silnieť tlakový gradient), čoho následkom bude silnieť aj vietor (zväčša juhozápadný až západný). V druhej polovici noci zosilnie najmä na severe, kde môžu nárazy ojedinele presahovať 70 km/h,“ informuje SHMÚ.

Výstraha prvého stupňa platí pre Trenčiansky kraj od polnoci do 21.00, pre Banskobystrický od polnoci do 23.00. Pre Bratislavský, Nitriansky a Trnavský kraj platí výstraha od 9.00 do 19.00, pre Košický kraj od 12.00 do 19.00. Pre Prešovský a Žilinský kraj platí výstraha prvého stupňa pred silným vetrom od polnoci do 4.00 a potom od 21.00 do 23.00. Výstraha druhého stupňa pred silným vetrom na horách platí pre tieto dva kraje od 5.00 do 21.00.

Domov
Zdieľať
Diskusia