Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. septembra 2019, 15:10
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Andrej Kiska zarobí za prednášku 6 až 10-tisíc eur, Barack Obama až 360-tisíc

ZAUJÍMAVOSTI ANDREJ KISKA BARACK OBAMA
Uložiť Uložené

Prezident Kiska odhalil, koľko približne stojí jeho prednáška.

V súvislosti so vstupom Andreja Kisku do vrcholovej politiky ako predsedu novej strany Za ľudí,  sa médiá zaujímajú aj o jej financovanie. Prezident v rozhovore pre PLUS 7 dní prezradil, že okrem jeho prostriedkov strana využíva finančnú podporu od majiteľov spoločnosti NAY Elektrodom.

Podobne ako množstvo jeho zahraničných kolegov, bývalých prezidentov či vysokopostavených politikov, aj on sa ako skúsený človek z biznisu zúčastňuje konferencií organizovaných komerčnými firmami ako prednášajúci.

Vzhľadom na skúsenosti a vedomosti, ktorými disponuje, môže za svoje prejavy, podľa rozhovoru, dostať  6 až 10-tisíc eur za jednu prednášku. Peniaze idú priamo do jeho rodinnej firmy KTAG. „Prednášal som pre McKenzie, Google, Future Port Prague, prednášal som pre finančných riaditeľov spoločnosti T-Com z celej Európy,“ dodáva pre PLUS 7 dní.

Odporúčané
Miliónový biznis s teniskami a oblečením ovláda resell mafia. Jej pozadie sa točí okolo podvodov a klamstiev Miliónový biznis s teniskami a oblečením ovláda resell mafia. Jej pozadie sa točí okolo podvodov a klamstiev 4. augusta 2019, 13:21

Zo slov uznávanej marketingovej konzultantky Dorie Clark zverenených na Harvard Business Review vyplýva, že nováčikovia s dostatočnými skúsenosťami v odbore by si mali za prednášku pýtať od 500 do 2500 dolárov, tí lepší sa už pokojne môžu dostať do intervalu 5 až 10-tisíc dolárov. Tí najpopulárnejší sa môžu vyšplhať až na sumu 35-tisíc dolárov za jednu prednášku. 

Prednášky politikov a prezidentov sú bežnou praxou aj vo svete, aj keď, niektorí sa za to dočkali kritiky. Známy je prípad bývalej hlavy Spojených štátov Baracka Obamu, ktorý podľa The Guardian zarobil za jednu prednášku 400-tisíc dolárov.

Bill Clinton podľa CNN zarobil najviac za prednášku pre firmu Ericsson, ktorá mu zaplatila viac ako 700-tisíc dolárov. Dohromady zarobil len prednáškami po odchode z Bieleho domu do roku 2012 podľa odhadov 75 miliónov dolárov. 

Odporúčané
Najúspešnejší popoví umelci zarobia cez pol milióna ročne, hovorí šéf Universal Music Slovensko Najúspešnejší popoví umelci zarobia cez pol milióna ročne, hovorí šéf Universal Music Slovensko 12. septembra 2019, 15:47
Domov
Zdieľať
Diskusia