Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. septembra 2019, 17:42
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Astronóm pravdepodobne objavil medzihviezdnu kométu, teleso bude vidieť aspoň rok

ZAUJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložiť Uložené

Kométa dostala označenie Borisov.

Koncom roku 2017 ľudstvo zbadalo objekt z medzihviezdneho priestoru s neobyčajným tvarom i pôvodom. Pomenovanie dostal ‘Oumuamua, teda v preklade z havajčiny posol. Amatérsky ukrajinský astronóm Gennadij Borisov prednedávnom, konkrétne 30. augusta, spozoroval pravdepodobne ďalšie medzihviezdne teleso, píše CNN.

Astronóm pravdepodobne objavil medzihviezdnu kométu, teleso bude vidieť aspoň rok
Zdroj: en.wikipedia.org

Kométa dostala označenie C/2019 Q4 (Borisov), má za sebou chvost prachových častíc. Teleso sa približuje k Slnku a keď ho obehne, už nikdy sa nevráti. Zaujímavé je tiež, že dráha kométy pripomína akúsi ohnutú priamku, preto sa astronómia nazdávajú, že teleso pochádza z miest medzi hviezdami v Mliečnej ceste. To však ešte nie je isté, astronómovia potrebujú viac údajov.

Momentálne budú teda astronómovia objekt sledovať. Ak sa im podarí získať dostatok údajov a potvrdí sa, že ide o medzihviezdne teleso, budú ho môcť porovnávať s ‘Oumuamua.

Domov
Zdieľať
Diskusia